Ausztria elveti az egyéni nyugdíjszámlát


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egyéni nyugdíjszámlák rendszerének bevezetését javasolta osztrák szakértők egy csoportja, ami alacsonyabb járadékot jelentene a jövő nyugdíjasainak. A szociális miniszter másként tenné fenntarthatóvá a nyugdíjrendszert.


A mintegy ötven közgazdász, illetve nyugdíjbiztosítási szakértő által támogatott elképzelés kidolgozói szerint az általuk javasolt modell kiszámíthatóbb és fenntarthatóbb lenne, és évente többmilliárd eurós megtakarítást jelentene az állam számára. Hátránya viszont, hogy a jelenlegivel azonos összegű befizetések mellett alacsonyabb nyugdíjakat eredményezne, ugyanannyi járadék eléréséhez átlagosan öt évvel tovább kellene aktívnak maradniuk a munkavállalóknak. A javaslat mögött sorakozott fel mások mellett Robert Holzmann, a Világbank egyik korábbi igazgatója és Bernd Martin ismert osztrák társadalombiztosítási szakértő.

Rudolf Hundstorfer szociális és munkaügyi miniszter az osztrák rádiónak kijelentette, hogy nem látja értelmét újabb reformoknak, hiszen a kormány nemrég hozott meg egy sor intézkedést a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban. A kormány intézkedéseinek hatása csak 2014-ben válik igazán érezhetővé – tette hozzá. A tárcavezető a tényleges nyugdíjba vonulási életkornak a törvényes nyugdíjkorhatárhoz közelítésében látja a megoldást.

Egy márciusban elfogadott költségvetési takarékossági csomag részeként szigorítják az előrehozott és korkedvezményes nyugdíjazás feltételeit Ausztriában. Az ezzel elérhető megtakarításokat 7,5 milliárd euróra becsülik. Az átlagos nyugdíjba vonulási életkor jelenleg 58 év az országban, ez a várakozások szerint 2016-ig 1,2 évvel emelkedhet. A törvény szerinti korhatár fő szabály szerint nőknél 60, férfiaknál 65 év, és a nők esetében 2024-től fokozatosan 65 évre emelkedik.

A szakértői javaslat radikális váltást jelentene a jelenlegi, három pillérre épülő – állami, magán-, illetve kiegészítő vállalati nyugdíjbiztosításból álló – rendszerhez képest. A befizetett járulékokat minden munkavállaló esetében külön egyéni számlán írnák jóvá. Nyugdíjba vonuláskor az egyéni számláról történne a nyugdíjak kifizetése, a befizetésekkel arányosan. Az állam feladata lenne garantálni az infláció mértéke feletti kamatokat. Nyugdíj-kiegészítést az állam a jelenlegivel szemben csak bizonyos esetekben utalna a nyugdíjkasszákba, így például a gyermekgondozási segély folyósításának idejére és akkor, ha a kifizetések nem érnék el egy államilag meghatározott minimálnyugdíj szintjét.

A bér után befizetett nyugdíjjárulékok mértéke első lépésben változatlan maradna, de a javaslat kidolgozói elképzelhetőnek tartják, hogy a későbbiekben mindenki maga határozhatná meg, mennyit fizet be a számlájára. Feltételként szabnák meg azonban, hogy a felgyűlt tőkének nyugdíjba vonulás előtt el kell érnie egy meghatározott összeget.

Ausztriában az öregségi nyugdíj átlagos összege 1096 euró, ez az aktív kori kereset 80 százalékát teszi ki, jóval meghaladva az OECD-országok átlagát (59 százalék).

(Forrás: MTI)

                                               

                       

               

       

                               

                                        Tervezzen az őszre Hungary Cardért!
                                       

                                Jelentkezzen most Rodin képzésekre, és mi meglepjük Önt egy Hungary Card Basic – Magyar Turizmus Kártyával, a Hotelinfo Iroda jóvoltából, melyet a rendezvény helyszínén veheti át!
                               
                                Rendezvénynaptárért kattintson >>>

                               

Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Hogyan kérhetünk igazolást a szolgálati időről?

Gyakran előfordul, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésétől még hosszú évekre lévő személy készülődni kezd a nyugdíjba vonuláshoz, ahogy mondani szokták: összeszámíttatja az éveit. Különösen gyakran teszik ezt azok a hölgyek, akik a nők kedvezményes nyugellátását, a „nők 40”-et tervezik igénybe venni, és egészen pontosan szeretnék tudni, hogy ez mikortól lehetséges számukra.

2024. június 17.

Diákmunka: hogyan lehet dolgozni árvaellátás mellett?

A nyári iskolai szünetben sok diák dolgozik rövidebb, hosszabb ideig. Ezzel kapcsolatban merül fel a kérdés, hogy árvaellátásban részesülő diák esetén a keresőtevékenység befolyásolja-e az árvaellátás folyósítását.