Tovább emelkedik a nyugdíjkorhatár az EU-ban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A mainál több és hosszabb ideig aktív munkavállalókra van szükség a nyugdíjak értékállóságához – ismertette az Európai Bizottság által a kontinens nyugdíjrendszeréről készített stratégiai dokumentumot Ador László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős uniós biztos.


A nyugdíjrendszerek működtetése ugyan tagállami hatáskör az unióban, ám a központi javaslattevő-végrehajtó intézmény elemzésekkel és útmutatással segíti a tagországokban folyó vitákat és a kormányok reformjait.Emellett az Európai Bizottság néhány – az integrációval összefüggő – területen jogszabályalkotásra is készül – ilyen a magánmegtakarítások „hordozhatósága” és a több országban is működő magánpénztárak jobb szabályozása – mondta a biztos.

Andor hangsúlyozta: egyidejűleg több olyan kezdeményezésre van szükség, amely biztosítja a nyugdíjak értékállóságát és a mai fiatalok majdani nyugellátását. A demográfiai változások miatt igen fontos az, hogy a mainál többen és hosszabb ideig legyenek aktív munkavállalók. Ez – tette hozzá – komoly feladatokat ró a foglalkoztatáspolitikára: több munkahelyet kell teremteni, illetve javítani kell a munkakörülményeket, egészségvédelmi beruházásokra van szükség.

Biztosítani kell azt is – hangsúlyozta a magyar EU-biztos -, hogy a rövidebb-hosszabb ideig külföldön dolgozók nyugdíjhoz való jogai ne sérüljenek. Érvelése szerint a munkaerő EU-n belüli mobilitását is erősíti, ha mindenki biztos lehet abban, hogy a külföldön ledolgozott évek után is nyugdíjat kap szülőhazájába visszatérve.

Andor szerint segíteni kell az embereket abban, hogy maguk is megtakarítsanak bizonyos összegeket a nyugdíjukra, másfelől pedig garantálni kell, hogy mindenki megkapja azt a nyugdíjat, amelyet aktív korában ígértek neki. Fontos feladatnak nevezte a nemek közötti egyenlőtlenségek csökkentését is.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 9.

Nyugdíj: hogyan kérhető az évek összeszámítása?

Az évek „összeszámítása” megtörténik kérés nélkül is, a hivatalból történő adategyeztetési eljárás során a jogszabály által előírt időpontban, de nincs akadálya annak sem, hogy valaki ezt korábban kérje. A kérelem évente csak egyszer nyújtható be.