Veszélyhelyzet: hosszabb lett a gyermeknevelési ellátások időtartama Koronavírus Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Veszélyhelyzetben a gyermekgondozási díjra való jogosultság azon gyermekek után hosszabbodik meg, akik 2020. március 11-én, vagy azt követően töltik be a második életévüket, ikergyermekek esetén pedig a harmadikat. A gyermekgondozási, gyermeknevelési ellátások időtartama nyugdíjra jogosító szolgálati időnek minősül, ezért a veszélyhelyzet alatti meghosszabbításuk hosszabb szolgálati időt is jelent.

A gyermekgondozási, gyermeknevelési ellátások időtartama egy adott időszakhoz , legtöbbször  a gyermek életkorához kötődik.

A gyermekgondozási díj a gyermek két éves koráig, ikergyermekek esetén három éves korukig folyósítható legkorábban a csecsemőgondozási díj, illetve annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a jogosultsági feltételekkel rendelkező biztosított szülő részére.

Ha a gyermekgondozási díj örökbefogadott gyermekre tekintettel úgy kerül megállapításra, hogy a gyermek két éves koráig, ikrek esetén három éves korukig kevesebb, mint 168 nap van hátra, akkor a gyermekgondozási díjat a megállapítást követő 168 napig kell folyósítani, függetlenül attól, hogy a gyermek a két éves életkort, ikergyermekek a három éves életkort betöltötték.

A nagyszülői gyermekgondozási díj a szülők részére megállapítható gyermekgondozási díj időtartamáig, tehát a gyermek két éves, ikergyermekek esetén három éves koráig vehető igénybe a jogosultsági előfeltétellel rendelkező biztosított nagyszülő által.

A diplomás gyermekgondozási díj a gyermek születésétől (mivel „diplomás csecsemőgondozási díj” nincs) a gyermek két éves koráig, ikergyermekek esetén három éves korukig jár.

A gyermekgondozást segítő ellátás a szülő, vagy a gyermek egy éves korától a szülő helyett a nagyszülő részére a gyermek három éves koráig folyósítható, ikergyermekek esetén annak az évnek december 31. napjáig, amelyben az ikrek tankötelessé válnak.

Tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermek esetén a gyermekgondozást segítő ellátás a gyermek tíz éves koráig folyósítható.

A gyermeknevelési támogatás (közismert elnevezése szerint a főállású anyaság) annak a szülőnek, tehát az apának is, állapítható meg, aki legalább három kiskorú gyermeket nevel, és a legkisebb gyermek a harmadik életévét betöltötte, a nyolcadik életévét azonban még nem.

Az ellátások időtartamának elteltekor a gyermekgondozási, gyermeknevelési ellátások megszűnnek.

Ha ez most történne meg, különleges, segítő intézkedésként a 40/2020. (III. 11.) Korm rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet idejére az 59/2020. (III. 23.) Korm. rendeletben meghatározott  gyermekgondozási, gyermeknevelési ellátások időtartama, amennyiben az  a veszélyhelyzet kihirdetésekor, 2020. március 11-én, vagy azt követően szűnt meg vagy szűnik meg, meghosszabbodik.

Ennek megfelelően a gyermekgondozási díjra való jogosultság azon gyermekek után hosszabbodik meg, akik 2020. március 11-én, vagy azt követően töltik be a második életévüket, ikergyermekek esetén a harmadik életévüket.

A meghosszabbítás megilleti a gyermekgondozási díjban részesülő szülőket, nagyszülőket, a nevelőszülői gyermekgondozási díjban részesülőket, a hallgatói jogviszony alapján az ellátásban részesülőket (diplomás gyed), és a méltányosságból megállapított gyermekgondozási díjban részsülőket.

Meghosszabbodik továbbá a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) és a gyermeknevelési  támogatás (gyet) időtartama is a veszélyhelyzet idejére azon jogosultak számára, akiknek az ellátásra való jogosultsága 2020. március 11-én, vagy azt követően szűnt meg.

Nagyszülői gyed és gyes esetén a meghosszabbítás nem történik meg, ha a szülők a nagyszülői gyedre, gyesre vonatkozó hozzájáruló nyilatkozatukat visszavonták.

A gyermekgondozási, gyermeknevelési ellátások időtartama nyugdíjra jogosító szolgálati időnek minősül, ezért a veszélyhelyzet alatti meghosszabbításuk hosszabb szolgálati időt is jelent. Ugyancsak hosszabb jogosultsági idő keletkezik ez esetben a nők 40 év jogosultsággal történő kedvezményes nyugellátásánál a gyermeknevelési idők tekintetében.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Hogyan kérhetünk igazolást a szolgálati időről?

Gyakran előfordul, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésétől még hosszú évekre lévő személy készülődni kezd a nyugdíjba vonuláshoz, ahogy mondani szokták: összeszámíttatja az éveit. Különösen gyakran teszik ezt azok a hölgyek, akik a nők kedvezményes nyugellátását, a „nők 40”-et tervezik igénybe venni, és egészen pontosan szeretnék tudni, hogy ez mikortól lehetséges számukra.

2024. június 17.

Diákmunka: hogyan lehet dolgozni árvaellátás mellett?

A nyári iskolai szünetben sok diák dolgozik rövidebb, hosszabb ideig. Ezzel kapcsolatban merül fel a kérdés, hogy árvaellátásban részesülő diák esetén a keresőtevékenység befolyásolja-e az árvaellátás folyósítását.