15 trend, amely átalakította a pénzügy és a technológia világát


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Morgan Stanley budapesti központjának vezetője számba vette azokat a változásokat, amely az egész pénzügyi szektort átalakították az elmúlt másfél évtizedben.

Idén ünnepli alapításának 15. évfordulóját a Morgan Stanley magyarországi központja, amelynek apropóján Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti központjának vezetője számba vette azokat a mélyreható változásokat, amelyek az egész pénzügyi szektort átalakította.

Felértékelődött az informatika szerepe

1. Budapest pénzügyi informatikai központtá fejlődött. Kiváló elhelyezkedésének és a tehetséges munkaerőnek köszönhetően számos nagy pénzintézet jelent meg Magyarországon az utóbbi időben. A Morgan Stanley 2006-ban az elsők között 30 fővel indult. A kezdetben matematikai modellező iroda mára jelentős informatikai és elemzőközponttá bővült, amely több mint 2500 munkatársat foglalkoztat.

2. Az informatika az egyik legfontosabb sikertényező lett a pénzvilágban. A technológia immár nem háttérfolyamat, hanem stratégiai terület. A piacok elektronikussá válásával a gyorsaság, a megbízhatóság és a biztonság alapvető kompetencia lett. A programkódok formájában megjelenő kvantitatív elemzés és stratégia főszerepet játszik a piacok kiszolgálásában, az ügyfelektől érkező megbízások teljesítésében, a kereskedési ötletek és fedezeti ügyletek kitalálásában és végrehajtásában.

3. A kockázatkezelés kulcsterület lett. Az elmúlt tizenöt évben megnőtt a kockázatkezelés jelentősége. A Morgan Stanley budapesti irodájában több mint 400 közgazdász, matematikus és más természettudományos és műszaki szakember dolgozik a kockázati modelleken, elemzéseken, stressztesztelésen. A legmodernebb technológiák használatával gondoskodnak róla, hogy a bank megfeleljen a szabályozók és a belső döntéshozatal szigorodó követelményeinek.

4. A technológia növelte a bankbiztonságot. Az elmúlt másfél évtizedben a bankrendszer egyre sokrétűbb kiberfenyegetésekkel néz szembe, 40 másodpercenként1 történik egy kibertámadás. A digitális transzformáció azonban a biztonságot is fokozta. A mesterséges intelligencia egyre nagyobb szerepet kap a visszaélések felderítésében: gépi tanulással fejlesztett algoritmusok szúrják ki a gyanús tevékenységeket, és hívják fel rájuk a biztonsági szakemberek figyelmét.

Morgan Stanley

5. A fintech vállalatok versenyre keltek a bankokkal – de együtt is működnek velük. A 2006 óta eltelt időben szinte nulláról 6 milliárd fölé nőtt2 az okostelefon-felhasználók száma, ami a pénzvilágban rengeteg fintech vállalkozást hívott életre. Noha ezeket a cégeket gyakran a nagy pénzintézetek versenytársaként írják le, sok bank számos területen működik együtt fintechekkel a kiberbiztonságtól a kereskedések végrehajtásáig, a gépi tanulásra épülő adatelemzéstől a kvantumalgoritmusok – egyelőre kísérleti – pénzügyi alkalmazásáig.

A legfontosabb új technológiák

6. Felgyorsult a felhőtranszformáció. A vezető pénzintézeteknek robosztus, biztonságos és gyors reagálású globális infrastruktúrát kell fenntartaniuk. Több ezer alkalmazást futtatnak, és bár némelyikhez, például az alacsony válaszidőt megkövetelő alkalmazásokhoz jelentős telepített kapacitásra van szükség, tekintélyes részük remekül működik felhőkörnyezetben is. A globális felhőpiac több mint hatszorosára nőtt3 az elmúlt évtizedben.

7. Létfontosságúvá vált a távoli elérés. Egy nagy banknak mindig megfelelő készenléti tervekkel kell rendelkeznie, hogy váratlan eseményekkel szembesülve is zavartalanul működhessen ­– még olyankor is, amikor nagyszámú alkalmazott kényszerül egyszerre távmunkában dolgozni. A Covid-19 világjárvány extrém próbatétel elé állította ezt az infrastruktúrát, hiszen több tízezer munkatársnak kellett egyszerre távolról hozzáférnie komplex rendszerekhez.

8. Az automatizáció hatékonyabbá tette a működést. A bankok számos területen használják ki az automatizáció előnyeit, így képesek kiváltani olyan mindennapi tevékenységeket, mint az emailcsatolmányok letöltése, a számlák és ügyféldokumentumok feldolgozása vagy az adatellenőrzés. Az automatizáció révén nő a hatékonyság, csökken az emberi hibák száma, racionalizálhatóak a költségek, a munkatársaknak több idejük jut kreatívabb feladatok megoldására.

9. Az MI-forradalom a pénzügybe is elért. A mesterséges intelligencia számos banki tevékenységet forradalmasít az adatelemzéstől a kockázatelemzésen át az ügyfélkezelésig. A Morgan Stanley-nél a vagyonkezelési üzletág használja az egyik legsikeresebb MI-alkalmazást. A részben Budapesten kifejlesztett Next Best Action prediktív analitika és gépi tanulás segítségével ismer fel folyamatokat, piaci eseményeket és azok hatását az ügyfelek portfóliójára, így lehetővé teszi, hogy a bank 15 ezer pénzügyi tanácsadója minden ügyfelének személyre szabott szolgáltatást nyújtson.

Morgan Stanley

10. Megnőtt az adatvizualizáció szerepe. A rendelkezésre álló adatok mennyisége megsokszorozódott az elmúlt években, és tovább emelkedik. Az elmúlt évtizedben 2-ről 4 zettabájtra emelkedett4 az online adatok mennyisége (1 zettabájt ezermilliárd gigabájt). Az MI-nek adatokra van szüksége, de az embereknek is meg kell érteniük az adatok sokaságát. A banki munkatársak és a szabályozó hatáságok könnyen érthető és releváns információkat várnak, ezért az adatvizualizáció fontossága megnőtt az elmúlt 15 évben.

Az informatika átalakítja a munkát és a kultúrát

11. A sokszínűség jobban előtérbe került. Az elmúlt 15 évben egyértelművé vált, hogy a sokszínű és változatos háttérrel rendelkező munkatársakból álló csapatok jobb üzleti döntéseket hoznak. A Morgan Stanley budapesti központjában folyamatosan nő a női informatikusok száma, és a vállalat dolgozik azért, hogy iparági szinten is nőjön a nők aránya a természettudományos, informatikai, műszaki és matematikai (STEM) munkakörökben. A Nők a Tudományban Egyesülettel partnerségben a vállalat életre hívta a Smartiz programot, amelynek keretében középiskolás diáklányok mélyíthetik el matematikai tudásukat, illetve ismerkedhetnek meg a kódolás alapjaival.

12. Sok pályán kell majd valamilyen szintű programozói tudás. Néhány éven belül alig lesz olyan terület, ahol alapvető IT, digitális, programozási ismeretek nélkül versenyképes lehet valaki. A pénzügyben különösen előnyös a magas szintű digitális írástudás, az elemző és modellező munkakörökben pedig egyenesen elengedhetetlen.

13. A rugalmas munkavégzés mindennapi gyakorlattá vált, és ezt a technológia tette lehetővé. A Covid-19 a pénzügyi munkáról alkotott képünket is megváltoztatta. Azok a munkahelyek, ahol a rugalmas munkavégzési formák – az otthoni munka, a részmunkaidő, a job sharing és a törzsidő – már a járvány előtt is bevett gyakorlat volt, könnyebben tudtak átállni a digitális működésre.

14. Kulcsterületté vált a fenntarthatóság. A klímaváltozás, a műanyagszennyezés és más környezeti problémák jelentős veszélyt jelentenek, a pénzintézetek azonban a megoldásnak is részei lehetnek. Ennek eszközei lehetnek a zöld kötvények, amelyek megvásárlásával a befektetők környezetvédelmi beruházásokat finanszírozhatnak az energiahatékonyság, a fenntartható erdőgazdálkodás vagy a mezőgazdaság területén.

15. Lazábbá vált a dress code. Az előző évtizedekben a bankszektort sokan a szigorú öltözködési szabályokkal azonosították, sok informatikai szakember emiatt idegenkedik attól, hogy nagy pénzintézetnél dolgozzon. Eközben a Morgan Stanley budapesti központjának munkatársai arról számolnak be, hogy a laza dress code-nak és a problémamegoldó légkörnek köszönhetően a vállalat budapesti központjában olyan a közeg, mintha egy technológiai cégnél dolgoznának.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Globális informatikai hiba – Budapest Airport: a Liszt Ferenc-repülőtér is érintett

Globális informatikai hiba miatt több légitársaság utasfelvételre használt rendszere leállt, ezért járatkésésekre, torlódásra és jelentősen megnövekedett várakozási időre kell számítani a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – közölte a Budapest Airport pénteken. A Wizz Air is arról tájékoztatott, hogy utasai fennakadásokat tapasztalhatnak a légitársaság nemzetközi hálózatán.

2024. július 19.

Cégtrend 2024-ben: pozitívabb félév, de még mindig negatív üzenet

Az elmúlt öt év legalacsonyabb cégszámát idén júniusban regisztrálták. Az új cégbírósági eljárások száma az év első hat hónapjában ismét meghaladta a 20 ezret. Úgy tűnik, hogy az idei évben nem várható jelentős változás a cégtrendekben.