KPMG: árad a tőke a fintech szektorba


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Soha nem vonzott még annyi tőkét és befektetést a fintech szektor globálisan, mint 2018 első felében - derül ki a KPMG Pulse of Fintech jelentéséből. 875 tranzakcióról és 57,9 milliárd dollárnyi befektetői tőkéről beszélhetünk, többről, mint tavaly egész évben. A félévet két óriás tranzakció húzta fel, az Ant Financial 14 milliárdos tőkeemelése, és a WorldPay 12,8 millárdos felvásárlása, de a tranzakciók száma is 5 százalékkal emelkedett. Taksz Ildikó, a KPMG pénzügyi szolgáltatásokért felelős magyarországi partnere kiemelte, hogy „nemcsak a már…

Soha nem vonzott még annyi tőkét és befektetést a fintech szektor globálisan, mint 2018 első felében – derül ki a KPMG Pulse of Fintech jelentéséből. 875 tranzakcióról és 57,9 milliárd dollárnyi befektetői tőkéről beszélhetünk, többről, mint tavaly egész évben. A félévet két óriás tranzakció húzta fel, az Ant Financial 14 milliárdos tőkeemelése, és a WorldPay 12,8 millárdos felvásárlása, de a tranzakciók száma is 5 százalékkal emelkedett.

Taksz Ildikó, a KPMG pénzügyi szolgáltatásokért felelős magyarországi partnere kiemelte, hogy „nemcsak a már érett cégekbe történő befektetések növekedtek, hanem az új kezdeményezések iránt is jelentősen nőtt az érdeklődés. Ráadásul a szektoron belül igen színes, hogy mi keltette fel a befektetői figyelmet: az adatelemzés, a mesterséges intelligencia és a szabályozói megfelelés támogatása egyaránt izgalmasnak bizonyul, vagyis a fintechiránti érdeklődés kiterjedt és minden átfogó”. A trendet ráadásul nem kizárólag az Egyesült Államok és Kína hajtja, a top100 tranzakciók listájára immár Brazil és Japán cégek is feliratkoztak és Európa sem marad le, igaz a számait továbbra is főleg az Egyesült Királyság húzza.

Az Egyesült Államokbanaz első félévben 14,2 milliárd dollár befektetést vonzott a szektor, amiből 5,5 milliárdot kockázati tőke befektetők hajtottak végre 276 tranzakció keretében. Az ilyen tőkealapoknak egyre korábban kell ébredniük ahhoz, hogy jó megtérülést találjanak, nem véletlen, hogy a fiatal cégekbe történt befektetések száma nőtt a legnagyobb mértékben.

Európában 198 tranzakcióban 26 milliárd dollár érékű fintechbefektetés történt.Itt a már említett brit Worldpay felvásárlás mellett három másik ügylet (Nets, iZettle és az IRIS software) játszott kiemelkedő szerepet, hiszen ezekbe együtt 22,4 milliárdot toltak a befektetők. „A Brexit láthatóan nem zavarja meg a fintechtrendet” – mondta el Taksz Ildikó, a KPMG Magyarország partnere.Az Egyesült Királyság masszívan őrzi vezető szerepét ezen a piacon, a brit cégek önmagukban több mint 16 milliárd dollár tőkét szereztek 2018 első felében. Ezzel párhuzamosan jönnek fel skandináv országok fintech cégei is, hiszen a top 10 európaitranzakció közül három is skandináv országban történt: a Nets dán alapítású, aziZettleés a Nordax Group pedig svéd.

A tavalyi gyengének mondható 2 milliárd dolláros második félév után magára talált az Ázsia-Óceánia régió is, idén az első félévben 16,8 milliárdra ugrott fel a fintech befektetések összege.Ebben nemcsak az AntFinance rekord összegű felvásárlása játszott közre, hanem az is, hogy Kínán túl is az egyes országokban így Indiában, Ausztráliában és Szingapúrban is évről-évre stabilan nő a sikeres fintech befektetések száma. Az egy tranzakcióra jutó tőke mértéke is itt emelkedett legjobban, 25 millió dollárról 37,7 millióra, így már Ázsia mondható a világ legdinamikusabbfintech piacának.

Ami az egyes technológiákat és alágazatokat illeti, a legtöbb és a legnagyobb befektetéseket továbbra is a pénzügyi műveletekkel foglalkozó pénzügyi startupok vonzzák, de közvetlenül utánuk igyekeznek a regtech cégek, azaz azok a vállalkozások, amelyek a pénzügyi intézményeknek segítenek abban, hogy digitális eszközök, robotizáció vagymesterséges intelligencia bevetésével olcsóvá és hatékonnyá tegyék az újabb és újabb hatósági előírásoknak való megfelelést.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. október 26.

A mesterséges intelligencia a kiberbűnözésnek is lendületet ad

A vitathatatlan előnyök mellett komoly kockázatokkal is jár a mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) alkalmazásnak terjedése – áll a brit kormány által csütörtökön ismertetett átfogó szakértői jelentésben. Rishi Sunak miniszterelnök szerint szélsőséges esetekben fennáll annak a veszélye is, hogy az emberiség teljesen elveszíti ellenőrzését az AI-technológia felett.