Árengedmények, ajándékok és az áfa

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A társaságok év végi promóciós, akciós időszakának tervezésékor fontos tisztában lenni az árengedmények, ajándékok, marketing eszközök (áruminta, ajándékcsomag) általános forgalmi adózásával – nem mindegy, ugyanis mi fog majd szerepelni a számlán.

Akciókról, árleszállításról, pontgyűjtésről nap mint nap hallunk reklámokban, olvashatunk újságokban, hírlevelekben, pontgyűjtő oldalakon. Amennyiben cégük hasonló marketingeszközökkel szeretné csábítóbbá tenni szolgáltatását vagy termékét, akkor nem árt tudni, hogyan szerepelhet az árengedmény a számláinkon.

Az Adóhatóság álláspontja szerint az engedmény kizárólag az alapügyletet követően, vagy azzal egyidejűleg nyújtható, azaz az alapügyletet megelőzően nem. Az engedménynek ugyanis kimondottan az a lényege, hogy a felek között teljesüljön egy olyan ügylet, amelyre tekintettel engedményt adnak, azaz kell lennie egy olyan már teljesített ügyletnek, amelyből engedményt adunk.

Az általános forgalmi adó szempontjából az árengedményeknek két fő típusát különböztetjük meg:

 • az egyik fő típus az azonnali árengedmény (teljesítésig adott) – Áfa tv. 71. §
 • a másik fő típus az utólagosan adott árengedmény (teljesítést követően) – Áfa tv. 77-78. §

A két fő típus között a legalapvetőbb különbség, hogy az azonnali árengedmények esetében az árengedmény összege, illetve a természetben adott árengedmény esetén az adott termék ellenértéke eleve nem tartozik bele az adott ügylet adóalapjába, addig az utólagos árengedmény alapjául szolgáló ügylet adóalapja utólag korrigálható az engedmény összegével, illetve az árengedményként adott termék értékével.

A két fő típuson belül megkülönböztetünk:

 • pénzben (a vevő/szolgáltatás igénybevevő által megtérítendő/megtérített összeg csökken),
 • illetve természetben adott árengedményt (a vevő/szolgáltatás igénybevevő valamely plusz terméket, szolgáltatást kap).

Mind a természetbeli, mind a pénzbeli engedményre vonatkozó közös szabály: ahhoz, hogy az árengedménynek az alapjául szolgáló ügylet adóalapjára hatása legyen, annak összegét/értékét a számla kiállításakor, illetve a számla módosításakor mindenképpen fel kell tüntetni.

Azonnali árengedmény (nem csökkenti az adó alapját)

Az Áfa törvény 71. §-a szerint az adó alapjába nem tartozik bele az engedmény címén elengedett összeg. Mivel az ügyletről szóló számlát a teljesítéskor kell kibocsátani és az engedmény összege a teljesítéskor már ismert, így az ilyen típusú árengedmény számlázása viszonylag egyszerű.

Mikor fordul elő?

 • „egyet fizet, kettőt kap” vagy „új előfizetőknek most plusz ajándék jár” típusú akciónál (ahol pénzügyileg arról van szó, hogy két darab vásárlásakor fél áron vásárolható az áru darabonként, vagy egy teljes áron, egy pedig ingyenesen).
 • ha rendszeres kapcsolatban lévő partnerünknek a korábbi hosszú távú kapcsolatra tekintettel azonnal alacsonyabb áron értékesítünk;
 • ha az egyszeri megrendelés (vásárlás) nagyságrendje (mennyisége, ára) miatt olcsóbb végösszegű szolgáltatást vagy termékértékesítést nyújtunk.

Utólag megállapított árengedmény (csökkenti az adó alapját)

Az adó alapja utólag csökkenthető, ha az értékesítő a teljesítést követően ad árengedményt az áfa törvényben meghatározott feltételek szerint (77. §. (3) és 71. § (1) bekezdésének a) és b) pontja alapján). Azaz az árengedmény fogalmába tartozó engedmény, díjvisszafizetés, árvisszatérítés adóalap csökkentő, ha üzletpolitikai célú és a teljesítést követően lép érvénybe.

Továbbá az utólagos engedmény csak akkor gyakorol hatást az eredeti ügyletre és adóalapra, ha az engedmény nyújtója úgy dönt, hogy ún. „számlázott utólagos engedmény” keretében adja az utólagos engedményt. Az Áfa-törvény 78. § (1) bekezdés b) pontja ugyanis kifejezetten előírja a módosítás, azaz a módosító számla kiállításának szükségességét, amennyiben az adóalany utólagos engedmény okán kívánja csökkenteni az általa teljesített ügylet adóalapját.

Őszi adó-konferenciák

a.) Természetbeni utólagos árengedmény:

Ebben az esetben az árengedményre jogosító ügylet adóalapja annyiban változik, hogy a termék vevője ugyanazért a pénzért (adóalapért) számszerűleg nem csökken. A korábban kiállított számlát azonban ilyenkor is módosítani kell. Ha nem módosítja az eredeti ügylet adatait, akkor az eredeti értékesítés adóalapja nem változik, ugyanakkor természetbeni engedményként átadott termék/nyújtott szolgáltatás ingyenes átadásnak minősül. Az adóalanynak áfa fizetési és számlázási kötelezettsége keletkezik.

b.) Pénzbeli utólagos árengedmény:

Az adóalany amennyiben nem kívánja az árengedmény alapjául szolgáló ügylet adóalapját csökkenteni, illetve az arról kiállított számlát módosítani, úgy a pénzbeli árengedményről az Áfa törvény szerinti bizonylatot kiállítani nem kell.

Mikor fordul elő?

 • A „számlázott engedmény” egyik tipikus esete az, amikor az eladó az engedményt ahhoz a feltételhez köti, hogy a vevő bizonyos határidőig használja a szolgáltatását (pl. internet vagy telefonszolgáltatásnál a hűségidő után járó kedvezmény).
 • Az utólagos engedmények másik nagyon gyakori esete, amikor az eladó a rendszeresen nála történő vásárlás ösztönzése érdekében hirdeti meg, hogy bizonyos mennyiség vagy érték elérése esetén a tőle vásárló vevőjének árengedmény címén visszatérít bizonyos összeget. (Pl.: kupongyűjtés, beváltható, levásárolható pontok.) Ha a vevő eleget tesz a feltételeknek, akkor az ígért összeget az eladó visszafizeti vagy természetben teljesíti.

Árengedmény vagy ingyenes átadás

Árengedményként nem értelmezhető, ha az engedménnyel az eredeti ügylet értéke ellenérték nélkülivé válik, azaz az adóalap nullára csökken. Ilyenkor ingyenes termékátadásról/szolgáltatásnyújtásról beszélünk (az ingyenes átadás esetén az Áfa törvény 11.§ (1) bekezdése, 14.§ (1)-(2) bekezdése az irányadó).

A cikk szerzője Kneitner Lea okleveles adószakértő, a Tilea Tanácsadó Kft. szakértője.


Elmerült az új Mt. részleteiben?
Itt a segítség: Munkajogi e-kommentár

Könnyen kezelhető, áttekinthető felület • Folyamatosan frissülő és bővülő adatbázis • Egyszerűen kereshető magyar és nemzetközi jogi anyagok

Részletekért kattintson >>>

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • ajándék

  Az Európai Unión kívül élő magánszemélyektől érkező, 45 eurót meghaladó értékű küldemények után adót és vámot kell fizetni, az ajándékozás ténye pedig nem ad mentességet ez alól - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője.

 • Ajándéksorsolás vagy promóciós játék

  Karácsony közeledtével a különböző kereskedők, szolgáltatók egyre gyakrabban hirdetnek nyereményakciókat. Nem árt tudni azonban, hogy bizonyos esetekben az adóhatóságot is tájékoztatni kell a tervezett játékról.
 • Szerencsejáték Zrt.

  Sorsolásos játék lebonyolításához nincs szükség a Szerencsejáték Felügyelet engedélyére, ám az adóhivatalhoz így is be kell jelenteni a törvény szerint ajándéksorsolásnak tekintendő akciókat.

 • toll

  Sok olyan vállalkozás van, amelynek működéséhez, fejlődéséhez szükséges, hogy reprezentációra, üzleti ajándékra is áldozzon. A reprezentációra és üzleti ajándékra vonatkozó szabályok tovább szigorodtak 2012-ben, jelentős terhet okozva a reprezentációs célból vendéglátást juttató, az üzleti ajándékkal kedveskedő cégeknek. Az Adó szaklap 2012/6. számában megjelent cikk a változásokra fókuszál, összefoglalónkban az adózásra vonatkozó szabályokból emelünk ki.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • kézfogás

  A kedvezményes, 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) fenntartása szükséges a bővülő lakásépítési teljesítmény folytatódásához elemzők szerint.

 • eurostat

  Közel nyolcszoros a különbség az Európai Unió tagországai között a minimálbér összegében, a legmagasabb minimálbért Luxemburgban fizetik - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) pénteken közzétett jelentéséből. Magyarországon a minimálbér az ötödik legalacsonyabb uniós összevetésben.

 • építkezés

  Az elmúlt évben 44 százalékkal  több új lakás épült, mint egy évvel korábban.  A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építendő lakások száma 37 997 volt, 20,4 százalékkal több az előző évinél - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Varga Mihály

  Varga Mihály kijelentette a Magyar Időknek adott interjújában: a kormány nem tett le arról, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát egy számjegyűre változtassa. 

 • benzin

  Az emeléssel a gázolaj átlagára 359 forintra nőtt, a benziné 351 forint maradt.