Feketeközértest fogott a NAV

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A karcagi boltos nem kért online kasszát, papíron bezárta a vállalkozást. Valójában nem, és lebukott – olvasható a NAV közleményében.

A NAV 2013 végén az Észak-alföldi régióban is nyilatkoztatta azokat az adózókat, akik az online pénztárgéphez üzembehelyezési kódot igényeltek, de pénztárgépet nem rendeltek. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 500 megkérdezett adózó közül 145 mondta azt, hogy azért nem rendelt pénztárgépet, mert megszünteti a tevékenységét. A nyilatkozatokat az adóhivatal elfogadta, egyúttal tájékoztatta az érintetteket arról, hogy az adóhatóság a későbbiekben vizsgálja a bejelentett információ valóságtartalmát. A most ismertetett eset is egy „visszaellenőrzés” eredménye.

Az ellenőrzésben megbukott karcagi vállalkozó a NAV nyilvántartása szerint 2013 novemberében valóban visszaadta az adószámát. Amikor a revizorok február elején megjelentek az adózó vegyesboltjánál mégis azt látták, hogy az üzlet működik. Próbavásárlást tartottak, és a pénztárban ülő kisegítő - a tulajdonos férje - a nyugta és számlaadást „természetesen” nélkülözte. A helyszínen tartózkodó tulajdonos a pénztárgépből a revizorok kérésére nem nyomtatott jelentést, és bevallotta: ezt azért nem tudja megtenni, mert engedély nélkül működik.

Az adóellenőrök a boltot a helyszínen bezáratták, ahol a NAV vám- és pénzügyőrei, valamint a járási főállatorvos is megjelent. A tételes vizsgálat során kiderült: a közértben a legtöbb termék szavatossága már lejárt, illetve az élelmiszerek döntő többségéről az adózónak nem volt számlája. A főállatorvos a helyszínen 500 kg élelmiszert semmisíttetett meg, illetve foglalt le. A NAV pénzügyőrei 42 féle árut foglaltak le, amelyekről az adózó nem rendelkezett beszerzési bizonylatokkal. Az ismeretlen eredetű termékek, a helyszínen elmondottak alapján friss beszerzések és országos diszkonthálózatok áruházaiból származtak.

Tekintettel arra, hogy az adózó - mint volt vállalkozó - tisztában volt a tevékenység végzésével kapcsolatos adókötelezettségeivel, a magatartása pedig szándékosságra utal, a maximálisan kiszabható mulasztási bírságra számíthat – olvasható a NAV közleményben.

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Matolcsy György MNB-elnök

  Nem történt kamatemelés és nem is várható - derül ki az MNB közleményéből.

 • posta

  Kedden a megyeszékhelyeken a főposták 19 óráig lesznek nyitva, a fővárosban egyes posták még tovább.

 • persely

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • ellenőrzés

  A NAV e héten fokozottan ellenőrzi a fővárosi VI. és VII. kerületi jövedéki kiskereskedőket - figyelmeztet honlapján a hatóság.

 • nyitva

  A kedd éjféli szja bevallási határidőre tekintettel több helyen hosszított nyitvatartással várja az adózókat a NAV.