Korlátozták a pénztárgép-ellenőrzést

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A tavaly utolsó pillanatban elfogadott módosítás korlátozza a pénztárgépek adóhatósági ellenőrzése során a NAV tudomására jutott adatok minőségét és felhasználhatóságát - írja blogbejegyzésében az RSM DTM.

Az utolsó pillanatban jóváhagyott adótörvény-módosítások 2011-es sikerén (?) felbuzdulva 2012 decemberében sem kímélték magukat a törvényhozók.

Amíg a többség pihent, ők megfeszített munkával hatályba lépésük előtt módosították a 2013. évi adótörvények legtöbbjét: a társadalombiztosítási- és a nyugellátásokról, a társasági, a forgalmi és a biztosítási adóról, az EVA-ról a KATA-ról és a KIVA-ról, a számviteli törvényről és az adózás rendjéről szóló törvényről, illetve a pénzügyi tranzakciós törvényről csak december 22-én, szombaton tudhattuk biztosan, hogyan változnak az idei évtől.

Az önfeláldozó munka áfát érintő része korlátozza a pénztárgépek adóhatósági ellenőrzése során a NAV tudomására jutott adatok minőségét és felhasználhatóságát.

Az utolsó pillanatban elfogadott módosítás értelmében ugyanis az adatszolgáltatáshoz szükséges adatkapcsolatot biztosító hírközlési szolgáltató a pénztárgép azonosítóit nem kapcsolhatja össze a pénztárgép üzemeltetőjének adataival, illetve a NAV kizárólag az Art. szerinti adózók ellenőrzéséhez, ellenőrzésre történő kiválasztásához használhatja fel az adatokat, az adó megállapításához való jog elévülési idején belül.

A módosítás szintén előírja, hogy internetkapcsolat hiánya esetén a pénztárgépek közvetlen adóhatósági elérése alól a NAV felmentést adhat – egyedi kérelemre, amely kérelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakvéleménye alapján bírálnak el. A részleteket majd egy rendelet fogja tartalmazni.

És hogy a rendeleti szintű szabályozás divatja se múljon, újabb öt témában várjuk a pénztárgépekkel kapcsolatos előírásokat.

Nem az a baj, hogy a fenti módosítások 2013-tól érvényesek – ha jól megnézzük őket, a legtöbbjük hasznos, illetve a korábbinál egyszerűbben, világosabban megfogalmazott szabály. Az is érthető és elfogadható, hogy ennyi adótörvény egyidejű módosítása összetett törvényalkotói munka, amiben, ha nincs rá elég idő, törvényszerűen maradnak olyan hibák, amelyeket még a hatályba lépés előtt ki kell javítani, de ez lett volna a 2011-es év végi hajrá rendszerszintű tanulsága – ebből tanulva kellett volna az idei adótörvényeket alaposabban, jobban, pontosabban elkészíteni. Az a baj, hogy ez nem sikerült.

Idén sem lesz érdemes az adótörvények első változatát rögzítő kiadványokat használni az igazán komoly, jelentőségteljes munkákhoz. Úgy látszik, nálunk az adótörvények nem állandóan, hanem folyamatosan változnak. S ez bizonyosan nem jó.

A bejegyzés szerzője Ágoston Péter, az RSM DTM Hungary Zrt. nemzetközi adóképviseleti vezetője. Az RSM DTM Blog az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • pénztárgép

  Lehet, hogy a tervezett április elseje helyett csak később vezetik be az új típusú pénztárgépeket.

 • pénztárgép

  Nincs ilyen gép a piacon, így nem tartható a határidő – állítja az IVSZ.

 • pénztárgép

  Állami támogatás jár az online kapcsolatra képes pénztárgép vásárlásához. A részletek még nem tisztázottak.

 • pénztárgép

  A pénztárgépek állami adóhatósággal való összeköttetésének megvalósításához 4,5 milliárd forint forrást kell biztosítani a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számára a kormány határozata szerint.

 • pénztárgép

  A gazdasági tárca egyelőre nem árult el részleteket arról, hogyan is kell majd a pénztárgépek és a NAV között online összeköttetést teremteni, de azt megtudtuk az adóhatóságtól, hogy eddig mire használták fel a pénztári adómemóriát. Az Adó Online a gazdasági minisztérium által emlegetett bolgár példa alapján kiderítette azt is, milyen költségekre számíthatnak a váltással a kiskereskedők.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • offshore, adóparadicsom, adóelkerülés

  Két újabb ország, a Bahama-szigetek, valamint Saint Kitts és Nevis került le pénteken az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított feketelistájáról, amelyet tavaly decemberben hagytak jóvá.

 • forint

  A gyanú szerint csaknem egymilliárd forinttal károsította meg egy cégláncolat a költségvetést, az elkövetők külföldről beszerzett szója áfájával "ügyeskedtek" - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-dunántúli bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense pénteken az MTI-t.

 • gyár, robot

  Az automatizálás Magyarországon egymillió munkahelyre fog érdemi hatást kifejteni 2030-ig a mérsékelt ütemezési forgatókönyv alapján - állapította meg az MTI-nek eljuttatott tanulmányában a McKinsey vezetési tanácsadó cég.

 • InfoTandem: beruházások

  Történelmi rekordot értek el tavaly a beruházások, megközelítve a 6,5 ezer milliárd forintos szintet. A költségvetési szervek 59 százalékkal többet invesztáltak, mint egy évvel korábban. Az InfoTandem infografikája.

 • költözés, költöztetés

  Mi a jogi jelentősége, ha a munkavállaló elköltözik? Kötelező-e a munkavállalónak követnie a munkáltatót, ha a cég székhelyet vált? Összefoglaljuk, milyen teendői vannak a feleknek, ha a munkaviszony fennállása alatt valamelyikük elköltözik.