Korlátozták a pénztárgép-ellenőrzést

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A tavaly utolsó pillanatban elfogadott módosítás korlátozza a pénztárgépek adóhatósági ellenőrzése során a NAV tudomására jutott adatok minőségét és felhasználhatóságát - írja blogbejegyzésében az RSM DTM.

Az utolsó pillanatban jóváhagyott adótörvény-módosítások 2011-es sikerén (?) felbuzdulva 2012 decemberében sem kímélték magukat a törvényhozók.

Amíg a többség pihent, ők megfeszített munkával hatályba lépésük előtt módosították a 2013. évi adótörvények legtöbbjét: a társadalombiztosítási- és a nyugellátásokról, a társasági, a forgalmi és a biztosítási adóról, az EVA-ról a KATA-ról és a KIVA-ról, a számviteli törvényről és az adózás rendjéről szóló törvényről, illetve a pénzügyi tranzakciós törvényről csak december 22-én, szombaton tudhattuk biztosan, hogyan változnak az idei évtől.

Az önfeláldozó munka áfát érintő része korlátozza a pénztárgépek adóhatósági ellenőrzése során a NAV tudomására jutott adatok minőségét és felhasználhatóságát.

Az utolsó pillanatban elfogadott módosítás értelmében ugyanis az adatszolgáltatáshoz szükséges adatkapcsolatot biztosító hírközlési szolgáltató a pénztárgép azonosítóit nem kapcsolhatja össze a pénztárgép üzemeltetőjének adataival, illetve a NAV kizárólag az Art. szerinti adózók ellenőrzéséhez, ellenőrzésre történő kiválasztásához használhatja fel az adatokat, az adó megállapításához való jog elévülési idején belül.

A módosítás szintén előírja, hogy internetkapcsolat hiánya esetén a pénztárgépek közvetlen adóhatósági elérése alól a NAV felmentést adhat – egyedi kérelemre, amely kérelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakvéleménye alapján bírálnak el. A részleteket majd egy rendelet fogja tartalmazni.

És hogy a rendeleti szintű szabályozás divatja se múljon, újabb öt témában várjuk a pénztárgépekkel kapcsolatos előírásokat.

Nem az a baj, hogy a fenti módosítások 2013-tól érvényesek – ha jól megnézzük őket, a legtöbbjük hasznos, illetve a korábbinál egyszerűbben, világosabban megfogalmazott szabály. Az is érthető és elfogadható, hogy ennyi adótörvény egyidejű módosítása összetett törvényalkotói munka, amiben, ha nincs rá elég idő, törvényszerűen maradnak olyan hibák, amelyeket még a hatályba lépés előtt ki kell javítani, de ez lett volna a 2011-es év végi hajrá rendszerszintű tanulsága – ebből tanulva kellett volna az idei adótörvényeket alaposabban, jobban, pontosabban elkészíteni. Az a baj, hogy ez nem sikerült.

Idén sem lesz érdemes az adótörvények első változatát rögzítő kiadványokat használni az igazán komoly, jelentőségteljes munkákhoz. Úgy látszik, nálunk az adótörvények nem állandóan, hanem folyamatosan változnak. S ez bizonyosan nem jó.

A bejegyzés szerzője Ágoston Péter, az RSM DTM Hungary Zrt. nemzetközi adóképviseleti vezetője. Az RSM DTM Blog az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • pénztárgép

  Lehet, hogy a tervezett április elseje helyett csak később vezetik be az új típusú pénztárgépeket.

 • pénztárgép

  Nincs ilyen gép a piacon, így nem tartható a határidő – állítja az IVSZ.

 • pénztárgép

  Állami támogatás jár az online kapcsolatra képes pénztárgép vásárlásához. A részletek még nem tisztázottak.

 • pénztárgép

  A pénztárgépek állami adóhatósággal való összeköttetésének megvalósításához 4,5 milliárd forint forrást kell biztosítani a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számára a kormány határozata szerint.

 • pénztárgép

  A gazdasági tárca egyelőre nem árult el részleteket arról, hogyan is kell majd a pénztárgépek és a NAV között online összeköttetést teremteni, de azt megtudtuk az adóhatóságtól, hogy eddig mire használták fel a pénztári adómemóriát. Az Adó Online a gazdasági minisztérium által emlegetett bolgár példa alapján kiderítette azt is, milyen költségekre számíthatnak a váltással a kiskereskedők.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • álláshirdetés

  A nyilvántartott álláskeresők száma 6,9 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a 2017. decemberi zárónapon 254 800 álláskereső szerepelt, több mint 18 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál.

 • online vásárlás

  Már csak kevesebb, mint fél év felkészülési idő maradt az online számla-adatszolgáltatás bevezetésére. „A felkészülés pedig nemcsak a számlázó szoftverfejlesztő cégeket érinti” – figyelmeztet Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető adótanácsadója – „hanem minden vállalkozást. Legsúlyosabban talán azokat, melyek saját számlázási, ügyviteli rendszert használnak. Ők jellemzően nagyobb, sokszor nemzetközi hátterű vállalatcsoportok.” Ha valaki csúszik a rendszer elindításával, vagy nem megfelelően küldi át az adatokat, akár 1 millió Ft-os bírságot kockáztat, a számla befogadója pedig elvesztheti áfa-levonási jogát. A hatóság minden hibáért a kibocsátó adózót fogja felelőssé tenni, még ha a szoftverfejlesztő vagy a számlázással megbízott alvállalkozó okozta is a mulasztást.

 • pénz

  Idén hat százalék felett alakulhat a reálkeresetek emelkedése a tárca számításai szerint - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn.

 • panellakás

  A vállalkozások 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel törlesztését, lakás vásárlását, építését, bővítését, korszerűsítését vagy akadálymentesítését. Az akár havi 83 ezer forintos juttatás cafeteria elemként is választható - tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t. 

 • nav_logo

  Ismét számos fontos dologról tájékoztatott a NAV: feltárultak az áfacsökkentés részletei, frissült számos információs füzet, és bemutatták az ellenőrzési eljárás digitalizációjához szükséges ELLUGY nyomtatványt.