Korlátozták a pénztárgép-ellenőrzést

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A tavaly utolsó pillanatban elfogadott módosítás korlátozza a pénztárgépek adóhatósági ellenőrzése során a NAV tudomására jutott adatok minőségét és felhasználhatóságát - írja blogbejegyzésében az RSM DTM.

Az utolsó pillanatban jóváhagyott adótörvény-módosítások 2011-es sikerén (?) felbuzdulva 2012 decemberében sem kímélték magukat a törvényhozók.

Amíg a többség pihent, ők megfeszített munkával hatályba lépésük előtt módosították a 2013. évi adótörvények legtöbbjét: a társadalombiztosítási- és a nyugellátásokról, a társasági, a forgalmi és a biztosítási adóról, az EVA-ról a KATA-ról és a KIVA-ról, a számviteli törvényről és az adózás rendjéről szóló törvényről, illetve a pénzügyi tranzakciós törvényről csak december 22-én, szombaton tudhattuk biztosan, hogyan változnak az idei évtől.

Az önfeláldozó munka áfát érintő része korlátozza a pénztárgépek adóhatósági ellenőrzése során a NAV tudomására jutott adatok minőségét és felhasználhatóságát.

Az utolsó pillanatban elfogadott módosítás értelmében ugyanis az adatszolgáltatáshoz szükséges adatkapcsolatot biztosító hírközlési szolgáltató a pénztárgép azonosítóit nem kapcsolhatja össze a pénztárgép üzemeltetőjének adataival, illetve a NAV kizárólag az Art. szerinti adózók ellenőrzéséhez, ellenőrzésre történő kiválasztásához használhatja fel az adatokat, az adó megállapításához való jog elévülési idején belül.

A módosítás szintén előírja, hogy internetkapcsolat hiánya esetén a pénztárgépek közvetlen adóhatósági elérése alól a NAV felmentést adhat – egyedi kérelemre, amely kérelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakvéleménye alapján bírálnak el. A részleteket majd egy rendelet fogja tartalmazni.

És hogy a rendeleti szintű szabályozás divatja se múljon, újabb öt témában várjuk a pénztárgépekkel kapcsolatos előírásokat.

Nem az a baj, hogy a fenti módosítások 2013-tól érvényesek – ha jól megnézzük őket, a legtöbbjük hasznos, illetve a korábbinál egyszerűbben, világosabban megfogalmazott szabály. Az is érthető és elfogadható, hogy ennyi adótörvény egyidejű módosítása összetett törvényalkotói munka, amiben, ha nincs rá elég idő, törvényszerűen maradnak olyan hibák, amelyeket még a hatályba lépés előtt ki kell javítani, de ez lett volna a 2011-es év végi hajrá rendszerszintű tanulsága – ebből tanulva kellett volna az idei adótörvényeket alaposabban, jobban, pontosabban elkészíteni. Az a baj, hogy ez nem sikerült.

Idén sem lesz érdemes az adótörvények első változatát rögzítő kiadványokat használni az igazán komoly, jelentőségteljes munkákhoz. Úgy látszik, nálunk az adótörvények nem állandóan, hanem folyamatosan változnak. S ez bizonyosan nem jó.

A bejegyzés szerzője Ágoston Péter, az RSM DTM Hungary Zrt. nemzetközi adóképviseleti vezetője. Az RSM DTM Blog az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • pénztárgép

  Lehet, hogy a tervezett április elseje helyett csak később vezetik be az új típusú pénztárgépeket.

 • pénztárgép

  Nincs ilyen gép a piacon, így nem tartható a határidő – állítja az IVSZ.

 • pénztárgép

  Állami támogatás jár az online kapcsolatra képes pénztárgép vásárlásához. A részletek még nem tisztázottak.

 • pénztárgép

  A pénztárgépek állami adóhatósággal való összeköttetésének megvalósításához 4,5 milliárd forint forrást kell biztosítani a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számára a kormány határozata szerint.

 • pénztárgép

  A gazdasági tárca egyelőre nem árult el részleteket arról, hogyan is kell majd a pénztárgépek és a NAV között online összeköttetést teremteni, de azt megtudtuk az adóhatóságtól, hogy eddig mire használták fel a pénztári adómemóriát. Az Adó Online a gazdasági minisztérium által emlegetett bolgár példa alapján kiderítette azt is, milyen költségekre számíthatnak a váltással a kiskereskedők.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • jog

  Mégsem lesz lehetőség fellebbezésre a november 14-én elfogadott adóigazgatási rendtartásra vonatkozó törvényjavaslat értelmében – figyelmeztetnek az Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda szakértői. A korábbi tervekben a Nemzetgazdasági Minisztérium bevezette volna az adóperek során a fellebbezés lehetőségét, azonban a végül elfogadott törvényjavaslat szerint erre már nem lesz lehetőség. A változások közül az már eddig is ismert volt, hogy a jövőben a Kúria sokkal szélesebb körben mérlegelheti, befogadja-e a rendkívüli jogorvoslati kérelmet vagy sem. Ez a változás még nagyobb figyelmet kíván meg a vállalatoktól. A korábbi tervekhez képest további fontos döntés, hogy a késedelmi pótlék mértéke nem emelkedik jövő év január elsejétől, továbbra is a jegybanki alapkamat kétszeresét kell befizetnie az érintett vállalatoknak.  Ami az előzetes tervekhez képest szintén változatlan, az az új tények és bizonyítékok benyújtására vonatkozó korlátozás: emiatt az adózóknak sokkal tudatosabban és proaktívabban kell majd hozzáállniuk az adóellenőrzésekhez.

 • benzin

  Csökkenti bruttó 8 forinttal a benzin, és bruttó 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol  - értesült piaci forrásokból az MTI. 

 • adatvédelem

  Fél év múlva itt az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, a GDPR, amelynek célja, hogy az egyes tagállamokban egységesítse az adatvédelmi előírásokat. Az új szabályozás egyik lényeges eleme, hogy nagyobb betekintést biztosít a magánembereknek abba, hogy megfelelően bánnak-e az adataikkal, így például, hogy milyen jogalapon tárolja és használja fel egy vállalkozás azokat. A cégeknek ezzel párhuzamosan fel kell készülniük mind az elektronikusan tárolt, mind pedig a papíralapú adatok átlátható kezelésére, megfelelő tárolására és igazolniuk kell, hogy ezek birtoklására, kezeléséremegfelelő jogalapon kerül sor. Ha pedig ez már nem áll fenn, például mert a tárolásra már nincs szükség, akkorgondoskodniuk kell a szakszerű megsemmisítésükről.„Aki tegnap nem kezdte el a felkészülést, kezdje el ma!” – hangzott el jótanácsként egy szakmai kerekasztal-beszélgetésen.

 • startup

  A startup vállakozások beruházói, az úgynevezett angyalbefektetők számára a december 9-én hatályba lépő kormányrendelet teremti meg az adóalap-kedvezmény igénylésének keretfeltételeit - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda.

 • Fotó: shutterstock

  A tavalyi és a hamarosan végződő 2017-es üzleti évet érintően is nyilatkozni kell a CbC (Country-by-Country) jelentésben érintett hazai vállalkozásoknak december 31-ig, ha el akarják kerülni az adóhatóság által kiróható súlyos bírságot, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.