Lassan csordogálnak a céges adók

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Többlettel zárt az államháztartás szeptemberben: a szép adatok mögött a vártnál kevesebb céges adóbevétel és a reméltnél magasabb áfa- és jövedékiadó-befizetések állnak.

Szeptemberben az államháztartás központi alrendszerének többlete 13,7 milliárd forint volt – közölte honlapján a Nemzetgazdasági Minisztérium. A meglepően pozitív adat mögött a cégektől származó adóbevételek vártnál alacsonyabb mértéke mellett a fogyasztáshoz kapcsolódó adóbevételek megugrása áll.

Elmaradás társasági adóban és evában

Szeptemberben 14,1 milliárd forint bevétele származott a büdzsének társasági adóból; tavaly ilyenkor 2,4 milliárd forinttal több folyt be az adónemből. A minisztérium a túlfizetéssel rendelkező adózók nem teljesített adóbefizetéseivel indokolja az adatokat.

Az evázók 1,5 milliárdot fizettek be a büdzsébe, ami 16 százalékos éves bevételcsökkenést jelent, amit a tárca szerint az adókulcs emelése és az evázók számának csökkenése okoz.

A cégautóadó-bevételek egy év alatt 26 százalékkal, 0,4 milliárd forintra csökkentek.

Dőlt az áfabevétel

Szeptemberben általános forgalmi adóból 212,4 milliárd forint bevételhez jutott a büdzsé; ez 28,4 százalékos éves növekedést jelent.

Jövedéki adóból 91,1 milliárdot szedett be az állam, 25,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Szja-ból 121,5 milliárd forint folyt be, ami 6,1 százalékos bővülést jelent.


 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.