NAV figyelő: 1. hét – változik a családi kedvezmény

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Több lényeges ponton változott a családi adókedvezmény szabályozása – ezeket ismertette a NAV. Az adóhatóság ezen túl adónaptárral kedveskedett.

1. Adónaptár 2017-re

Ahogy minden év kezdetekor, idén is a segítségünkre van a NAV, és adónaptár keretében összefoglalja a 2017. évi adóbevallási és befizetési határidőket. Érdemes áttanulmányozni a frissített 24. számú információs füzetet, nehogy kimaradjon bármely fontos dátum.

2. Miként változik a családi kedvezmény 2017-ben?

Figyelem! Az idei adóelőleg-nyilatkozaton kötelező feltüntetni – a magzat kivételével – a kedvezményezett eltartottak, eltartottak adóazonosító jelét. Ezen szabályt már tavaly bevezetésre került volna, de még egy év haladékot kaptak az igénybe vevők, így a személyes azonosító adatok is elegendőek voltak. 2017-ben azonban adóazonosító jel hiányában a családi kedvezmény nem vehető igénybe. 2016-ra vonatkozóan pedig az éves bevallásnak kell tartalmaznia az eltartottak adóazonosító jelét a kedvezmény érvényesítéséhez.

Három lényeges pontban változott a családi kedvezmény 2017-től. Lássuk, melyek azok.

a. A családi kedvezmény elsősorban személyi jövedelemadó-alapcsökkentő tétel, melynek mértéke 2017. évben:

 • egy eltartott esetén 66 670 Ft (adóba átszámítva: 10 000 Ft),

 • két eltartott esetén 100 000 Ft (adóba átszámítva: 15 000 Ft) (2016-ban 83 330 Ft volt a kedvezmény mértéke),

 • három vagy több eltartott esetén 220 000 Ft (adóba átszámítva: 33 000 Ft).

b. Kik voltak jogosultak a kedvezményre 2016 végéig?

 • Az a magánszemély, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult, továbbá a jogosulttal közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastársa.

 • A várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa.

 • A családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek (személy).

 • A rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.

 • A jogosultakkal közös háztartásban élő hozzátartozói közül egy.

2017-től az utolsó pont kibővült, ami alapján jogosultakkal közös háztartásban élő hozzátartozóként kell tekinteni a gyermek szüleinek hozzátartozóira is.

c. Módosult az eltartottak körének maghatározása is.

2017. január 1-jétől egy nehezen értelmezhető változás történt az eltartott és kedvezményezett eltartottak értelmezésével kapcsolatban, melyet részletez a tájékoztató egy példán keresztül is.

Amit a munkáltató felé leadandó adóelőleg-nyilatkozatok 2017. évi változásáról tudni érdemes:

A jogosultnak nem szükséges új nyilatkozatot adnia a gyermek megszületését követően, ha már a magzatra tekintettel kedvezményt érvényesített.

Munkáltatói oldalról lényeges változás, hogy a házastárs munkáltatójának nem kell írásban tudomásul vennie az adóelőleg-nyilatkozatban foglaltakat.

A NAV részletes tájékoztatót adott ki, melyben gyakorlati példán keresztül szemlélteti a változásokat.

3. 22%-os szociális hozzájárulás

 

2017. január 1-től 5 százalékponttal csökkent a kifizetőket terhelő szociális hozzájárulási adó mértéke. Ennek megfelelően idén 22% a szociális hozzájárulási adó mértéke.

4. Áfa-regisztrált adóalanyok ellenőrzési eljárása

Közzétették a 3001/2017. útmutatót, mely az áfa-regisztrált adóalanyok egyes ellenőrzéseivel kapcsolatos eljárási szabályokat tartalmazza. Az útmutató a kiutalás előtti általános forgalmi adó ellenőrzéséhez, valamint a bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzésének elvégzésére vonatkozóan tartalmaz iránymutatásokat. Ennek megfelelően bemutatásra kerülnek az ellenőrzés során a hatásköri illetékességek, az áfa-regisztrált adóalanyok ellenőrzésének menetének részletes leírása, összefoglalja az áfa-regisztrált adóalanyok adókötelezettségeit, valamint kitér a megbízható és a kockázatos adózók ellenőrzésével kapcsolatos speciális szabályokra.

Itt érhető el az útmutató.

 

5. Első házasok kedvezménye – kedvezőbb szabályok

A 2017-es adótörvény-változások kedvezően befolyásolták többek között az első házasok kedvezményét is. 2016. év végéig 24 hónapon belül addig lehetett igénybe venni a kedvezményt, míg a jogosult magzatra vagy gyermekre tekintettel családi kedvezményre nem vált jogosulttá. 2017. január 1-től ez a korlátozás megszűnt, vagyis gyermekáldás esetén is igénybe vehető az első házasok kedvezménye. További jó hír, hogy a kedvezmény visszamenőleg, 2015-ben és 2016-ban is érvényesíthető önellenőrzéssel. Részletek itt.

6. Igazolás az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevételről

Innen tölthető le az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevételről szóló igazolás nyomtatványa.

7. Borászatok termékkészlet elszámolása

A múlt hét folyamán elérhetővé vált a szőlő- és a borászati, valamint pezsgő termékkészletek alakulásról szóló elszámoláshoz szükséges nyomtatvány.

8. EK-kedvezmények szabályrendszere

A NAV által kiadott lista felsorolja a közösség által létrehozott egyoldalú és a (szabadkereskedelmi területeket létrehozó) szerződéses kedvezményes elbánásokat, mely elbánások a tarifális kedvezményeket élvező termékeken alapulnak.

9. Vámmal kapcsolatos közzétételek

Ezen a linken érhető el az összefoglaló az Európai Unió külső vámhatárán működő határátkelőhelyekről.

Megjelent a 7005/2016. felhívás a bevallási és az adatszolgáltatási kötelezettség vámhatóság részére elektronikus úton történő teljesítéséről, mely erről a linkről tölthető le.

A NAV közzétette a 4015/2016. tájékoztatást az egységes vámokmánytól eltérő formátumú árunyilatkozat alaki és tartalmi, továbbá technikai követelményeiről.

Továbbá megjelent a 7019/2016. számú felhívás, a vámbiztosítékként elfogadható kötelezettségvállalási okmányok kitöltéséről.

Megjelent a 7001/2017. felhívás az Európai Bizottság által "az Európai Unióba történő belépési és behozatali vámalakiságok" tárgyban, a tagállamok és a gazdálkodók részére kiadott iránymutatásról, valamint a 7002/2017. felhívás az Európai Bizottság által a "kivitel és a kilépés az Európai Unióból" tárgyban, a tagállamok és a gazdálkodók részére kiadott iránymutatásról.

Részletes tájékoztatót talál itt az engedélyezett gazdálkodó (AEO) státusról.

10. EMCS üzemszüneti eljárás

Az alábbi tájékoztató foglalja össze a Jövedéki Árumozgás és Ellenőrző Rendszer üzemszünete esetén követendő eljárást.

Feltöltésre került az iménti felhívás módosítása is.

11. Vámműhely január 11-én!

„Adóváltozások és a garanciavállalás új szabályai” címmel Vámműhelyt tartanak 2017. január 11-én, részletek itt!

12. Feketelisták

Mely adózók alkalmaznak be nem jelentett alkalmazottakat? Itt megtudhatjuk.

13.ENSZ BT határozatainak listája

Az ENSZ BT terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi es vagyoni korlátozó intézkedések határozatainak frissített listája itt érhető el.

14. Megmagyarázta a NAV az éttermi áfakulcsokat

Újabb tájékoztatót adott ki a NAV a vendéglátás áfakulcsáról, amelyben a felmerülő kérdésekre válaszolnak. Kiderül például, hogy a melegkonyhás étteremben fogyasztott kávé kedvezményes adókulccsal adózik.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • nav_logo

  A kiküldetés, munkába járás, a cafeteria és a kata szabályait tisztázta többek között 2016. utolsó hetében a NAV. Kiderült az is, mekkora áfakulccsal adózik a szilveszteri vacsora.

 • nav_logo

  Számos fontos közleményt jelentetett meg honlapján az adóhatóság. Kiderült többek között, hogy ajándék Erzsébet-utalvány után nem kell adózni.

 • nav_logo

  Igen termékeny volt az elmúlt hét, rengetek új információ került fel a NAV honlapjára. A vendéglátás áfakulcsával, az alanyi adómentességgel és a baromfitermékek áfakulcsával kapcsolatban is számos fontos dolgot tisztázott az adóhatóság. Lássuk, mit tartalmaz a múlt heti információ-áradat!

 • nav_logo

  Evázóknak – a közelgő jogvesztő határidő miatt - kötelező olvasmány e heti NAV-figyelőnk. Ezen túl az adóhatóság tájékoztatott számos EKAER-rel kapcsolatos tudnivalóról. NAV-figyelő, magyarázatokkal az ACCACE-től.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Lőcsei Tamás

  2018. július 1-jétől a PwC 29 országból álló közép- és kelet-európai (CEE) régió első számú vezetője lesz Nick Kós, aki hat év után adja át a PwC Magyarország vezérigazgatói posztját. Utódja Dr. Lőcsei Tamás​ ​lesz​​, ​a PwC Adó- és jogi szolgáltatások magyarországi üzletágvezetője - áll a cég közleményében.

 • internet

  A július elsejétől kötelező számlaadat-szolgáltatáshoz regisztrálnia kell mindenkinek, aki belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki akár számlázó programmal, akár számlatömbben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Online Számla felületén a mostantól elvégezhető regisztrációhoz ügyfélkapus hozzáférésre van szükség.

 • ingatlan, pénzügy, mérleg, ház

  Idén októbertől a jövedelem mértékéhez képest alacsonyabb arányban engedi meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az eladósodást a rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél annak érdekében, hogy az ügyfelek elkerüljék a túlzott eladósodást - közölte az MNB.

 • ajandek_csomag

  A nyári adócsomagot kedden terjeszti be a kormány, de lesz még egy csomag ősszel is - derül ki Izer Norbert adóügyi államtitkár interjújából, amelyet a Magyar Időknek adott.

 • ellenőrzés

  Harkányban a cukrászdát üzemeltetők, Komlón a kiskereskedők legyenek résen. Friss "adótraffipax" hírek.