NAV-figyelő, 50. hét: felkészülünk 2018-ra

Kertész Gábor
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Számos, 2018-as adózási alapinformáció mellett a NAV a CBCR-megállapodással rendelkező országok listáját is közölte.

1. CBCR – megállapodással rendelkező tagállamok

Legújabb hírlevelünkben bemutatjuk a transzferárazással kapcsolatos 2018. évi változásokat.

A NAV pedig listázta azon nem uniós államokat, illetve területet, amelyekkel Magyarországnak hatályos, illetékes hatóságok közötti elismert megállapodása van, amely előírja az országonkénti jelentések egymás közötti automatikus megosztását.

2. KATA-változások 2018-ban

2018. január 1-jétől nem tekinthető főállásúnak a kisadózó, ha a tárgyhónap egészében a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben, az Európai Gazdasági Térség tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat, vagy az előzőekben nem említett államokban folytat ez előbbieknek megfelelő tanulmányokat. A tanulmányai miatt nem főállásúnak minősülő kisadózónak ezt a tényt a NAV felé is jelentenie kell. A módosítás érinti a fenti tanulmányokat folytató kisadózó magánszemélyek biztosítotti jogállását, hiszen nem főállású kisadózóként nem minősülnek biztosítottnak.

A szocho mértékének 22%-ról 1,5%-ra való csökkenésével összefüggésben 2018. január 1-jétől emelkedik a főállású kisadózók havi ellátási alapjának összege is. Ez azt jelenti, hogy a főállású kisadózók havi ellátási alapja 94 400 forint lesz, magasabb összegű tételes adó fizetése esetén pedig havonta 158 400 forint képezi az ellátások számításának alapját.

Ezen túl 2018. január 1-től az ügyvédi irodák is „KATÁzhatnak”.

Részletes tájékoztatás itt.

3. SZOCHO – 20% alatt!

2018. január 1-től a szociális hozzájárulási adó mértéke 19,5%-ra módosul.

4. Minimálbér 2018-ban

2018. január 1-től a minimálbér 138.000 Ft, míg a garantált bérminimum 180.500 Ft-ra módosul.

5. Fizetendő járulékok 2018

Felkerültek a 2018-ban alkalmazandó járulékmértékek listája.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék 2018. január 1-től 7.320,- forint/hó (napi 244,-Ft) lesz.

A feltételes adómegállapítás hazai és nemzetközi szabályozása

A könyv széleskörűen bemutatja a feltételes adómegállapításra vonatkozó eljárást. A gyakorlati szakemberek számára kiemelt jelentőséggel bírhat, hogy az eljárást nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is ismerteti a könyv. Így elérhetővé válik a „titkos elixír” a folyamatos hiánypótlási eljárások megszüntetésére.

 

Megrendelés >>

 

 

6. Tájékoztató az adók módjára behajtandó köztartozásokra vonatkozó, elektronikus úton benyújtható behajtási megkeresésekkel kapcsolatosan a megkereső szervezetek részére

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 161. § (1) bekezdés 2017. január 1. napjától hatályba lépett rendelkezése alapján az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősülő fizetési kötelezettséget megállapító, nyilvántartó szerv, illetőleg a köztartozás jogosultja a fizetési határidő lejártát követő 15 nap elteltével elektronikus úton megkeresi az adóhatóságot behajtás végett, ha a köztartozás összege eléri vagy meghaladja a 10 000 forintot, az ingatlan nyilvántartási eljárás igazgatási szolgáltatási díja, a szabálysértési költség, valamint az elővezetési költség esetén az 5 000 forintot.  Az elektronikus megkeresés érdekében szükség van előzetes regisztrációra.

Az adók módjára behajtandó megkeresések NAV felé történő elektronikus benyújtására a regisztrációt követően van lehetőség az EMEGKER nyomtatványon keresztül.

7. Jövedék

A jövedéki adó fajtakódok frissített listája itt.

8. SZJA 1+1%

2017. szeptember 15-étől elérhető az a kimutatás, amely a 2017. rendelkező évben érvényes felajánlással érintett kedvezményezettek adatait tartalmazza. Ebben a kimutatásban (az úgynevezett potenciális kedvezményezetti táblázatban) azok a kedvezményezettek szerepelnek, amelyeket a magánszemélyek érvényesen jelöltek meg a 2017. rendelkező évi szja 1+1%-os rendelkező nyilatkozataikban és a kedvezményezettek összesen legalább 1.000 Ft összegű érvényes felajánlásban részesültek.

Transzferár iránytű

A könyv segítségével megismerheti a kapcsolt vállalkozásokat érintő adózási feladatokat és teendőket, emellett gyakorlati útmutatást kap a jogszabályi előírások betartásához. A könyvhöz kapcsolódó munkafüzet számos példát és több mint 30 gyakorlati feladatot tartalmaz.

Megrendelés >>

 

9. 50. heti feketelistások

Az alábbi feketelisták jelentek meg a múlt hét során:

Az állami adóhatósághoz teljesítendő bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók

Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók nyilvánosságra hozatala

10. Pályázatok

NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága Kresz Géza utca 13-15. szám alatt található objektum biztonságtechnikai rendszerének teljeskörű korszerűsítése

Álláspályázatok a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda állományába

Megbízási szerződés keretében közbeszerzési tanácsadás és felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói feladatok ellátása

11. HIRDETMÉNY

… a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóság előtt a 60300-1412/2017. bűnügyi számon folytatott eljárás során készített 60300-1412-34/2017.bü számú és a 60300-1412- 35/2017.bü számú határozat átvételi lehetőségeiről.

 

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • pénz

  Idén hat százalék felett alakulhat a reálkeresetek emelkedése a tárca számításai szerint - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn.

 • panellakás

  A vállalkozások 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel törlesztését, lakás vásárlását, építését, bővítését, korszerűsítését vagy akadálymentesítését. Az akár havi 83 ezer forintos juttatás cafeteria elemként is választható - tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t. 

 • nav_logo

  Ismét számos fontos dologról tájékoztatott a NAV: feltárultak az áfacsökkentés részletei, frissült számos információs füzet, és bemutatták az ellenőrzési eljárás digitalizációjához szükséges ELLUGY nyomtatványt.

 • vonat

  Év elején többször is kapnak levelet a nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesülők a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságától. Januárban kapják meg a tájékoztató levelet az előző évben folyósított ellátás összesített összegéről és az ellátás 2018. évi emelésének mértékéről és az emelt összegről. Az ellátottak utazási utalványát legkésőbb március 31-ig adják postára.

 • nyíl

  Optimizmus jellemzi a magánkézben lévő közepes méretű vállalkozásokat világszerte, a többségük a főbb eredménymutatók javulását várja idén – derül ki a Deloitte Private globális kutatásából. A felmérésben szereplő cégek mintegy kétharmada a bevételben és a profitban is növekedést vár, közel felük ugyanakkor a saját iparágában áttörést jelentő technológia, vagy piaci szereplő megjelenésével számol a következő 2-3 évben.