NAV-figyelő, 50. hét: felkészülünk 2018-ra

Kertész Gábor
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Számos, 2018-as adózási alapinformáció mellett a NAV a CBCR-megállapodással rendelkező országok listáját is közölte.

1. CBCR – megállapodással rendelkező tagállamok

Legújabb hírlevelünkben bemutatjuk a transzferárazással kapcsolatos 2018. évi változásokat.

A NAV pedig listázta azon nem uniós államokat, illetve területet, amelyekkel Magyarországnak hatályos, illetékes hatóságok közötti elismert megállapodása van, amely előírja az országonkénti jelentések egymás közötti automatikus megosztását.

2. KATA-változások 2018-ban

2018. január 1-jétől nem tekinthető főállásúnak a kisadózó, ha a tárgyhónap egészében a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben, az Európai Gazdasági Térség tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat, vagy az előzőekben nem említett államokban folytat ez előbbieknek megfelelő tanulmányokat. A tanulmányai miatt nem főállásúnak minősülő kisadózónak ezt a tényt a NAV felé is jelentenie kell. A módosítás érinti a fenti tanulmányokat folytató kisadózó magánszemélyek biztosítotti jogállását, hiszen nem főállású kisadózóként nem minősülnek biztosítottnak.

A szocho mértékének 22%-ról 1,5%-ra való csökkenésével összefüggésben 2018. január 1-jétől emelkedik a főállású kisadózók havi ellátási alapjának összege is. Ez azt jelenti, hogy a főállású kisadózók havi ellátási alapja 94 400 forint lesz, magasabb összegű tételes adó fizetése esetén pedig havonta 158 400 forint képezi az ellátások számításának alapját.

Ezen túl 2018. január 1-től az ügyvédi irodák is „KATÁzhatnak”.

Részletes tájékoztatás itt.

3. SZOCHO – 20% alatt!

2018. január 1-től a szociális hozzájárulási adó mértéke 19,5%-ra módosul.

4. Minimálbér 2018-ban

2018. január 1-től a minimálbér 138.000 Ft, míg a garantált bérminimum 180.500 Ft-ra módosul.

5. Fizetendő járulékok 2018

Felkerültek a 2018-ban alkalmazandó járulékmértékek listája.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék 2018. január 1-től 7.320,- forint/hó (napi 244,-Ft) lesz.

A feltételes adómegállapítás hazai és nemzetközi szabályozása

A könyv széleskörűen bemutatja a feltételes adómegállapításra vonatkozó eljárást. A gyakorlati szakemberek számára kiemelt jelentőséggel bírhat, hogy az eljárást nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is ismerteti a könyv. Így elérhetővé válik a „titkos elixír” a folyamatos hiánypótlási eljárások megszüntetésére.

 

Megrendelés >>

 

 

6. Tájékoztató az adók módjára behajtandó köztartozásokra vonatkozó, elektronikus úton benyújtható behajtási megkeresésekkel kapcsolatosan a megkereső szervezetek részére

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 161. § (1) bekezdés 2017. január 1. napjától hatályba lépett rendelkezése alapján az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősülő fizetési kötelezettséget megállapító, nyilvántartó szerv, illetőleg a köztartozás jogosultja a fizetési határidő lejártát követő 15 nap elteltével elektronikus úton megkeresi az adóhatóságot behajtás végett, ha a köztartozás összege eléri vagy meghaladja a 10 000 forintot, az ingatlan nyilvántartási eljárás igazgatási szolgáltatási díja, a szabálysértési költség, valamint az elővezetési költség esetén az 5 000 forintot.  Az elektronikus megkeresés érdekében szükség van előzetes regisztrációra.

Az adók módjára behajtandó megkeresések NAV felé történő elektronikus benyújtására a regisztrációt követően van lehetőség az EMEGKER nyomtatványon keresztül.

7. Jövedék

A jövedéki adó fajtakódok frissített listája itt.

8. SZJA 1+1%

2017. szeptember 15-étől elérhető az a kimutatás, amely a 2017. rendelkező évben érvényes felajánlással érintett kedvezményezettek adatait tartalmazza. Ebben a kimutatásban (az úgynevezett potenciális kedvezményezetti táblázatban) azok a kedvezményezettek szerepelnek, amelyeket a magánszemélyek érvényesen jelöltek meg a 2017. rendelkező évi szja 1+1%-os rendelkező nyilatkozataikban és a kedvezményezettek összesen legalább 1.000 Ft összegű érvényes felajánlásban részesültek.

 

9. 50. heti feketelistások

Az alábbi feketelisták jelentek meg a múlt hét során:

Az állami adóhatósághoz teljesítendő bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók

Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók nyilvánosságra hozatala

10. Pályázatok

NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága Kresz Géza utca 13-15. szám alatt található objektum biztonságtechnikai rendszerének teljeskörű korszerűsítése

Álláspályázatok a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda állományába

Megbízási szerződés keretében közbeszerzési tanácsadás és felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói feladatok ellátása

11. HIRDETMÉNY

… a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóság előtt a 60300-1412/2017. bűnügyi számon folytatott eljárás során készített 60300-1412-34/2017.bü számú és a 60300-1412- 35/2017.bü számú határozat átvételi lehetőségeiről.

 

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Országgyűlés, parlament, szavazás, képviselők

  Az elfogadott javaslatok változatlanul hagyták a büdzséterv 1,8 százalékos, GDP-arányos hiánycélját.

 • film

  A Filmalap kezdeményezésére a jelenlegi 25 százalékról 30 százalékra nőhet a filmszakmai közvetett támogatás, vagyis az elszámolható filmgyártási költségek utáni adókedvezmény mértéke.

 • nyaralás

  Nem a legjobb megoldás várni az ügyintézéssel, és a nyári magyarországi látogatáshoz kötni a külföldön élő, tartózkodó nyugdíjasok éves adategyeztetésének intézését, mert így már késedelembe esünk. Ha azonban mégis ez a megoldás, az egyeztetés ekkor is elvégezhető, ha nem éltünk korábban a postai úton lehetséges, tehát személyes magyarországi megjelenést nem igénylő ügyintézéssel.

 • benzin

  A Mol bruttó 2 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI.

 • építkezés

  Májusban az építőipar termelése 15,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit az áprilisi 14,2 százalékos növekedés után. Az év első öt hónapjában 16,9 százalékkal nőtt a termelés a tavalyi év azonos időszakához képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).