NAV-figyelő 8. hét - Ezt vizsgálja idén a NAV

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Közölte idei ellenőrzési irányelveit a NAV. Többek között a szervizek, járműkereskedők, személyszállítók, és az internetes kereskedelmi cégek tulajdonosai számíthatnak revizorok látogatására.

1. Itt vannak a 2017-es ellenőrzési irányok!!

A 2017-es új szemlélet szerint a NAV fő célja nem a szankcionálás, hanem az adózók segítése. Az önálló hibajavítás támogatása kerül középpontba, melynek megfelelően a NAV felhívja az adózó figyelmét az esetleges hibára, melyet az adózónak önellenőrzés útján van lehetősége javítani.

A NAV-ellenőrzésekre is egyre jellemzőbb lesz az aranyszabály, miszerint a minőség számít, nem a mennyiség. Ennek fényében jellemzően ott várható ellenőrzés, ahol a komplex kockázatelemzés eredménye alapján feltételezhető a szabályszegés.

Ellenőrzés terén az idei mottó: „a gazdaság fehérítése, az adócsalások visszaszorítása, az önkéntes jogkövetés ösztönzése és a tisztességes gazdálkodók esélyeinek növelése”. Ennek keretében 4 fő területre koncentrál a NAV:

 • Célzott kiválasztás

A NAV ott fog vizsgálódni, ahol a kockázatelemzés alapján valószínűsíti az adóbevételek valódi kockázatát.

 • Támogató eljárás

Mivel nem a szankciók rendszerével, hanem az önkéntes jogkövetés támogatásával szeretnék elérni az államháztartás bevételeit, ezért ha az ellenőrzés során a revizorok jó esélyt látnak arra, hogy tájékoztatásuk alapján az adózó együttműködve önként pótolja a mulasztást, javítja a hibát, akkor támogató eljárást kezdeményeznek. Ennek érdekében egyeztetést kezdeményezhetnek, adatszolgáltatásra, nyilatkozattételre, a bevallás adatainak kiegészítésére, illetve önellenőrzésre hívhatják fel az ügyfelet.

 • Kiemelt adózók vizsgálata

A multik jellemzően a társasági adó-, valamint transzferárra vonatkozó ellenőrzésekre számíthatnak.

 • Feketegazdaság elleni fellépés

Az alábbi vizsgálati területek számítanak kiemeltnek:

 • az adózói életút vizsgálatán, adózó főbb jellemzőin alapuló ellenőrzések;

 • fogyasztási típusú illetve egyéb termékértékesítéshez kapcsolódó adókötelezettségek teljesítésének ellenőrzése;

 • a jövedéki adóval kapcsolatos ellenőrzések;

 • jövedelem és vagyoni típusú adókhoz kapcsolódó adókötelezettségek teljesítésének vizsgálata;

 • a szerencsejáték tevékenység ellenőrzése.

Az egyes területek vizsgálatával kapcsolatos részletes leírás a 4004/2017. számú 4004/2017. számú tájékoztatóban található.

A 2017-re vonatkozó ellenőrzési irányok ezen a linken érhetőek el. 2017. során az alábbi tevékenységeket végzők számíthatnak kiemelt figyelemre:

 • Gépjármű-, motorkerékpár- és alkatrészei kereskedelme, javítása, kiemelten a használtgépjármű kereskedelme

 • Ingatlan bérbeadás, egyéb szálláshely-szolgáltatás

 • Személyszállítási szolgáltatás

 • Csomagküldő internetes kiskereskedelem

 • Fizikai közérzet javító szolgáltatás

 • Egyéb máshová nem sorolható oktatás.

2. Akadozó Ügyfélkapu

Az elmúlt hétfő volt a januári áfa-bevallás beadási határideje. Mint azt többen észrevehették, az Ügyfélkapu igen nehezen volt kezelhető aznap, probléma lépett fel a dokumentumok betöltése és feltöltése során is.

Az elektronikus ügyintézés részletszabályairól szóló 451/2016. (XII. 19.) Kormányrendelet 54.§ -a szerint a határidőbe nem számít bele az a nap, amely során legalább négy órán át fennálló, üzemszünetet vagy az elektronikus ügyintézés korlátozott működőképességét okozó technikai tevékenység vagy üzemzavar akadályozta az elektronikus ügyintézést. Tehát amennyiben az adózók önhibájukon kívül estek késedelembe az adóbevallás benyújtását illetően, csupán technikai okok miatt, akkor azt a NAV az eljárás során figyelembe veszi.

Sajnos nem ez volt az első eset, hogy a bevallás benyújtás határidejének napján, vagy az azt megelőző napokon az Ügyfélkapu nem volt elérhető. Reméljük, a jövőben kiküszöbölik ezt a hibát, és mindannyian gördülékenyen eleget tudunk tenni bevallási és egyéb adatszolgáltatási kötelezettségünknek.

 

3. Az EVA szabályai

A február 9-én kiadott információs füzetet ismét frissítette a NAV. Jelentős módosítás nincs benne. Többnyire értelmező és helyesírási pontosítások történtek.

4. Adóhatósági eljárások illetékkötelezettsége

Az adóhatósági eljárásokra vonatkozó illetékszabályokat ismertető információs füzet frissített verziója már elérhető.

Összefoglalja az adóhatósági eljárásokkal kapcsolatos illetékkötelezettséggel kapcsolatos tudnivalókat, mint a kérelem előterjesztése, az illetékkötelezettség keletkezése, valamint az egyes eljárás típusokra vonatkozó illetékmértékeket.

5. Jövedéki adó változások

2017. április 1-jén hatályba lép az új jövedékiadó-törvény, ami jelentős könnyítéseket, adminisztráció-csökkentést tartalmaz. A jövedéki termékkel foglalkozóknak már az új törvény hatályba lépése előtt érdemes odafigyelni az engedélyhez, illetve nyilvántartásba vételhez kapcsolódó határidőkre.

6. Az elmúlt hét során jövedék témakörben jelentek meg az információs füzetek

Új jövedéki termékkörök

A jövedéki adókötelezettség és adófizetési kötelezettség általános szabályai

A jövedéki adóval kapcsolatos adózási szabályok és a jövedéki ügyekben alkalmazandó eljárási szabályok

Adó-visszaigénylés

Jövedéki termék szállítása adófelfüggesztési eljárás keretében, szabálytalanság az adófelfüggesztési eljárás keretében végzett szállítás során

A jövedéki biztosíték szabályrendszere 2017. április 1-jétől

Nyilvántartásba vétel

Szabadforgalomba bocsátott jövedéki termékekkel történő kereskedelem

Egyszerűsített adóraktár

Energiatermékek

Ellenőrzések és jogkövetkezmények rendszere az új jövedéki jogszabályokban

Mentesülés az adófizetési kötelezettség alól az új jövedéki törvény alapján

Párlat előállítása magánfőzés keretében

Párlat előállítása bérfőzés keretében

Kisüzemi bortermelés

Engedélyezési eljárás

Bejelentések

Adómentességek az áfa rendszerében

A kiadvány első részében az olyan adómentességeket tárgyaljuk részletesen, amelyekhez nem kapcsolódik áfa-levonási lehetőség. A kiadvány második része az áfa-levonással együtt járó adómentes termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások, valamint az adómentes termékimport szabályaival foglalkozik.

Az áfa kiskönyvtár sorozat kötetei most elérhetőek a kettőt fizet, hármat vihet akció keretén belül is! Az akció részleteiért kattintson ide!

Megrendelés >>

 

 

 

7. A korlátozás és tilalom hatálya alá tartozó termékköröket érintő vámeljárások

A 3007/2017. útmutató  a korlátozás és tilalom hatálya alá tartozó termékköröket érintő vámeljárások feldolgozásához szükséges alapvető igazoláskódok helyes meghatározásához és kitöltéséhez nyújt segítséget.

8. FATCA tájékoztató

A FATCA egyezményről 52. heti írásunkban olvashat bővebben. Jelen tájékoztató az osztalék adózását érintő személyi jövedelemadó és társasági adószabályokat foglalja össze.

9. Milyen eredményeket ért el a NAV bűnügyi szakterülete 2016. év során?

Az alábbi link összefoglalja az eredményeket:

10. Közvállalkozások adókötelezettségei

A NAV hétfőn kiadott útmutatója a közvállalkozások és az elkülönített elszámolások vezetésére kötelezett vállalkozások egyes adókötelezettségeit ismerteti.

11. Feketelistások

Az NAV listájában szereplő adózók be nem jelentett alkalmazotta(ka)t foglalkoztatnak.

12. Dohánygyártmányok kiskereskedelmi árának változása

Ezen a linken érhető el az aktuális lista.

Érdemes megjegyezni, hogy az állami adó- és vámhatóság által közzétett árak hatályba lépésének napja – függetlenül attól, hogy az esetleg munkaszüneti nap – hétfő vagy csütörtök lehet. A kiskereskedelmi eladási árakat az ár alkalmazhatóságának kezdőnapját megelőző munkanapon 12 órától teszi közzé a NAV.

Fontos kiemelni, hogy az adójegyes dohánygyártmányok továbbra is kizárólag az adójegyen feltüntetett áron értékesíthetőek, így azokat a NAV listái külön nem tartalmazzák.

Az alábbi listákat érdemes megnézni, melyek tartalmazzák az alkalmazható árakat:

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • autó

  Sajnos a mindennapokban mind a munkavállalók, mind a munkáltatók esetében gyakran összefolynak a munkába járással, illetve a kiküldetéssel kapcsolatos  különböző fogalmak és az ezekkel összefüggésben kifizetendő juttatások. A helyzet azonban szerencsére korántsem olyan bonyolult, mint az első látásra tűnhet. 

 • jog

  Mégsem lesz lehetőség fellebbezésre a november 14-én elfogadott adóigazgatási rendtartásra vonatkozó törvényjavaslat értelmében – figyelmeztetnek az Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda szakértői. A korábbi tervekben a Nemzetgazdasági Minisztérium bevezette volna az adóperek során a fellebbezés lehetőségét, azonban a végül elfogadott törvényjavaslat szerint erre már nem lesz lehetőség. A változások közül az már eddig is ismert volt, hogy a jövőben a Kúria sokkal szélesebb körben mérlegelheti, befogadja-e a rendkívüli jogorvoslati kérelmet vagy sem. Ez a változás még nagyobb figyelmet kíván meg a vállalatoktól. A korábbi tervekhez képest további fontos döntés, hogy a késedelmi pótlék mértéke nem emelkedik jövő év január elsejétől, továbbra is a jegybanki alapkamat kétszeresét kell befizetnie az érintett vállalatoknak.  Ami az előzetes tervekhez képest szintén változatlan, az az új tények és bizonyítékok benyújtására vonatkozó korlátozás: emiatt az adózóknak sokkal tudatosabban és proaktívabban kell majd hozzáállniuk az adóellenőrzésekhez.

 • benzin

  Csökkenti bruttó 8 forinttal a benzin, és bruttó 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol  - értesült piaci forrásokból az MTI. 

 • adatvédelem

  Fél év múlva itt az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, a GDPR, amelynek célja, hogy az egyes tagállamokban egységesítse az adatvédelmi előírásokat. Az új szabályozás egyik lényeges eleme, hogy nagyobb betekintést biztosít a magánembereknek abba, hogy megfelelően bánnak-e az adataikkal, így például, hogy milyen jogalapon tárolja és használja fel egy vállalkozás azokat. A cégeknek ezzel párhuzamosan fel kell készülniük mind az elektronikusan tárolt, mind pedig a papíralapú adatok átlátható kezelésére, megfelelő tárolására és igazolniuk kell, hogy ezek birtoklására, kezeléséremegfelelő jogalapon kerül sor. Ha pedig ez már nem áll fenn, például mert a tárolásra már nincs szükség, akkorgondoskodniuk kell a szakszerű megsemmisítésükről.„Aki tegnap nem kezdte el a felkészülést, kezdje el ma!” – hangzott el jótanácsként egy szakmai kerekasztal-beszélgetésen.

 • startup

  A startup vállakozások beruházói, az úgynevezett angyalbefektetők számára a december 9-én hatályba lépő kormányrendelet teremti meg az adóalap-kedvezmény igénylésének keretfeltételeit - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda.