NAV-figyelő 8. hét - Ezt vizsgálja idén a NAV

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Közölte idei ellenőrzési irányelveit a NAV. Többek között a szervizek, járműkereskedők, személyszállítók, és az internetes kereskedelmi cégek tulajdonosai számíthatnak revizorok látogatására.

1. Itt vannak a 2017-es ellenőrzési irányok!!

A 2017-es új szemlélet szerint a NAV fő célja nem a szankcionálás, hanem az adózók segítése. Az önálló hibajavítás támogatása kerül középpontba, melynek megfelelően a NAV felhívja az adózó figyelmét az esetleges hibára, melyet az adózónak önellenőrzés útján van lehetősége javítani.

A NAV-ellenőrzésekre is egyre jellemzőbb lesz az aranyszabály, miszerint a minőség számít, nem a mennyiség. Ennek fényében jellemzően ott várható ellenőrzés, ahol a komplex kockázatelemzés eredménye alapján feltételezhető a szabályszegés.

Ellenőrzés terén az idei mottó: „a gazdaság fehérítése, az adócsalások visszaszorítása, az önkéntes jogkövetés ösztönzése és a tisztességes gazdálkodók esélyeinek növelése”. Ennek keretében 4 fő területre koncentrál a NAV:

 • Célzott kiválasztás

A NAV ott fog vizsgálódni, ahol a kockázatelemzés alapján valószínűsíti az adóbevételek valódi kockázatát.

 • Támogató eljárás

Mivel nem a szankciók rendszerével, hanem az önkéntes jogkövetés támogatásával szeretnék elérni az államháztartás bevételeit, ezért ha az ellenőrzés során a revizorok jó esélyt látnak arra, hogy tájékoztatásuk alapján az adózó együttműködve önként pótolja a mulasztást, javítja a hibát, akkor támogató eljárást kezdeményeznek. Ennek érdekében egyeztetést kezdeményezhetnek, adatszolgáltatásra, nyilatkozattételre, a bevallás adatainak kiegészítésére, illetve önellenőrzésre hívhatják fel az ügyfelet.

 • Kiemelt adózók vizsgálata

A multik jellemzően a társasági adó-, valamint transzferárra vonatkozó ellenőrzésekre számíthatnak.

 • Feketegazdaság elleni fellépés

Az alábbi vizsgálati területek számítanak kiemeltnek:

 • az adózói életút vizsgálatán, adózó főbb jellemzőin alapuló ellenőrzések;

 • fogyasztási típusú illetve egyéb termékértékesítéshez kapcsolódó adókötelezettségek teljesítésének ellenőrzése;

 • a jövedéki adóval kapcsolatos ellenőrzések;

 • jövedelem és vagyoni típusú adókhoz kapcsolódó adókötelezettségek teljesítésének vizsgálata;

 • a szerencsejáték tevékenység ellenőrzése.

Az egyes területek vizsgálatával kapcsolatos részletes leírás a 4004/2017. számú 4004/2017. számú tájékoztatóban található.

A 2017-re vonatkozó ellenőrzési irányok ezen a linken érhetőek el. 2017. során az alábbi tevékenységeket végzők számíthatnak kiemelt figyelemre:

 • Gépjármű-, motorkerékpár- és alkatrészei kereskedelme, javítása, kiemelten a használtgépjármű kereskedelme

 • Ingatlan bérbeadás, egyéb szálláshely-szolgáltatás

 • Személyszállítási szolgáltatás

 • Csomagküldő internetes kiskereskedelem

 • Fizikai közérzet javító szolgáltatás

 • Egyéb máshová nem sorolható oktatás.

2. Akadozó Ügyfélkapu

Az elmúlt hétfő volt a januári áfa-bevallás beadási határideje. Mint azt többen észrevehették, az Ügyfélkapu igen nehezen volt kezelhető aznap, probléma lépett fel a dokumentumok betöltése és feltöltése során is.

Az elektronikus ügyintézés részletszabályairól szóló 451/2016. (XII. 19.) Kormányrendelet 54.§ -a szerint a határidőbe nem számít bele az a nap, amely során legalább négy órán át fennálló, üzemszünetet vagy az elektronikus ügyintézés korlátozott működőképességét okozó technikai tevékenység vagy üzemzavar akadályozta az elektronikus ügyintézést. Tehát amennyiben az adózók önhibájukon kívül estek késedelembe az adóbevallás benyújtását illetően, csupán technikai okok miatt, akkor azt a NAV az eljárás során figyelembe veszi.

Sajnos nem ez volt az első eset, hogy a bevallás benyújtás határidejének napján, vagy az azt megelőző napokon az Ügyfélkapu nem volt elérhető. Reméljük, a jövőben kiküszöbölik ezt a hibát, és mindannyian gördülékenyen eleget tudunk tenni bevallási és egyéb adatszolgáltatási kötelezettségünknek.

 

3. Az EVA szabályai

A február 9-én kiadott információs füzetet ismét frissítette a NAV. Jelentős módosítás nincs benne. Többnyire értelmező és helyesírási pontosítások történtek.

4. Adóhatósági eljárások illetékkötelezettsége

Az adóhatósági eljárásokra vonatkozó illetékszabályokat ismertető információs füzet frissített verziója már elérhető.

Összefoglalja az adóhatósági eljárásokkal kapcsolatos illetékkötelezettséggel kapcsolatos tudnivalókat, mint a kérelem előterjesztése, az illetékkötelezettség keletkezése, valamint az egyes eljárás típusokra vonatkozó illetékmértékeket.

5. Jövedéki adó változások

2017. április 1-jén hatályba lép az új jövedékiadó-törvény, ami jelentős könnyítéseket, adminisztráció-csökkentést tartalmaz. A jövedéki termékkel foglalkozóknak már az új törvény hatályba lépése előtt érdemes odafigyelni az engedélyhez, illetve nyilvántartásba vételhez kapcsolódó határidőkre.

6. Az elmúlt hét során jövedék témakörben jelentek meg az információs füzetek

Új jövedéki termékkörök

A jövedéki adókötelezettség és adófizetési kötelezettség általános szabályai

A jövedéki adóval kapcsolatos adózási szabályok és a jövedéki ügyekben alkalmazandó eljárási szabályok

Adó-visszaigénylés

Jövedéki termék szállítása adófelfüggesztési eljárás keretében, szabálytalanság az adófelfüggesztési eljárás keretében végzett szállítás során

A jövedéki biztosíték szabályrendszere 2017. április 1-jétől

Nyilvántartásba vétel

Szabadforgalomba bocsátott jövedéki termékekkel történő kereskedelem

Egyszerűsített adóraktár

Energiatermékek

Ellenőrzések és jogkövetkezmények rendszere az új jövedéki jogszabályokban

Mentesülés az adófizetési kötelezettség alól az új jövedéki törvény alapján

Párlat előállítása magánfőzés keretében

Párlat előállítása bérfőzés keretében

Kisüzemi bortermelés

Engedélyezési eljárás

Bejelentések

 

 

 

7. A korlátozás és tilalom hatálya alá tartozó termékköröket érintő vámeljárások

A 3007/2017. útmutató  a korlátozás és tilalom hatálya alá tartozó termékköröket érintő vámeljárások feldolgozásához szükséges alapvető igazoláskódok helyes meghatározásához és kitöltéséhez nyújt segítséget.

8. FATCA tájékoztató

A FATCA egyezményről 52. heti írásunkban olvashat bővebben. Jelen tájékoztató az osztalék adózását érintő személyi jövedelemadó és társasági adószabályokat foglalja össze.

9. Milyen eredményeket ért el a NAV bűnügyi szakterülete 2016. év során?

Az alábbi link összefoglalja az eredményeket:

10. Közvállalkozások adókötelezettségei

A NAV hétfőn kiadott útmutatója a közvállalkozások és az elkülönített elszámolások vezetésére kötelezett vállalkozások egyes adókötelezettségeit ismerteti.

11. Feketelistások

Az NAV listájában szereplő adózók be nem jelentett alkalmazotta(ka)t foglalkoztatnak.

12. Dohánygyártmányok kiskereskedelmi árának változása

Ezen a linken érhető el az aktuális lista.

Érdemes megjegyezni, hogy az állami adó- és vámhatóság által közzétett árak hatályba lépésének napja – függetlenül attól, hogy az esetleg munkaszüneti nap – hétfő vagy csütörtök lehet. A kiskereskedelmi eladási árakat az ár alkalmazhatóságának kezdőnapját megelőző munkanapon 12 órától teszi közzé a NAV.

Fontos kiemelni, hogy az adójegyes dohánygyártmányok továbbra is kizárólag az adójegyen feltüntetett áron értékesíthetőek, így azokat a NAV listái külön nem tartalmazzák.

Az alábbi listákat érdemes megnézni, melyek tartalmazzák az alkalmazható árakat:

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • nyakkendő és munkavédelmi sisak

  A kereskedelmi ágazatban tavaly november 10. és december 10. között lezajlott országos szintű munkavédelmi ellenőrzéseknél a vizsgált 1013 munkáltató közül 893 esetében találtak munkavédelmi, illetve munkaegészségügyi hiányosságokat - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának jelentésében.

 • pénz

  A Magyar Iparszövetség (OKISZ) a vállalkozások versenyképességének javítását, a bérfelzárkóztatás folytatását, a munkaadói közterhek további mérséklését tartja szükségesnek - mondta Vadász György ügyvezető elnök az MTI-nek, miután az érdekképviselet elnöksége foglalkozott a kkv-k helyzetével.

 • személyszállítás

  Július elsejétől drágább lehet Budapesten taxival utazni, ugyanis a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedhet, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nőhet, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott  előterjesztést megszavazzák a képviselők.

 • törzstőke

  A gazdasági társaságok tagjaiktól elkülönült, saját vagyonnal rendelkeznek, amely kiemelt jelentőséggel bír a szervezetek életében. Annak a meghatározásához, hogy a vagyon milyen szerepet tölt be a gazdasági társaságok életében, el kell határolni egymástól a jegyzett tőkét és a saját tőkét, a két fogalom és az általuk megjelölt vagyon ugyanis nem azonos, így az általuk betöltött funkciók is eltérnek egymástól. A tanulmányban bemutatjuk a gazdasági társaságok jegyzett és saját tőkéjének vélt és valós funkcióit, valamint kitérünk a gazdasági társaságok egy speciális csoportjára, a közfeladatot ellátó, állami részvétellel működő gazdasági társaságokra.

 • Varga Mihály

   Az új kabinet további adócsökkentéseket és nem adóemeléseket szeretne elérni, és ezzel párhuzamosan a fekete gazdaság további szűkítését kívánja megvalósítani – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Bankszövetség éves testületi ülésén