További adókedvezmények jöhetnek

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A három vagy több gyermeket nevelő szülőket foglalkoztatók adókedvezményei tovább járhatnak; csökkenhet a motorok regisztrációs adója, és nőhet a béren kívüli juttatások éves összege. Megjöttek az első módosító indítványok az adótörvényekhez.

Révész Máriusz adótörvényekhez benyújtott módosító javaslata alapján a foglalkoztatók a három vagy több gyermeket nevelő, gyedben vagy gyesben, illetve gyermeknevelési támogatásban részesülő szülők után további két évig kapnának adókedvezményt: az első három évben mentesülnének a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól, míg a negyedik és az ötödik évben 14,5 százalékos kedvezményt érvényesíthetnének. Vagyis esetükben a munkahelyvédelmi akcióval bevezetett teljes és ötvenszázalékos kedvezmény is meghosszabbodna egy-egy évvel.

Révész Máriusz ezt azzal indokolta, hogy a nagycsaládos édesanyák elhelyezkedési lehetőségei és munkahely-megtartási esélyei kisebbek, mint az egy vagy két gyermeket nevelő nőké, ezért munkáltatóikat jobban kell támogatni.

Aradszki András (KDNP) az adótörvényeket úgy módosítaná, hogy a bölcsődei szolgáltatás mellett a családi napközi térítési díjának kifizetéséhez is adómentes juttatást adhassanak a szülőknek a munkáltatók.

2013. december 5: Adónap

ART, SZJA, ÁFA, JÁRULÉKOK, TAO - Mindent megtudhat a 2014-től hatályos adó- és járulékváltozásokról!

Időpont: 2013. december 5.

Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

Program:
 • 09.00-10.00     Az adózás rendjéről szóló törvény változásai      
 • 10.15-11.45     Személyi jövedelemadó változásai          
 • 13.00-14.00     Járulékok változásai                  
 • 14.00-15.30     Általános forgalmi adó változásai          
 • 15.45-16.45     Társasági adó változásai  

Előadók:

 • Dr. Vámosi-Nagy Szabolcs ügyvéd, adószakértő, c. egyetemi tanár ELTE jogi kar
 • Dr. Németh Nóra tanácsos, NAV
 • Dr. Kovács Ferenc adószakértő
 • Sike Olga főosztályvezető-helyettes, NAV
 • Széll Zoltánné szakmai főtanácsadó, NAV

További információk és jelentkezés itt

Ugyancsak a kereszténydemokrata politikus a munkáltatók által adható béren kívüli juttatások éves összegét a mostani maximum 500 ezerről 650 ezer forintra emelné. Emlékeztetett, hogy az értékhatár 2012 óta nem emelkedett.

A kormánypárti képviselő kezdeményezi továbbá a motorkerékpárok regisztrációs adójának csökkentését, sőt indítványa szerint a 80 köbcentisnél kisebb motoroknál a jelenlegi 20 ezer forint helyett egyáltalán nem kellene regisztrációs adót fizetni, míg a 81 és 125 köbcenti közötti motorok után 95 ezer forint helyett csak 20 ezret. A KDNP-s politikus az e fölötti kategóriákban is csökkentené az adóterhet, hogy megszűnjenek a különböző típusú gépjárművek regisztrációs adója közötti aránytalanságok.

A közúti fuvarozók helyzetének segítése érdekében azt is javasolja, hogy a három és fél tonna össztömeg feletti tehergépjárművek után ne kelljen vagyonszerzési illetéket fizetni, mivel valójában termelőeszköznek számítanak.

(Forrás: MTI)

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • Országgyűlés

  Benyújtotta a kormány a jövő évi adótörvények tervezetét a parlamentnek. Szélesedik a családi adókedvezmény, nem lesz áfacsökkentés, nem lesz luxusadó, kicsit változik a kata és a chipsadó, és illetékmentes lesz a házastársak közötti vagyonmozgás. Sok apró változást is követni kell.

 • adóbevallás_nyomtatvány

  Nem változik az adórendszer a 2014-es adótörvények tervezete nyomán – ebben egyetértenek a munkaadók és a munkavállalók. A foglalkoztatók a beruházási adókedvezményeket hiányolják, míg a dolgozói érdekképviseletek a cafeteria adóterhein könnyítettek volna.

 • költségvetés

  Adózási szempontból rejtélyes a 2014-es, hétfőn ismertetett büdzséterv: nem tudni, lesz-e húsáfa-csökkentés, mint ahogyan a családi adókedvezmény kiterjesztésének részletei is homályosak. Kiderült viszont, hogy jövőre az evát háttérbe szorítja a kiva és a kata, és a különadók az adórendszer megkerülhetetlen elemei maradnak, mert összesen csaknem 750 milliárdot szed be az állam a kijelölt ágazatoktól. Kicsit lesz gyed extra is.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • álláshirdetés

  A nyilvántartott álláskeresők száma 6,9 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a 2017. decemberi zárónapon 254 800 álláskereső szerepelt, több mint 18 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál.

 • online vásárlás

  Már csak kevesebb, mint fél év felkészülési idő maradt az online számla-adatszolgáltatás bevezetésére. „A felkészülés pedig nemcsak a számlázó szoftverfejlesztő cégeket érinti” – figyelmeztet Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető adótanácsadója – „hanem minden vállalkozást. Legsúlyosabban talán azokat, melyek saját számlázási, ügyviteli rendszert használnak. Ők jellemzően nagyobb, sokszor nemzetközi hátterű vállalatcsoportok.” Ha valaki csúszik a rendszer elindításával, vagy nem megfelelően küldi át az adatokat, akár 1 millió Ft-os bírságot kockáztat, a számla befogadója pedig elvesztheti áfa-levonási jogát. A hatóság minden hibáért a kibocsátó adózót fogja felelőssé tenni, még ha a szoftverfejlesztő vagy a számlázással megbízott alvállalkozó okozta is a mulasztást.

 • pénz

  Idén hat százalék felett alakulhat a reálkeresetek emelkedése a tárca számításai szerint - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn.

 • panellakás

  A vállalkozások 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel törlesztését, lakás vásárlását, építését, bővítését, korszerűsítését vagy akadálymentesítését. Az akár havi 83 ezer forintos juttatás cafeteria elemként is választható - tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t. 

 • nav_logo

  Ismét számos fontos dologról tájékoztatott a NAV: feltárultak az áfacsökkentés részletei, frissült számos információs füzet, és bemutatták az ellenőrzési eljárás digitalizációjához szükséges ELLUGY nyomtatványt.