További adókedvezmények jöhetnek

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A három vagy több gyermeket nevelő szülőket foglalkoztatók adókedvezményei tovább járhatnak; csökkenhet a motorok regisztrációs adója, és nőhet a béren kívüli juttatások éves összege. Megjöttek az első módosító indítványok az adótörvényekhez.

Révész Máriusz adótörvényekhez benyújtott módosító javaslata alapján a foglalkoztatók a három vagy több gyermeket nevelő, gyedben vagy gyesben, illetve gyermeknevelési támogatásban részesülő szülők után további két évig kapnának adókedvezményt: az első három évben mentesülnének a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól, míg a negyedik és az ötödik évben 14,5 százalékos kedvezményt érvényesíthetnének. Vagyis esetükben a munkahelyvédelmi akcióval bevezetett teljes és ötvenszázalékos kedvezmény is meghosszabbodna egy-egy évvel.

Révész Máriusz ezt azzal indokolta, hogy a nagycsaládos édesanyák elhelyezkedési lehetőségei és munkahely-megtartási esélyei kisebbek, mint az egy vagy két gyermeket nevelő nőké, ezért munkáltatóikat jobban kell támogatni.

Aradszki András (KDNP) az adótörvényeket úgy módosítaná, hogy a bölcsődei szolgáltatás mellett a családi napközi térítési díjának kifizetéséhez is adómentes juttatást adhassanak a szülőknek a munkáltatók.

2013. december 5: Adónap

ART, SZJA, ÁFA, JÁRULÉKOK, TAO - Mindent megtudhat a 2014-től hatályos adó- és járulékváltozásokról!

Időpont: 2013. december 5.

Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

Program:
 • 09.00-10.00     Az adózás rendjéről szóló törvény változásai      
 • 10.15-11.45     Személyi jövedelemadó változásai          
 • 13.00-14.00     Járulékok változásai                  
 • 14.00-15.30     Általános forgalmi adó változásai          
 • 15.45-16.45     Társasági adó változásai  

Előadók:

 • Dr. Vámosi-Nagy Szabolcs ügyvéd, adószakértő, c. egyetemi tanár ELTE jogi kar
 • Dr. Németh Nóra tanácsos, NAV
 • Dr. Kovács Ferenc adószakértő
 • Sike Olga főosztályvezető-helyettes, NAV
 • Széll Zoltánné szakmai főtanácsadó, NAV

További információk és jelentkezés itt

Ugyancsak a kereszténydemokrata politikus a munkáltatók által adható béren kívüli juttatások éves összegét a mostani maximum 500 ezerről 650 ezer forintra emelné. Emlékeztetett, hogy az értékhatár 2012 óta nem emelkedett.

A kormánypárti képviselő kezdeményezi továbbá a motorkerékpárok regisztrációs adójának csökkentését, sőt indítványa szerint a 80 köbcentisnél kisebb motoroknál a jelenlegi 20 ezer forint helyett egyáltalán nem kellene regisztrációs adót fizetni, míg a 81 és 125 köbcenti közötti motorok után 95 ezer forint helyett csak 20 ezret. A KDNP-s politikus az e fölötti kategóriákban is csökkentené az adóterhet, hogy megszűnjenek a különböző típusú gépjárművek regisztrációs adója közötti aránytalanságok.

A közúti fuvarozók helyzetének segítése érdekében azt is javasolja, hogy a három és fél tonna össztömeg feletti tehergépjárművek után ne kelljen vagyonszerzési illetéket fizetni, mivel valójában termelőeszköznek számítanak.

(Forrás: MTI)

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • Országgyűlés

  Benyújtotta a kormány a jövő évi adótörvények tervezetét a parlamentnek. Szélesedik a családi adókedvezmény, nem lesz áfacsökkentés, nem lesz luxusadó, kicsit változik a kata és a chipsadó, és illetékmentes lesz a házastársak közötti vagyonmozgás. Sok apró változást is követni kell.

 • adóbevallás_nyomtatvány

  Nem változik az adórendszer a 2014-es adótörvények tervezete nyomán – ebben egyetértenek a munkaadók és a munkavállalók. A foglalkoztatók a beruházási adókedvezményeket hiányolják, míg a dolgozói érdekképviseletek a cafeteria adóterhein könnyítettek volna.

 • költségvetés

  Adózási szempontból rejtélyes a 2014-es, hétfőn ismertetett büdzséterv: nem tudni, lesz-e húsáfa-csökkentés, mint ahogyan a családi adókedvezmény kiterjesztésének részletei is homályosak. Kiderült viszont, hogy jövőre az evát háttérbe szorítja a kiva és a kata, és a különadók az adórendszer megkerülhetetlen elemei maradnak, mert összesen csaknem 750 milliárdot szed be az állam a kijelölt ágazatoktól. Kicsit lesz gyed extra is.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • nő

  Közalkalmazotti jogviszonyban álló olvasónk 1954. decemberében született, így 2018. júniusában a 63. életév betöltését követő 183. napon be fogja tölteni öregségi nyugdíjkorhatárát. Személyes körülményeiben nemrég olyan változás következett be, amely feltétlenül szükségessé teszi a lehető legközelebbi időpontban történő nyugdíjba vonulást. Mivel az idő elég rövid eddig az időpontig, tanácsot kér a megoldáshoz.

 • nyakkendő és munkavédelmi sisak

  A kereskedelmi ágazatban tavaly november 10. és december 10. között lezajlott országos szintű munkavédelmi ellenőrzéseknél a vizsgált 1013 munkáltató közül 893 esetében találtak munkavédelmi, illetve munkaegészségügyi hiányosságokat - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának jelentésében.

 • pénz

  A Magyar Iparszövetség (OKISZ) a vállalkozások versenyképességének javítását, a bérfelzárkóztatás folytatását, a munkaadói közterhek további mérséklését tartja szükségesnek - mondta Vadász György ügyvezető elnök az MTI-nek, miután az érdekképviselet elnöksége foglalkozott a kkv-k helyzetével.

 • személyszállítás

  Július elsejétől drágább lehet Budapesten taxival utazni, ugyanis a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedhet, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nőhet, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott  előterjesztést megszavazzák a képviselők.

 • törzstőke

  A gazdasági társaságok tagjaiktól elkülönült, saját vagyonnal rendelkeznek, amely kiemelt jelentőséggel bír a szervezetek életében. Annak a meghatározásához, hogy a vagyon milyen szerepet tölt be a gazdasági társaságok életében, el kell határolni egymástól a jegyzett tőkét és a saját tőkét, a két fogalom és az általuk megjelölt vagyon ugyanis nem azonos, így az általuk betöltött funkciók is eltérnek egymástól. A tanulmányban bemutatjuk a gazdasági társaságok jegyzett és saját tőkéjének vélt és valós funkcióit, valamint kitérünk a gazdasági társaságok egy speciális csoportjára, a közfeladatot ellátó, állami részvétellel működő gazdasági társaságokra.