További adókedvezmények jöhetnek

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A három vagy több gyermeket nevelő szülőket foglalkoztatók adókedvezményei tovább járhatnak; csökkenhet a motorok regisztrációs adója, és nőhet a béren kívüli juttatások éves összege. Megjöttek az első módosító indítványok az adótörvényekhez.

Révész Máriusz adótörvényekhez benyújtott módosító javaslata alapján a foglalkoztatók a három vagy több gyermeket nevelő, gyedben vagy gyesben, illetve gyermeknevelési támogatásban részesülő szülők után további két évig kapnának adókedvezményt: az első három évben mentesülnének a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól, míg a negyedik és az ötödik évben 14,5 százalékos kedvezményt érvényesíthetnének. Vagyis esetükben a munkahelyvédelmi akcióval bevezetett teljes és ötvenszázalékos kedvezmény is meghosszabbodna egy-egy évvel.

Révész Máriusz ezt azzal indokolta, hogy a nagycsaládos édesanyák elhelyezkedési lehetőségei és munkahely-megtartási esélyei kisebbek, mint az egy vagy két gyermeket nevelő nőké, ezért munkáltatóikat jobban kell támogatni.

Aradszki András (KDNP) az adótörvényeket úgy módosítaná, hogy a bölcsődei szolgáltatás mellett a családi napközi térítési díjának kifizetéséhez is adómentes juttatást adhassanak a szülőknek a munkáltatók.

2013. december 5: Adónap

ART, SZJA, ÁFA, JÁRULÉKOK, TAO - Mindent megtudhat a 2014-től hatályos adó- és járulékváltozásokról!

Időpont: 2013. december 5.

Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

Program:
 • 09.00-10.00     Az adózás rendjéről szóló törvény változásai      
 • 10.15-11.45     Személyi jövedelemadó változásai          
 • 13.00-14.00     Járulékok változásai                  
 • 14.00-15.30     Általános forgalmi adó változásai          
 • 15.45-16.45     Társasági adó változásai  

Előadók:

 • Dr. Vámosi-Nagy Szabolcs ügyvéd, adószakértő, c. egyetemi tanár ELTE jogi kar
 • Dr. Németh Nóra tanácsos, NAV
 • Dr. Kovács Ferenc adószakértő
 • Sike Olga főosztályvezető-helyettes, NAV
 • Széll Zoltánné szakmai főtanácsadó, NAV

További információk és jelentkezés itt

Ugyancsak a kereszténydemokrata politikus a munkáltatók által adható béren kívüli juttatások éves összegét a mostani maximum 500 ezerről 650 ezer forintra emelné. Emlékeztetett, hogy az értékhatár 2012 óta nem emelkedett.

A kormánypárti képviselő kezdeményezi továbbá a motorkerékpárok regisztrációs adójának csökkentését, sőt indítványa szerint a 80 köbcentisnél kisebb motoroknál a jelenlegi 20 ezer forint helyett egyáltalán nem kellene regisztrációs adót fizetni, míg a 81 és 125 köbcenti közötti motorok után 95 ezer forint helyett csak 20 ezret. A KDNP-s politikus az e fölötti kategóriákban is csökkentené az adóterhet, hogy megszűnjenek a különböző típusú gépjárművek regisztrációs adója közötti aránytalanságok.

A közúti fuvarozók helyzetének segítése érdekében azt is javasolja, hogy a három és fél tonna össztömeg feletti tehergépjárművek után ne kelljen vagyonszerzési illetéket fizetni, mivel valójában termelőeszköznek számítanak.

(Forrás: MTI)

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • Országgyűlés

  Benyújtotta a kormány a jövő évi adótörvények tervezetét a parlamentnek. Szélesedik a családi adókedvezmény, nem lesz áfacsökkentés, nem lesz luxusadó, kicsit változik a kata és a chipsadó, és illetékmentes lesz a házastársak közötti vagyonmozgás. Sok apró változást is követni kell.

 • adóbevallás_nyomtatvány

  Nem változik az adórendszer a 2014-es adótörvények tervezete nyomán – ebben egyetértenek a munkaadók és a munkavállalók. A foglalkoztatók a beruházási adókedvezményeket hiányolják, míg a dolgozói érdekképviseletek a cafeteria adóterhein könnyítettek volna.

 • költségvetés

  Adózási szempontból rejtélyes a 2014-es, hétfőn ismertetett büdzséterv: nem tudni, lesz-e húsáfa-csökkentés, mint ahogyan a családi adókedvezmény kiterjesztésének részletei is homályosak. Kiderült viszont, hogy jövőre az evát háttérbe szorítja a kiva és a kata, és a különadók az adórendszer megkerülhetetlen elemei maradnak, mert összesen csaknem 750 milliárdot szed be az állam a kijelölt ágazatoktól. Kicsit lesz gyed extra is.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.