Transzferár-nyilvántartás: újabb finomságok

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az 50 millió forint alatti ügyletek és az adóalap-korrekció kapcsolatáról ír blogbejegyzésben az RSM DTM.

A nemzetgazdasági miniszter 2013. június 21-ei hatállyal életbe lépő 20/2013. NGM rendelete több ponton is módosította a 22/2009. PM rendelet előírásait.

A módosítások egyik jelentős köre az előző bejegyzéseimben vizsgált transzferár-nyilvántartáskészítési kötelezettséget érintik, ugyanis a rendelet júniusban elfogadott módosításai a vállalkozások adminisztrációs terheinek további csökkentését célozták meg.

Az egyik legfontosabb változás a korábbi szabályozáshoz képest, hogy amennyiben az összevonható szerződések alapján történő teljesítések értéke szokásos piaci áron nem haladja meg az 50 millió forintot az adóévben, akkor azokkal a szerződésekkel kapcsolatban ezentúl nincs transzferár-dokumentáció-készítési kötelezettsége a vállalatoknak. Tehát a rendelet hatályba lépését követően az 50 millió forintos értékhatárt nem a szerződéskötéstől, hanem mindössze az adóév első napjától kell vizsgálni.

Fontos kiemelni azonban, hogy az adminisztrációs könnyítés nem jelent mentességet a Tao tv. 18. §ának rendelkezései alól, amely szerint, ha a kapcsolt vállalkozások egymás közötti tranzakcióikban a szokásos piaci ártól eltérő árat alkalmaznak, úgy a társasági adóalapot megfelelően módosítani kell, illetve csökkentés esetén lehet. Ennek mértéke a vállalat szempontjából akár jelentős is lehet, különösen abban az esetben, ha – kockázati oldalról tekintjük – egyszerre több évet is vizsgál az adóhatóság.

Számviteli változások 2014
 • Először alkalmazzuk a mikrogazdálkodói beszámolót
 • A hibajavításokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók
 • Milyen változásokat kell figyelembe vennünk a 2014-es üzleti évben?
 • Milyen hatása van  az új Ptk. hatályba lépésének  a számvitelre?

Értesüljön az újdonságokról, tegye fel kérdéseit szakértő előadóinknak dr. Andor Ágnesnek és Tomcsányi Erzsébetnek, jöjjön el 2014. február 25-én szakmai konferenciánkra!

A továbbképzésen való részvétel mérlegképes könyvelőknek, vállalkozási szakterületen, számviteli témakörben 8 kreditpontot ér.

Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

Bővebb információk és jelentkezés itt

Az ebből eredő vitakockázat nagymértékben csökkenthető egy adóellenőrzés során, amennyiben a csoporton belül alkalmazott ár szokásos piaci mértéke megfelelő módon elkészített és alátámasztott transzferár-dokumentációval kerül alátámasztásra. Amennyiben ugyanis az adózó rendelkezik egy megfelelő transzferár-nyilvántartással, akkor a bizonyítás terhe megfordul, és onnantól kezdve egy adóellenőrzés során, amennyiben az adóhatóság kételyeket fogalmaz meg már neki kell részletes és megalapozott alátámasztással bizonyítania, hogy az alkalmazott árak eltértek a piacitól. Tapasztalataink szerint az adóhatósági ellenőrzés ilyen ellenbizonyításba csak hiányosan elkészített transzferár nyilvántartás, illetve nagy ügyleti érték esetén fog.

A bejegyzés szerzője Hegedűs Sándor, az RSM DTM Hungary Zrt. adóüzletág-vezetője. Az RSM DTM blog az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • Föld

  A transzferár dokumentáció szabályok első bevezetése óta robbanásszerűen megnövekedett azon államok száma, amelyek előírják a transzferár–dokumentáció készítési kötelezettséget. Az OECD új javaslatcsomagja ezt akarja egységesíteni – írja blogbejegyzésében az RSM DTM.

 • könyvelő

  Kiszolgáltatottakká válhatnak a cégek, ha nem a legkorszerűbb módszereket alkalmazzák a transzferárazásban: a vállalatok több mint fele még mindig hagyományos táblázatkezelő szoftvert használ, több mint harmaduk pedig éves pénzügyi beszámolókra hagyatkozik a transzferár-elemzések elkészítésekor – derül ki az Ernst & Young (EY) legfrissebb nemzetközi jelentéséből.

 • könyve, számla

  A számviteli törvény nyári módosítása a bekerülési értéket módosító új tételként bevezette a felek között utólag elszámolt olyan ellenérték-különbözetet, melynek célja a társaságiadó-alap módosításának elkerülése.

 • pénz

  Magyarországon – a nemzetközi trendbe illeszkedően - egyre határozottabban, mélyebben és alaposabban vizsgálják a transzferárakat - derül ki az EY legfrissebb Nemzetközi Transzferár Felméréséből. A revizorok nemzetközi szintű képzést is kapnak a témában.

 • számol

  Tovább egyszerűsítette, pontosította a transzferáras szabályokat, jelentősen csökkentve a dokumentáció-köteles ügyletek körét a június 18-án elfogadott 20/2013. NGM-rendelet.

 • iroda_számla

  A márciusi tervezethez képest leginkább technikai jellegű változtatásokat, pontosításokat tartalmaz a transzferár nyilvántartási kötelezettségről szóló kihirdetett új rendelet – olvasható az RSM DTM blogbejegyzésében.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Az idén új elemmel, a mobilitási célú lakhatási támogatással bővült az adómentesen nyújtható cafeteria-elemek köre, de a túl szigorú feltételek miatt csupán alig néhány esetben vették azt igénybe. Jövőre várhatóan jelentősen kedvezőbbé válnak a támogatási feltételek. A BDO Magyarország Adó Online-hoz eljuttatott elemzése bemutatja, hogy a tervezett változások hogyan bővíthetik az igénybe vevők körét.

 • utazás, kiküldetés

  Szeptember 30-ig igényelhető vissza a másik EU-országban történt tartózkodással kapcsolatos számlák áfája, amit a magyar adóhatósághoz elektronikusan benyújtott kérelem segítségével, díjmentesen meg lehet tenni - hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Varga Mihály

  A kormány várhatóan kezdeményezi a munkáltatói járulékok további fél százalékpontos csökkentését jövő januártól; ezzel 2018-ban 2,5 százalékponttal lesznek alacsonyabbak a vállalkozásokat érintő közterhek - jelentette be Varga Mihály csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Versenyképességi Tanács őszi első tanácskozása után, sajtótájékoztatón.

 • Kúria_bíróság2

  A Kúria joggyakorlat-elemző csoportja nemrég tette közzé a vezető tisztségviselők felelősségének megállapításának bírósági gyakorlatával kapcsolatos összefoglaló véleményét. A joggyakorlat-elemző csoport meghatározta a joggyakorlatban bizonytalan fogalmakat és a Cstv. négy különböző időállapota alapján készített iránymutatást a jogalkalmazók részére. A Kúria megállapításait alábbi cikkünkben részletesen ismertetjük.

 • Masaccio, Adógaras a hal szájából

  Az Újszövetség több története, példabeszéde is az adózással, adó- és vámszedőkkel kapcsolatos. Ezek a történetek soha nem elítélő jelleggel szólnak az adózásról, az adószedőkről, sokkal inkább kiállnak a kötelezettségek teljesítése mellett, az adószedőnek pedig megbocsátják bűnös tevékenységét. Sajátosan emelkedik ki e történetek közül Péter apostol adófizetése, melyet egy csoda révén tud teljesíteni.