Befejezetlen saját teljesítmények a mérlegben

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A mérlegkészítés feladatai között szerepel a vállalkozás saját teljesítménye értékének meghatározása és aktiválása a megfelelő mérlegsorokra - olvasható a Számviteli Tanácsadóban.

Az év végi zárásnak egyik fontos területe, hogy a vállalkozás számba veszi a saját teljesítményeket. Ennek célja, hogy az elkészült vagy még félkész saját teljesítmények megjelenhessenek a vállalkozás vagyonában, a mérleg eszközoldalán.

Tárgyi eszközök

A tárgyi eszközök között a számviteli törvény külön mérlegsort, a beruházások sorát jelöli ki a még el nem készült, rendeltetésszerűen még használatba nem vett tárgyi eszközök bemutatására. Ha a tárgyi eszköz saját megvalósításban készül, akkor év végén erre a sorra kell aktiválni a SEEAÉ-vel szemben a be nem fejezett eszköz közvetlen önköltségét.

Fontos megállapítani, hogy történik-e saját teljesítmény hozzáadása az eszköz előállításakor. Ha nem történik, azaz a számlával megvásárolt eszköz változatlan formában kerül be a vállalkozás eszközei közé, akkor a számlát és esetleg a bekerülési értékbe beletartozó további olyan tételek külső számláit, amelyek az eszközt, annak fő tulajdonságait nem változtatják meg lényegesen, közvetlenül lehetséges a beruházás számlákra könyvelni.

Számvitel a gyakorlatban 2014 - Két időpontban

A képzés keretében:

 • felkészülhet a változásokra,
 • megtudhatja, hogyan kell elszámolni a behajtási költségátalányt,
 • a pénztárgépek beszerzéséhez kapott állami támogatást vagy
 • a transzferár-korrekciót,
 • értesülhet, hogy hogyan módosultak a beszámolókészítés szabályai felszámolás és végelszámolás esetén.

Mérlegképes könyvelőknek, Vállalkozási szakterületen, Számviteli témakörben: 8 kreditpont

Előadó: Saxné Dr. Andor Ágnes, Corvinus Egyetem, PwC

 

Részletek és jelentkezés:

2014. szeptember 24.

2014. november 11.

Ha azonban a vállalkozás az eszközt részben vagy  egészben maga állítja elő, vagy olyan egymástól különböző munkafolyamatok külső féltől történő megrendelésével készítteti el, amelyeknek külön-külön tekintett eredménye önmagában nem állítja elő az eszközt, akkor azt saját előállításban megvalósított eszközként kell kezelni. Ebben az esetben a külső féltől érkezett számlák az előállítás egyes részfolyamatait testesítik meg, azokat a megfelelő költségszámlákra kell elszámolni, majd az év végén a még befejezetlen beruházást a közvetlen önköltségén aktiválni.

Befejezetlen termelés

Ha a termelés során nem a teljes készültség állapotában, hanem egy korábbi fázisban veszik a termékeket raktárra, akkor azokat szintén eszközként, ám ezúttal félkész termékként kell kimutatni. Termékek előállítása esetén a befejezetlen termelés szolgál arra, hogy a mérlegben megjelenhessen vagyonelemként azoknak a már felhasznált erőforrásoknak az értéke is, amelyek felhasználásával előállított eszközök még sem késztermékként, sem félkész termékként nem kerülhettek raktárra vételre. Szintén befejezetlen termelésként kell a mérlegben kimutatni azoknak a szolgáltatásoknak a tárgyévben már felmerült költségeit, amelyeknek még a polgári jogi teljesítése nem történt meg, és így nem lehetett róluk a tárgyévben számlát kiállítani


Kardos Péter cikke a befejezetlen saját teljesítmények év végi kezelését mutatja be az egyes mérlegsorokhoz kapcsolódóan. A teljes cikk a Számviteli Tanácsadó 2014/05. számában jelent meg.

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • üzletember futóverseny

  Hazánkban a harmadik legmagasabb a bérek adóterhelése (48,2%) az OECD államok között, és ez egyértelműen rontja a gazdaságunk versenyképességét. Így üdvözölni kell még a legkisebb lépést is, ami a probléma megoldása irányába mutat. Ugyanakkor Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke szerint kétséges, hogy a most bejelentett – a tervezetthez képest 0,5%-kal nagyobb – szociális hozzájárulási adó csökkentés, valóban hatékonyan járul-e hozzá a cél eléréséhez.

 • pénz

  Mégsem emelkedik 2018-tól a reklámszatyrok és a reklámhordozó papírok termékdíja - döntött kedden a parlament a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításakor. Az előterjesztésből az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának javaslatára kerültek ki a díjemelésre vonatkozó rendelkezések.

 • erdő

  Százmilliós károkat okozó fakereskedő bűnözőkre csaptak le egyszerre két helyen is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi pénzügyi nyomozói. Négy embert előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság - közölte a NAV térségi sajtóreferense kedden az MTI-vel.

 • teherfuvarozás

  A cég romániai leánya az adóhátralék kisebb részét kifizeti, a maradékot közigazgatási, vagy bírósági úton támadja meg. 

 • cégvezető

  A gyorsított járulékcsökkentés több szempontból is előnyt jelent a foglalkoztatóknak; a bérjárulékok szintje befolyásolja a versenyképességet, másrészt a szociális hozzájárulási adó csökkentésével együtt a százalékos egészségügyi hozzájárulás, továbbá a kifizetők által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is azonos módon mérséklődik majd - hívta fel a figyelmet a Mazars adótanácsadó.