NAV-Figyelő 13. hét: az 2024-es ellenőrzési terv, áprilisi üzemanyag-árak, csökkenő alapkamat


A NAV közzétette az áprilisban használható üzemanyag elszámolóárakat, az ellenőrzési tervet és az aktuális adótrafipaxot. A csökkenő alapkamatról is hírt kaphatunk a NAV-Figyelő eheti számában.

Áprilisban alkalmazandó üzemanyag-árak

A NAV közzétette a 2024. április hónapban alkalmazandó üzemanyag-árakat, melyek a következők:

  • Ólmozatlan motorbenzin – 617 Ft/l
  • Gázolaj – 652 Ft/l
  • Keverék – 666 Ft/l
  • LPG autógáz – 342 Ft/l
  • CNG – 794 Ft/kg

Ismét csökkent a jegybanki alapkamat mértéke

A Magyar Nemzeti Bank március 27-i hatállyal a jegybanki alapkamat mértékét 75 bázisponttal csökkentette, így azt 8.25%-os mértékben határozta meg.

A NAV honlapján elérhető kalkulátorok frissítve lettek, így az új jegybanki alapkamat mértéke alapján számítják már az egyes pótlékokat.

A NAV-figyelőben a fentieken túl a NAV 2024-es ellenőrzési tervéről és a friss adótraffipax-információkról olvashat.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (8. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.