Így kezeljük a beolvadást (x)

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Számviteli, beszámolókészítési és adózási szempontból is tárgyalja a beolvadások kezelését az átvevő társaság szempontjából a Számviteli tanácsadó új száma. A szaklap 2017/12-es számát itt rendelheti meg.

A számviteli törvény 141. §-ának előző évi, 2016. november 26-tól hatályos, a beolvadó társaság könyvelését érintő változása, pontosítása több gyakorlati problémát vetett fel a 2016. december 31-i fordulónappal történt beolvadások során. 2017. év végén – amikorra ismét több átalakulást időzítettek már a gazdálkodók – érdemes ezeket a tapasztalatokat és gyakorlati problémákat újra átgondolni és felkészülni a számviteli, beszámolókészítési és adózási kérdések megoldására. Ebben segít a Számviteli tanácsadó friss lapszámának Beolvadás kezelése az átvevő társaságnál című cikke.

Hosszú idő alatt szerzett tapasztalat, hogy év végén megélénkül az érdeklődés az átalakulások témája iránt. Ennek fő oka, hogy időt és költséget lehet megspórolni azzal, ha vagy a vagyonmérleg-tervezet, vagy a végleges vagyonmérleg készítését – ehhez igazodóan az egész folyamat lépéseit – úgy ütemezik, hogy az egyik fordulónapja az éves beszámolóéval egybeessen. Így eljárva ugyanis további egy zárással, az arra alapozott vagyonmérlegekkel lehet végrehajtani az átalakulásokat. A téma főbb gyakorlati kérdéseit tekinti át a szaklap Átalakulások, egyesülések, szétválások gyakorlati kérdései című írása, amelyben a szerző bemutatja a sűrűn elkövetett tévedéseket is.

Üzletág vásárlása, üzleti vagy cégérték könyvelése – ezt a témát is körüljárja példákkal illusztrálva a szaklap. Az üzletágvásárlásnál átvett eszközök és kötelezettségek könyvelése mellett megfigyelhetjük a keletkezett üzleti vagy cégérték összegének a kiszámítását, elszámolását. A példa egy másik változatában megfigyelhetjük a negatív üzleti vagy cégérték keletkezését, kiszámítását és könyvelését.

2018. január 1-jével alapvetően átalakulnak a közigazgatási eljárások szabályai: hatályba lép többek között Magyarország első közigazgatási perrendtartása a 2017. évi I. törvény (Kpr.). Az új közigazgatási eljárásjog alapelvei, a törvény hatálya című cikkében a Számviteli tanácsadó az Ákr. alapelveit és hatályát foglalja össze; a szerző kitér a fontosabb változásokra is.

A Számviteli tanácsadó tavalyi utolsó, 2017/12-es számát itt rendelheti meg.

 

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • tárgyalóterem, új polgári perrendtartás

  Az esetek nagy részében a munkavállaló akkor indít pert a munkáltatójával szemben, ha a munkaviszony már véget ért. Nincs azonban akadálya, hogy a munkavállaló egy fennálló munkaviszony mellett vitassa a foglalkoztatása jogszerűségét. Ez önmagában semmilyen kötelezettségszegést nem jelent a munkavállaló részéről, noha kétségkívül kényes helyzetet eredményez.

 • Fotó: shutterstock

  Megszűnik a pénzügyi szervezetek különadója, még vonzóbb lesz a kiva, és emelkedik a cigaretta jövedéki adója – mindez az adócsomag parlamenti vitáján hangzott el.

 • parlament

  Nem kell szochót fizetni a tb-törvény szerint külföldinek minősülő személy által megszerzett vállalkozásból kivont jövedelem után – derült ki a törvényjavaslat parlamenti vitáján.

 • nav_logo

  Az elmúlt két évben több mint huszonhétezer magánszemély és vállalkozás élt a lehetőséggel, és kérte felvételét a köztartozásmentes adózói adatbázisba - közölte a NAV. Az adatbázisban már 164 828 adózó szerepel.
   

 • GDPR, EU

  A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) eljárását, működését szabályozó törvénymódosítást fogadott el az Országgyűlés.