Függetlenség a könyvvizsgálatban

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A függetlenség elengedhetetlen a könyvvizsgálat megfelelő végrehajtásához. Jelen cikkben a függetlenséget veszélyeztető tényezők közül a könyvvizsgálói szolgáltatáson kívül nyújtott egyéb szolgáltatások és a könyvvizsgálati díj könyvvizsgálatra gyakorolt hatását veszem górcső alá. Bemutatásra kerül a jelenleg az erre a területre vonatkozó szabályozás is.

1. Bevezetés

A klasszikus és neoklasszikus közgazdászok tökéletesen informált piaci szereplőket feltételeztek. Ez a feltevés a mai piaci viszonyok között olyan egyszerűsítést jelentene, ami sok esetben használhatatlanná tenné a közgazdasági modellek eredményeit. Az aszimmetrikus információk problémájával az intézményi közgazdaságtan képviselői kezdtek el foglalkozni a XX. század második felében. A könyvvizsgálat közgazdasági szempontból az aszimmetrikus információk okozta károk kiküszöbölésére, enyhítésére alkalmas eszköznek is tekinthető. A szakirodalom két alapesetet nevesít, az ügynök – megbízó problémát és a kontraszelekciót. Azon cégeknél, ahol a tulajdonosi és vezetői feladatok elválnak egymástól, egy tipikus ügynök – megbízó kapcsolat is létrejön. A problémát az jelenti, hogy a tulajdonos (megbízó) nem képes teljes mértékben kontrolálni a menedzsmentet (ügynök), így annak az árát is meg kell fizetnie, hogy az ügynök esetleg a saját érdekeit tartja szem előtt a tulajdonos érdek...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.