Függetlenség a könyvvizsgálatban

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A függetlenség elengedhetetlen a könyvvizsgálat megfelelő végrehajtásához. Jelen cikkben a függetlenséget veszélyeztető tényezők közül a könyvvizsgálói szolgáltatáson kívül nyújtott egyéb szolgáltatások és a könyvvizsgálati díj könyvvizsgálatra gyakorolt hatását veszem górcső alá. Bemutatásra kerül a jelenleg az erre a területre vonatkozó szabályozás is.

1. Bevezetés

A klasszikus és neoklasszikus közgazdászok tökéletesen informált piaci szereplőket feltételeztek. Ez a feltevés a mai piaci viszonyok között olyan egyszerűsítést jelentene, ami sok esetben használhatatlanná tenné a közgazdasági modellek eredményeit. Az aszimmetrikus információk problémájával az intézményi közgazdaságtan képviselői kezdtek el foglalkozni a XX. század második felében. A könyvvizsgálat közgazdasági szempontból az aszimmetrikus információk okozta károk kiküszöbölésére, enyhítésére alkalmas eszköznek is tekinthető. A szakirodalom két alapesetet nevesít, az ügynök – megbízó problémát és a kontraszelekciót. Azon cégeknél, ahol a tulajdonosi és vezetői feladatok elválnak egymástól, egy tipikus ügynök – megbízó kapcsolat is létrejön. A problémát az jelenti, hogy a tulajdonos (megbízó) nem képes teljes mértékben kontrolálni a menedzsmentet (ügynök), így annak az árát is meg kell fizetnie, hogy az ügynök esetleg a saját érdekeit tartja szem előtt a tulajdonos érdek...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Matolcsy György MNB-elnök

  Nem történt kamatemelés és nem is várható - derül ki az MNB közleményéből.

 • posta

  Kedden a megyeszékhelyeken a főposták 19 óráig lesznek nyitva, a fővárosban egyes posták még tovább.

 • persely

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • ellenőrzés

  A NAV e héten fokozottan ellenőrzi a fővárosi VI. és VII. kerületi jövedéki kiskereskedőket - figyelmeztet honlapján a hatóság.

 • nyitva

  A kedd éjféli szja bevallási határidőre tekintettel több helyen hosszított nyitvatartással várja az adózókat a NAV.