1 százalék: köztartozással nem kapják meg a civilek

Szerző: Adó Online
Dátum: 2011. július 18.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Azok az alapítványok, társadalmi szervezetek és közalapítványok, amelyek megfelelnek a feltételeknek és egy százalékos szja-felajánlást kaptak, az összeghez csak akkor juthatnak hozzá ősszel, ha nincs köztartozásuk, vagy a fizetésre halasztást, részletfizetési kedvezményt kaptak – derül ki a NAV tájékoztatójából.

A tájékoztató értelmében ebben az évben sem illeti meg a nekik felajánlott szja 1 %-a a jogosultakat, ha 2011. augusztus 1. és a kedvezményezetti státusz igazolására szolgáló 1137A számú adatlap keltének időpontja közötti időszakban, akár csak egy napig olyan lejárt esedékességű köztartozásuk állt fenn, amelyre nem kaptak halasztást vagy részletfizetési kedvezményt.

Köztartozásnak minősül a NAV adóztatási és vámszervénél, valamint az önkormányzati adóhatóságnál (a fővárosi székhelyű adózók esetében az önkormányzati adóhatóság vonatkozásában mind a kerületi, mind a fővárosi önkormányzati adóhatóságra értendő) nyilvántartott, törvényből eredő fizetési kötelezettség. A NAV az általa nyilvántartott adótartozás – beleértve a behajthatatlannak minősített és a letéti számlán szereplő adótartozásokat is – vizsgálatakor az adott adónemen nyilvántartott adótartozás összegét csökkenti a más adónemen fennálló túlfizetés összegével.

Éppen ezért a NAV arra hívja fel a személyi jövedelemadó 1%-ából részesülni kívánó cilvil szervezetek figyelmét, hogy

  • a 2011. augusztus 1-je előtt esedékessé vált és meg nem fizetett köztartozását legkésőbb 2011. július 31-ig, továbbá
  • a 2011. augusztus 1. és a kedvezményezetti státusz igazolására szolgáló 1137A számú adatlap keltének időpontja közötti időszakban esedékessé váló köztartozást legkésőbb annak esedékességekor

rendezniük kell, mivel a lejárt esedékességű köztartozás 2011. augusztus 1-től számított késve rendezésekor nem jogosultak a nekik felajánlott szja 1% összegére.

A hatályos jogszabályi előírások szerint azonban kivételes méltányosságot érdemlő esetben a NAV eltekinthet a köztartozásra vonatkozó feltétel meglététől. Kivételes méltányosságot érdemel különösen, ha az szja 1%-os összeg átutalásának meghiúsulása a kedvezményezett alapvető céljának elérését súlyosan veszélyezteti. A kivételes méltányosság gyakorlása esetén az szja 1 %-os összeg átutalását a NAV akkor teljesítheti, ha a kedvezményezett a fennálló köztartozását rendezi.

További részletek az Atecéged.hu-n.

Forrás: Atecéged.hu


Kapcsolódó cikkek:


Adócsökkentés jön Horvátországban
2018. szeptember 21.

Áfacsökkentés, személyi jövedelmi adó csökkentés, idegenforgalmi adó mérséklése, járulékok eltörlése – a munkáltatók szerint azonban mindez kevés.

Kamat, adósság, elengedés, devizahitel (2. rész)
2018. szeptember 21.

A kamatszedés tiltása a kereszténység egyik alapvető törvénye volt. Az első ezredfordulót követően kezdett ez a tiltás enyhülni, és ebben szerepük volt a pápáknak, tudósoknak, de leginkább a pénzkereskedelemmel foglalkozó személyeknek, családoknak. A sorozat második részében a reneszánsz időszakával, előzményeivel, utóhatásaival foglalkozunk.