Óvakodj a zugbankoktól!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hét ember százmilliókkal vert át embereket és szedte meg magát 2009 és 2010-ben. Legalábbis őket büntette a PSZÁF több mint 50 millió forintra összesen. A károsultak elveszítették a pénzüket, az ingatlanjukat. Épp ezért nagyon fontos, hogy fel tudjuk ismerni a zugbankokat, vagyis azokat a pénzintézeteket, amik valótlan befektetésekkel, hitelekkel csábítanak – írja a pénzcentrum.hu

A VÁR Holding Kft. „”országos hitelmentő akció”” -ba kezdett: ellenérték fejében üzleti és jogi segítséget ígér azoknak az adósoknak, akik a pénzügyi intézményekkel kötött hitel-, illetve kölcsönszerződéseikből származó fizetési kötelezettségeiknek nem tudnak eleget tenni. Bedőlnénk a KFT.-nek? A tálalás nagyon jó, reklámok napilapokban, öltönyös tanácsadó, széles mosoly, ezekkel az eszközökkel vernek át embereket. Hogy csinálják? Több módszer is van.

Könnyen elveszíthetjük megtakarításainkat, kerülhetünk nehéz anyagi helyzetbe, ha nem tudjuk felismerni a ezeket a módszereket és bedőlünk. Ezek a zugbankok a pénzügyi szolgáltatások szűk körét biztosítják ügyfeleiknek, de azokat irreális feltételekkel. Betétekre óriási hozamot ígérnek, hiteleket nyugdíjasoknak, munkanélkülieknek is nyújtanak.

Jellemzően internetes oldalakon, országos, illetve helyi napilapokban hirdetnek, továbbá szájról szájra terjesztik a tevékenységük igénybevételének lehetőségét. Gyanússá válhat a piaci viszonyoktól túlzott mértékben elrugaszkodott ajánlatok tétele (pl.: befektetésnél a túl magas hozam ígérete, pénzkölcsön-nyújtásnál az ingyenes, órákon, napokon belüli ügyintézés, amelyet korra és foglalkoztatottságra tekintet nélkül bárki igénybe vehet).

A magas hozam helyett legtöbbször még a befizetések is eltűnnek, a hitelt sem kapja meg az ügyfél a magas ügyintézési díjak ellenére. A fogyasztói csoportokon túl, amik valójában nem is végeznek pénzügyi tevékenységet, rengeteg pénzügyi szolgáltatás végző csaló van a piacon. A fogyasztói csoportok hitelt ígérnek általában ugyan, de pénz helyett egy-egy tárgy, ingatlan kap az a kevés szerencsés, aki elég hosszú ideig tudja fizetni a csoport díjait. A még szabályozás híján legálisan működő hasonló vállalkozások mellett sok ma is illegális szervezet működik, de ezek nagy része szervezetlen, egy-egy ügyeskedő emberhez köthető. Egy kis odafigyeléssel könnyen elkerülhető a veszteség.

Hogyan ismerjük fel a csalókat?

A legtöbb esetben a zugpénzintézetek ragaszkodnak a legjobban a külsősségekhez, öltönyös jólszituált ügynökök (akik sokszor nem is tudják, hogy nem egy valós pénzügyi terméket árulnak) fogadhatnak szépen berendezett irodákban. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) sajtómonitoring tevékenysége, továbbá a Felügyelet bármely területére érkezett bejelentések és a fogyasztóvédelmi beadványok tartalma alapján a bejelentések volumenére és a tevékenységek súlyára tekintettel hivatalból piacfelügyeleti eljárást indít minden olyan esetben, ha felmerül a gyanúja – többek között – engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási, kiegészítő pénzügyi szolgáltatási, befektetési szolgáltatási tevékenység végzésének. Az ezzel kapcsolatos határozatok olvashatók a Felügyelet honlapján – mondta el a Pénzcentrum.hu kérdésére Binder István, a PSZÁF szóvivője.

Legegyszerűbb, ha minden olyan ajánlatot elkerülünk, amik a piacitól sokkal magasabb hozamot ígérnek, vagy olyan feltételekkel nyújtják őket, ami nem megszokott.

További részletek a pénzcentrum.hu-n.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

2024. május 29.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.