Reálhozam-kifizetések: közbelépett az MNB


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Technikai jellegű módosítással hárított el a jegybank egy akadályt a Posta útjából, amely akár a vállalat működését is veszélyeztethette volna. A rendelet szerint a Posta a reálhozamokat kettő helyett húsz napon belül lesz köteles továbbítani.

A Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Posta az utolsó pillanatban elhárította a magán-nyugdíjpénztári hozamok kifizetése előtt tornyosuló újabb, a politikai döntéshozók által előzetesen végig nem gondolt szabályozásból eredő akadályt. Lapunk megkeresésére az MNB megerősítette, hogy a pénztári reálhozamok kifizetésének szabályszerű lebonyolíthatósága érdekében módosították a pénzforgalmi elszámolásokról szóló MNB-rendeletet. A módosításra azért volt szükség, mert a reálhozamok kifizetését szabályozó kormányrendelet „”elfelejtkezett”” arról, hogy a Postának a hozzá beérkező pénzeket a számlára érkezést követően két napon belül továbbítania kellene.

A Posta kényszerhelyzetbe került a szabályozó által választott megoldásban, mivel fizikailag nem lenne képes a rendkívül nagyszámú (becslések szerint 1,5-1,9 millió), közel egyszerre jelentkező kifizetés teljesítésére két nap alatt. A reálhozam-kifizetésekre ráadásul a normál postai üzletmeneten felül kerül sor, akkor, amikor egyébként is milliós nagyságrendben kerül sor a nyugdíjak és a szociális támogatások kézbesítésére − így a törvényi megfelelés még akár azt is veszélyeztethetné, hogy e juttatásokat időben kipostázzák, és akár el is lehetetlenítené a Magyar Posta működését.

A fentieket észlelve az MNB − a Magyar Postával együttműködve − szigorúan csak a reálhozam kézbesítésére vonatkozóan úgy módosította a vonatkozó pénzforgalmi MNB-rendeletet, hogy a Magyar Posta a számlára érkezést követően 20 napon belül köteles a reálhozamokat továbbpostázni az érintetteknek. Ez a hosszabbítás lehetővé teszi, hogy a Posta az egyéb juttatások kiszállítását figyelembe véve ütemezhesse a reálhozam-kifizetéseket is. A jegybanknál hangsúlyozták: a mostani döntést csak a Posta feladatainak végrehajthatóságát segítendő hozták, hogy a hatalmas mennyiségű kifizetés biztonságát jobban lehessen garantálni.

A pénzforgalmi engedménynek ugyanakkor a kiutalt hozamok Postára érkezése előtti folyamatokhoz nincs köze, azokra a jelenleg érvényben lévő jogszabályok irányadók. Megkeresésünkre a Magyar Posta azt közölte, hogy a reálhozam-kifizetéssel kapcsolatos egyeztetések jövő hétre várt hivatalos lezárulta után szeretnék a közvéleményt tájékoztatni a részletekről.

Szakemberek a XXI. századhoz méltatlan megoldásnak tartják a kormányrendeletben meghatározott, a Magyar Postára és a készpénzes kifizetésekre alapozott megoldást. A postások rendkívüli veszélynek lesznek kitéve a százezer forint alatti összegek házhoz szállításakor, míg − bár a Posta készül − a százezer forint feletti kifizetések egész biztos tumultuózus jeleneteket okoznak majd a postahivatalokban.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.

2024. április 12.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (7. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.