11,4 milliárd bevétel jönne az új adóból


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A turizmusfejlesztési hozzájárulás 11,4 milliárd forint bevételt hozna jövőre, a reklámadó a korábban tervezettnél 2,9 milliárddal kevesebbet, 14 milliárd forintot- derül ki a jövő évi
költségvetésről szóló törvényjavaslat részletes vitáját lezáró bizottsági módosító javaslatból.


A javaslat indoklása szerint a turizmusfejlesztési hozzájárulásból származó bevételek  „célszerű, hogy a forgalmi típusú bevételek között önállóan jelenjenek meg a turizmusból származó bevételek”, de „a kedvező fogyasztási adatok alapján az általános forgalmi adó bevételét nem indokolt csökkenteni”, tehát a 11,4 milliárd új forrásként jelenik meg a költségvetésben.

Az adót már korábban megszavazta az Országgyűlés, a hozzájárulást az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után kell megfizetni, ebben a körben csökken az áfa 2018-tól várhatóan 5 százalékra. A hozzájárulás alapja a szolgáltatás áfa nélküli ellenértéke, mértéke 4 százalék. Az összeget az önadózás szabályai szerint kell megállapítani és bevallani.

A reklámadó tervezett bevétele azért csökken, mert a tervezett 9 helyett 7,5 százalékos lesz a mértéke, e törvényt is megszavazta már a parlament.


Kapcsolódó cikkek

2023. december 6.

Bejelentett részesedés és társasági adó

A Tao tv. tartalmazza a bejelentett részesedés fogalmát, mely, lehetővé teszi, hogy az érintett üzletrészek nyereséggel történő értékesítése után ne keletkezzen adófizetési kötelezettség.