1400 milliárd után fut a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csaknem 100 ezer nem működő cég összesen 1444 milliárd tartozást halmozott fel – írja a Napi Gazdaság.


A NAV-nak 95 194 nem működő céggel szemben – felszámolás, végelszámolás, illetve megszűnés alatti, valamint törölt adószámú vállalkozásokkal – összesen 1443,8 milliárd forint követelése állt fenn egy március 31-ei összesítés szerint – tudta meg az adóhatóságtól a Napi Gazdaság. Ebből 50 353 a felszámolási eljárás különböző szakaszaiban lévő társaság, ezektől 1236,5 milliárdot követel az állami adóhatóság.

A cégek ismeretlen székhelye miatt 10 824 vállalkozásnak függesztették fel az adószámát tavaly január 1-je óta. Ezek közül 8322 cégnek törölték is az adószámát, mivel a felfüggesztés 15 napos időtartama alatt nem biztosították elérhetőségüket a NAV számára. Közvetlen, felfüggesztés nélküli adószám törlést 269 esetben rendelt el a hatóság 2012. január 1-je és 2013. április 30-a között.

A NAV eddig mintegy 80 pert kezdeményezett vezető tisztségviselőkkel, köztük árnyék vezetőkkel szemben, akik az esetek többségében egyben a gazdálkodó szervezet tulajdonosai, illetve korábbi tulajdonosai is voltak.

 

A Napi Gazdaság ismert cégtemetőkről, eladósodott cégek új tulajdonosairól készített tanulságos összeállítást a Céginfo.hu adatai alapján, amelyet itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 1.

Enyhe zsugorodás júniusban: 50 pont alá esett a júniusi BMI

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 49,4. Júniusban a válaszadók az előző hónaphoz képest mérsékelt visszaesésről számoltak be. Az elmúlt időszak mérsékelt bővülését követően ebben a hónapban fordulat következett be a feldolgozóiparban, a BMI index 50,0 pont alatt áll – közölte hétfőn a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

2024. július 1.

Árfolyam az áfában (XXIV. rész)

A cikksorozat záró része az IOSS rendszer árfolyamkérdéseivel kapcsolatos példákat mutat be, valamint kitér arra, hogy milyen árfolyamra vonatkozó előírások irányadóak, ha az ügyletről nem számla, hanem nyugta készül.

2024. június 28.

Távirányítóval manipulálták a tachográfot

A NAV pénzügyőrei néhány óra alatt két olyan teherautót is ellenőriztek, amelyekben a sofőrök távirányítóval manipulálták a menetíró készülékek adatait.