1968 óta nem estek ekkorát az árak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén júniusban a fogyasztói árak 0,3 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest – közölte a KSH.


Ezzel sorozatban már a harmadik hónapban csökkentek az árak éves összevetésben, miután májusban és áprilisban is egyaránt 0,1 százalékkal mérséklődtek a fogyasztói árak. Legutóbb 1968-ban mért 0,3 százalékos fogyasztói árcsökkenést a KSH.

Az elemzői várakozások szintén csökkenő fogyasztói árakat jeleztek előre júniusra, és az árcsökkenés ütemének gyorsulását valószínűsítették.

Az adatok ismertetésekor Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője kiemelte, hogy elsősorban az élelmiszerek árának éves csökkenése befolyásolta a júniusi adatot. Hozzátette, hogy a tej, tejtermék, valamint a húsáruk kivételével szinte valamennyi termékcsoportban csökkentek vagy stagnáltak a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakhoz képest.

A szakértő szerint továbbra sem lehet deflációról beszélni, annak ellenére, hogy éves összehasonlításban már harmadik hónapja csökkenek a fogyasztói árak, ez ugyanis hosszabb időtartamú és a termékek széles körét érintő árcsökkenés esetén valósulna meg. Hozzáfűzte, hogy a szezonális ingadozásokat kiszűrő és így a tartós trendet jobban tükröző éves maginfláció 2-3 százalék között mozog.

A maginfláció a szezonálisan kiigazított adatok szerint 0,2 százalékos volt júniusban májushoz képest, míg az előző év azonos időszakával összevetve 2,6 százalékra emelkedett a májusi 2,5 százalékról. A nyugdíjas fogyasztói kosárba sorolt termékek ára az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal emelkedett, tavaly júniushoz képest pedig 0,9 százalékkal csökkent.

BIZALMI VAGYONKEZELÉS – lehetőségek és kockázatok

2014. szeptember 9., Budapest

Bizalmi vagyonkezelés – új jogintézmény

Rejtett számviteli aknák az új Ptk.-ban – bizalmi vagyonkezelés okozta számviteli tv. változás

Bizalmi vagyonkezelés adózása, illetékvonatkozásai

Részletes tematika és jelentkezés >>

 

A KSH összefoglalója szerint egy év alatt a háztartási energia, az élelmiszerek, a ruházkodási cikkek, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára csökkent, míg a szeszes italok, dohányáruk, a szolgáltatások és az egyéb cikkek, járműüzemanyagok drágultak.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 3.

Áfacsalókra csapott le a NAV

Kriptovalutában, kábítószerben és készpénzben tartotta a vagyonát egy hazai bűnszervezet, amely több, mint félmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot kriptovalutában, készpénzben, ingatlanban, illetve lőfegyver-gyűjteményben halmozták fel. A nagyszabású akció során egyszerre 30 helyszínen csaptak le a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a MERKUR kommandósai és Bevetési Igazgatóság járőrei. A gyanúsítottak elfogása mellett a bűnös úton szerzett vagyontárgyakat is lefoglalták, továbbá 450 millió forint értékben zároltak ingatlant.

2024. május 2.

Svédország – kis nép, nagy teljesítmény

A svédek büszkék hazájukra és erre minden okuk megvan. Az ország versenyképes, a gazdaság nemcsak a hagyományos ágazatokban, hanem a high-tech szektorban is nagyon jó teljesítményt nyújt, a jóléti társadalom stabilitást, biztonságérzetet ad minden polgárnak. Svédország közismerten magas adózású országnak számít, a magas színvonalú jóléti szolgáltatások és biztonsági háló alapja a magas adójövedelem.