2023. év végéig alkalmazhatók az USA-magyar kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény rendelkezései | NAV-Figyelő 7. hét


A NAV arról tájékoztat közleményében, hogy hamarosan kiküldi a gépjárműadó fizetési kötelezettségről szóló dokumentumokat az érintetteknek.

1. Hamarosan érkeznek a gépjárműadóról szóló határozatokat, értesítők

A NAV arról tájékoztat közleményében, hogy hamarosan kiküldi a gépjárműadó fizetési kötelezettségről szóló dokumentumokat az érintetteknek.

Akiknek az előző évhez képest változott az adófizetési kötelezettségük mértéke, azok határozatot, akiknek nem módosult a fizetendő adó összege, értesítést kapnak.

Hirdetés


Töltse le ingyenesen „
A 2022. évi őszi adóváltozások” című 3 részes összefoglaló írást!Szerezzen első kézből, a Pénzügyminisztérium szakembereitől információt a 2023. január 1-jén életbe lépett adóváltozásokkal kapcsolatban.Regisztráljon, és azonnal érkezik az anyag első része!

A dokumentumokat a NAV elektronikusan küldi mindenkinek, aki rendelkezik elektronikus tárhellyel, míg akik nem, azok postai úton kapják őket kézhez. Az adóhatóság azt javasolja, hogy a tárhelyre érkező elektronikus iratot az adózók helyezzék a „Tartós tárba”, így az irat nem törlődik 30 nap elteltével. Ettől függetlenül a NAV ügyfélportálján a dokumentumok között elérhető marad a dokumentum.

A gépjárműadó éves összegét befizetni két részletben kell, melyből az első esedékessége március 15., míg a másodiké szeptember 15. napja.

2. Az USA és Magyarország között hatályos kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi egyezmény alkalmazhatósága

Sokáig bizonytalan volt, hogy az egyezmény felmondása mennyire végleges. A bizakodásnak immáron vége szakadt. Az adóhatóság közleményt tett közzé az USA és Magyarország között hatályos ún. „kettős adós” egyezménnyel kapcsolatban. Az Egyesült Államok a tavalyi évben a hatályos egyezményt felmondta, így az 2023. januárjától felmondottnak tekinthető, azonban rendelkezései az adó megállapítása tekintetében 2023. december 31-éig még alkalmazhatók.

Tehát bár az egyezmény megszűnt, az idén év végéig keletkezett jövedelmek adójogi kezelésében nincs változás.

Mindez az SZJA szempontjából azt jelenti, hogy 2024. január 1-jétől a külföldről származó jövedelem adóztatására mindkét ország a saját jogszabályai alapján lesz jogosult, az USA-ból származó jövedelmet pedig nem egyezményes országból származó jövedelemként kell majd kezelni Magyarországon.

Társasági adó szempontjából a fenti időponttól szintén úgy kell kezelni az USA-beli és a magyar fél közötti ügyletekből származó jövedelmet, mint amely nem egyezményes országból származik. Így például az Egyesül Államokból származó forrásadós jövedelmekből (például osztalék, kamat) az ottani belső szabályok szerinti mértékű forrásadó vonható le.

A fentieken túl a NAV-figyelőben IDE kattintva részletesen olvashat további elérhető információs füzetekről és az eheti adótraffipax helyszínekről is.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 23.

NAV: törvénysértést követ el, aki az interneten rendel dohányterméket

Aki interneten rendel és szállíttat belföldre dohányzást helyettesítő nikotintartalmú terméket vagy egyéb dohánygyártmányt, jövedéki törvénysértést követ el – írta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

2023. március 23.

Május 22-ig lehet rendelkezni az szja 1+1 százalékáról

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni – hívta fel a figyelmet közleményben csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hangsúlyozva: a felajánlás csak néhány percet vesz igénybe, a támogatott szervezeteknek pedig óriási segítséget jelentenek ezek az adóforintok.

2023. március 22.

Hamis autódiagnosztikai eszközöket és szoftvereket foglalt le a NAV

Hamis autódiagnosztikai eszközöket és autóalkatrészeket, illetve illegális szoftvereket foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Győr-Moson-Sopron vármegyei vállalkozástól – közölte a hivatal szerdán Facebook-oldalán.