20700 forint lenne az iskolakezdési támogatás, emelkedik az étkezési utalványok adómentes értékhatára


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több módosító javaslatot sikerült keresztül verekedniük a szakszervezeteknek a kormányon. Így a jelenlegi 5000 forintról 6000-re emelkedhet jövőre a hideg-, s 10000-ről 12000 forintra a meleg étkezési utalványok adómentes értékhatára.

Az iskolakezdési támogatást a minimálbér 30 százalékában állapítják meg. Ez azt jelenti, hogy a havi 69 ezer forintos legkisebb keresetre vetítve jövőre 20700 forint támogatást adhatnának ezen a jogcímen adómentesen a munkáltatók. A jövő évi béremelkedés kérdésében azonban nem sikerült előbbre jutni az Országos Érdekegyeztető Tanács tegnapi ülésén.

A munkáltatók ugyanis valósággal letámadták a kormány jelen lévő képviselőit, Csizmár Gábor munkaügyi államtitkárt és Karácsony Imréné pénzügyi szakállamtitkárt. Kiderült ugyanis, hogy a kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy egy adónembe gyúrja össze a munkaadói szolidaritási járulékot, a szakképzési és a rehabilitációs hozzájárulást, valamint az innovációs járulékot.

Dávid Ferenc, a munkáltatói oldal szóvivője közölte: a munkáltatók egyáltalán nem kívánnak a jövő évi bérekről tárgyalni, amíg a kormány nem ad konkrét választ arra a kérdésre, miért ragaszkodik makacsul a senki által nem támogatott, új adónemhez. A kis adók összevonását a szakszervezetek sem támogatják. Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára annyit vállalt, hogy tájékoztatja a kormányt, illetve a koalíciós frakciókat arról, hogy a tárgyaló partnerek ismételten, kategórikusan elutasították a javaslatot.

Az érdekképviseletek félig-meddig nyitott kapukat döngetnek. Az Országgyűlés költségvetési bizottságának kormánypárti többsége ugyanis támogatta azt a javaslatot, amely szerint jövőre nem vonnák össze az említett adónemeket. A munkáltatóknak egy lényeges módosító javaslatot sikerült elfogadtatniuk. Eszerint bizonyos szigorú foglalkoztatási és egyéb feltételek mellett 50 millió forintos bevételig 10 százalékra csökkenne a társasági adó.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 8.

Nyugdíjbiztosítás: nem jár automatikusan az adójóváírás!

Az előző évben az államilag támogatott nyugdíjbiztosítási számláikra összesen 145,5 milliárd forintot fizettek be az ügyfelek. Ez szerződésenként csaknem 300 ezer forintnyi befizetést jelent, vagyis a tárgyévi befizetés után járó 20 százalékos adójóváírás a biztosítottakat átlagosan 60 ezer forintnyi adóvisszatérítéshez juttatja. Ez azonban nem jár automatikusan: az összeget csak azok számlájára utalja az adóhatóság, akik ezt a május 21-ig benyújtandó szja-bevallásukban külön igénylik – figyelmeztet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).