24 milliárd is bejöhet a hipermarketadóból


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál az élelmiszerlánc-felügyeleti díj mintegy fele marad.


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) változatlan piaci viszonyok és befizetési fegyelem mellett 22-24 milliárd forint felügyeleti díjból befolyt összeggel számol jövőre, aminek mintegy fele marad a Nébihnél – közölte a hivatal a Népszabadság kedden megjelent cikke kapcsán . A lap keddi számában arról írt, hogy a nagy kereskedelmi láncoknak az élelmiszerlánc-felügyeleti díj jelentős emelése miatt összesen több mint 30 milliárd forintot kell befizetniük a Nébihnek, így a jövő évi költségvetésbe a hivatalnak betervezett 13,5 milliárd forinttal együtt összességében akár több mint 40 milliárd forintból működhet az élelmiszerbiztonság.

A Nébih tájékoztatása szerint a 2015-ös költségvetési törvényjavaslat valóban 13,5 milliárd forintot tervez az élelmiszerlánc-biztonsági hivatalnak, de ez már tartalmaz mintegy 4,6 milliárd forint bevételt a felügyeleti díjból.

A Nébih költségvetésében a jövőre tervezett 13,5 milliárd forinthoz képest azonban a megemelt felügyeleti díj miatt 6,4 milliárd forintos növekedés várható, mivel a felügyeleti díj részben a megyei kormányhivatalokat illeti – közölték.

A hivatal kiemelte azt is, hogy a Nébih költségvetése nem egyenlő az élelmiszerbiztonságra fordított összeggel.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

2024. február 23.

E-kereskedelem: a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (1. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.