500 milliárd euró adót beszedne az EU


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Keményen fel kíván lépni az EU az adócsalás és az adóoptimalizálás ellen. Feketelista készül az adóparadicsomokról.


A tagállamoknak közösen kellene a felére leszorítani a be nem hajtott adók 2020-ig ezermilliárd euróra hízó összegét – olvasható az Európai Parlament kedden elfogadott, Pelczné Gáll Ildikó által jegyzett állásfoglalásában – írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb feladat az „adórés” (az elméleti adóbevétel és a ténylegesen befolyó adó közti, adócsalásból és adókijátszásból származó különbség) csökkentése, de a vissza kell szorítani a kiskapukat kihasználó legális adóelkerülést és az agresszív adóoptimalizálást is. További tennivaló az adórendszerek közötti eltérések kihasználásából fakadó adóelkerülés megszüntetése – olvasható az állásfoglalásban.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai

Az adócsalás és adókijátszás elleni fellépést szem előtt tartva mindkét állásfoglalás sürgeti az „adóparadicsom” kifejezés pontos meghatározását, majd az ebbe a kategóriába tartozó országok európai feketelistájának összeállítását.

A be nem szedett adó évente minden egyes európai polgár esetében mintegy 2000 euró.

További részleteket itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.