Éves zárás: tippek, tanácsok, trendek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tippeket adunk a tao-bevallás hatékony kitöltéséhez, felhívjuk a figyelmet a 108 oldalas kitöltési útmutató „rejtett aknáira”. Cikkünkből kiderül, hogy sok kis cég vezetője az egyszerűsített éves beszámolóból szembesül néhány nem várt, óriási költségelemmel.


A társasági adóbevallás adatainak kitöltéséhez továbbra is szükséges a legbonyolultabb beszámoló (= éves beszámoló) ezer forintra kerekített kitöltése. Ha valaki a főkönyvi kivonatból kívánja a bevallás kitöltését megoldani, akkor egy külön lapon kézírással végezheti el a kerekítéseket, ami hibalehetőséget és javítgatásokat igényel. (Remélhetőleg minden társaság a számítógépes kitöltő programra figyelve /hibaüzenetek/ tölti ki a társasági adóbevallást.)

Például a kettős könyvvitelt vezető adózók eredmény-kimutatása rákérdez az éves beszámoló „A” típusú eredmény-kimutatásának minden sorára (például: költségnemek). Hiába készít a vállalkozás egyszerűsített (összevontabb) éves beszámolót.  Ez az egyik oka annak, hogy az adózók teljesen leszoktak a számviteli törvény által biztosított „B” típusú eredmény-kimutatás alkalmazásáról, pedig a gyártással foglalkozók számára mindenképpen előnyösebb lenne.

A 108 oldalas kitöltési útmutató arra készteti a könyvelőket, hogy csak azt a részt olvassák el, amelyik sorba írniuk kell és bizonytalanok. Az útmutató elején 25 darab jogszabályt sorolnak fel jogszabályi háttér címén, s ez rögtön elveszi a kedvét a kitöltőnek, hogy az általános tudnivalókat elolvassa. Biztosan szükséges a jogszabályi háttér ismertetése, de ez igazán kerülhetne a kitöltési útmutató végére!

Nagyon fontos információ például az, hogy az az adózó, amely a 2013. évre az Eva tv., Kata és Kiva tv. szerinti adózást első alkalommal választotta, a 2012. évi társasági adó bevallását nem a 1229-es nyomtatványon, hanem a 1271EVA bevalláson teljesíti.

Ha az adóalany a kisadózó vállalkozások tételes adóalanyiságát a 2013. év folyamán, év közben választja, akkor a 1371. számú bevallás szolgál az adóalanyiságot megelőző időszak adókötelezettségeinek elszámolására.

A későbbiekben, 2013-as átmeneti évet követően a ’71-es bevallást kell benyújtania a kisadózó vállalkozások tételes adóalanyiságát akár év közben, akár év elejétől választó adózónak, illetve a kisvállalati adó hatálya vagy az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá bejelentkező adózóknak a sajátos adóalanyiságukat megelőző adóév társasági adójának elszámolására.

Megjegyzem, hogy a társasági adóbevallás kitöltési útmutatójának 22. oldalától kezdődik ténylegesen a kitöltendő lapok sorainak magyarázata.

Esetleges kézi kitöltés során van jelentősége annak – mert egyébként a program kitölti, – hogy nem kell benyújtani a bevallás 06-os lapjait, de a bevallás borítólapján a kitöltött lapok számának jelölésénél (C rovat) a 06-01, 06-02, 06-03, 06-04 lapok egyikének kódkockájába „0”-át kell írni, ha az adózónak adófizetési kötelezettsége az adóévben nem keletkezett. A nulla beírása tudniillik előlegbevallásnak minősül. Ez az információ is az általános tudnivalók között található meg.

Furcsának, sőt szinte hibának tekinthető, hogy a társasági adóbevallás kitöltési útmutatójának általános részében nem hívják fel a kettős könyvvezetésű adózók figyelmét arra, hogy a bevallás kitöltését a 07-es lapokkal kezdjék. Tudniillik a 1229-07-01-es és a 1229-07-02-es lapok az éves beszámoló eredmény-kimutatásának adatait tartalmazzák, melynek vége az adózás előtti eredmény, mint a társasági adóalap meghatározásának kiindulópontja. Ez kerül át a 1229-01-01-es lap első sorába, ha betartjuk ezt a kitöltési sorrendet. Ezután jöhetnek az adóalapot csökkentő és növelő tételeket tartalmazó lapok, majd az adókedvezmények, és így tovább. A bevallás fele már elkészül ezekkel.

Ha valaki kézzel számolgatva elkezdi az első bevallási laptól a kitöltést, és megy sorba a lapokon, kétszeresen dolgozik és kerekítésekkel együtt hibát véthet.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai

Szembesülnek a költségekkel

Az egyszerűsített éves beszámoló elkészítése során, illetve a társasági adóbevallás tájékoztató adataiból értesülnek a vállalkozások vezetői az elmúlt évek tényleges költségeinek összegéről.

Sajnos év közben hiába kapnak adatot, mindig azt mondják, hogy azóta már másfél hónap eltelt, ezért már nem igaz a szám, így gyakran meg sem nézik. Pedig szükség lenne rá, mert lehet, hogy intézkedést igényelne egyes költségek részaránya.

Nem akarom most felsorolni, hogy a vállalkozások egyes rezsiköltségei jelentősen emelkedtek. Az idei csúcsot jelenleg az jelenti, hogy egy évi 50 000 forint árbevételt teljesítő cég éves bankköltsége 36 000 forint volt. (Kiegészítésül megjegyzem, hogy a céget egyik tulajdonosa viszi mellékállásban, alkalmazott nélkül.) Természetesen a vállalkozás veszteséges és az előző évi bevallás alapján előírt adóelőlegeket fizetnie kell a semmiből.

Végül megemlítem azt az egyre jobban felerősödött jelenséget, hogy a mikro-vállalkozások számláit 60-70 napra hajlandó kifizetni már a kis- és középvállalkozás is. Mosolyogva jegyezte meg az egyik vezető, hogy „viszont mi előbb – utóbb mindig kifizetjük a számlát”. Újabban már nem is akarnak dolgozni az igazán kicsi cégekkel, mondván „az ő standardjuk szerint nem tudnak 30 napra fizetni.”

Ebből nem lesz növekedés, létszámbővítés, de még adóbevétel sem. Hitelre pedig nincs szükség, mert a bevételek folyamatosan csökkennek.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.