Éves zárás: tippek, tanácsok, trendek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tippeket adunk a tao-bevallás hatékony kitöltéséhez, felhívjuk a figyelmet a 108 oldalas kitöltési útmutató „rejtett aknáira”. Cikkünkből kiderül, hogy sok kis cég vezetője az egyszerűsített éves beszámolóból szembesül néhány nem várt, óriási költségelemmel.


A társasági adóbevallás adatainak kitöltéséhez továbbra is szükséges a legbonyolultabb beszámoló (= éves beszámoló) ezer forintra kerekített kitöltése. Ha valaki a főkönyvi kivonatból kívánja a bevallás kitöltését megoldani, akkor egy külön lapon kézírással végezheti el a kerekítéseket, ami hibalehetőséget és javítgatásokat igényel. (Remélhetőleg minden társaság a számítógépes kitöltő programra figyelve /hibaüzenetek/ tölti ki a társasági adóbevallást.)

Például a kettős könyvvitelt vezető adózók eredmény-kimutatása rákérdez az éves beszámoló „A” típusú eredmény-kimutatásának minden sorára (például: költségnemek). Hiába készít a vállalkozás egyszerűsített (összevontabb) éves beszámolót.  Ez az egyik oka annak, hogy az adózók teljesen leszoktak a számviteli törvény által biztosított „B” típusú eredmény-kimutatás alkalmazásáról, pedig a gyártással foglalkozók számára mindenképpen előnyösebb lenne.

A 108 oldalas kitöltési útmutató arra készteti a könyvelőket, hogy csak azt a részt olvassák el, amelyik sorba írniuk kell és bizonytalanok. Az útmutató elején 25 darab jogszabályt sorolnak fel jogszabályi háttér címén, s ez rögtön elveszi a kedvét a kitöltőnek, hogy az általános tudnivalókat elolvassa. Biztosan szükséges a jogszabályi háttér ismertetése, de ez igazán kerülhetne a kitöltési útmutató végére!

Nagyon fontos információ például az, hogy az az adózó, amely a 2013. évre az Eva tv., Kata és Kiva tv. szerinti adózást első alkalommal választotta, a 2012. évi társasági adó bevallását nem a 1229-es nyomtatványon, hanem a 1271EVA bevalláson teljesíti.

Ha az adóalany a kisadózó vállalkozások tételes adóalanyiságát a 2013. év folyamán, év közben választja, akkor a 1371. számú bevallás szolgál az adóalanyiságot megelőző időszak adókötelezettségeinek elszámolására.

A későbbiekben, 2013-as átmeneti évet követően a ’71-es bevallást kell benyújtania a kisadózó vállalkozások tételes adóalanyiságát akár év közben, akár év elejétől választó adózónak, illetve a kisvállalati adó hatálya vagy az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá bejelentkező adózóknak a sajátos adóalanyiságukat megelőző adóév társasági adójának elszámolására.

Megjegyzem, hogy a társasági adóbevallás kitöltési útmutatójának 22. oldalától kezdődik ténylegesen a kitöltendő lapok sorainak magyarázata.

Esetleges kézi kitöltés során van jelentősége annak – mert egyébként a program kitölti, – hogy nem kell benyújtani a bevallás 06-os lapjait, de a bevallás borítólapján a kitöltött lapok számának jelölésénél (C rovat) a 06-01, 06-02, 06-03, 06-04 lapok egyikének kódkockájába „0”-át kell írni, ha az adózónak adófizetési kötelezettsége az adóévben nem keletkezett. A nulla beírása tudniillik előlegbevallásnak minősül. Ez az információ is az általános tudnivalók között található meg.

Furcsának, sőt szinte hibának tekinthető, hogy a társasági adóbevallás kitöltési útmutatójának általános részében nem hívják fel a kettős könyvvezetésű adózók figyelmét arra, hogy a bevallás kitöltését a 07-es lapokkal kezdjék. Tudniillik a 1229-07-01-es és a 1229-07-02-es lapok az éves beszámoló eredmény-kimutatásának adatait tartalmazzák, melynek vége az adózás előtti eredmény, mint a társasági adóalap meghatározásának kiindulópontja. Ez kerül át a 1229-01-01-es lap első sorába, ha betartjuk ezt a kitöltési sorrendet. Ezután jöhetnek az adóalapot csökkentő és növelő tételeket tartalmazó lapok, majd az adókedvezmények, és így tovább. A bevallás fele már elkészül ezekkel.

Ha valaki kézzel számolgatva elkezdi az első bevallási laptól a kitöltést, és megy sorba a lapokon, kétszeresen dolgozik és kerekítésekkel együtt hibát véthet.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai

Szembesülnek a költségekkel

Az egyszerűsített éves beszámoló elkészítése során, illetve a társasági adóbevallás tájékoztató adataiból értesülnek a vállalkozások vezetői az elmúlt évek tényleges költségeinek összegéről.

Sajnos év közben hiába kapnak adatot, mindig azt mondják, hogy azóta már másfél hónap eltelt, ezért már nem igaz a szám, így gyakran meg sem nézik. Pedig szükség lenne rá, mert lehet, hogy intézkedést igényelne egyes költségek részaránya.

Nem akarom most felsorolni, hogy a vállalkozások egyes rezsiköltségei jelentősen emelkedtek. Az idei csúcsot jelenleg az jelenti, hogy egy évi 50 000 forint árbevételt teljesítő cég éves bankköltsége 36 000 forint volt. (Kiegészítésül megjegyzem, hogy a céget egyik tulajdonosa viszi mellékállásban, alkalmazott nélkül.) Természetesen a vállalkozás veszteséges és az előző évi bevallás alapján előírt adóelőlegeket fizetnie kell a semmiből.

Végül megemlítem azt az egyre jobban felerősödött jelenséget, hogy a mikro-vállalkozások számláit 60-70 napra hajlandó kifizetni már a kis- és középvállalkozás is. Mosolyogva jegyezte meg az egyik vezető, hogy „viszont mi előbb – utóbb mindig kifizetjük a számlát”. Újabban már nem is akarnak dolgozni az igazán kicsi cégekkel, mondván „az ő standardjuk szerint nem tudnak 30 napra fizetni.”

Ebből nem lesz növekedés, létszámbővítés, de még adóbevétel sem. Hitelre pedig nincs szükség, mert a bevételek folyamatosan csökkennek.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.