78 ezer forint lenne a minimálbér


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

78 ezer forint lenne 2010-ben a minimálbér, 95 160 forint a bérminimum, ha az országos érdekegyeztetésen átmegy az MSZOSZ javaslata. A munkavállalók szerint a reálbér eddigi csökkenése s az új adójogszabályok is indokolják az infláció fölötti emelést.

78 ezer forintos minimálbért javasolhat az országos érdekegyeztetésen a munkavállalói oldal – tudta meg az FN.hu. A keddi tárgyaláson még konkrét összeg nem hangzott el, a munkavállalói oldal még egyeztet, az MSZOSZ javaslata a 78 ezer forintos minimálbér.

A 78 ezer forintos minimálbér nettója még mindig nem érné el az egykeresős létminimum 80 százalékát – mondta lapunknak Hódi Zoltán, az MSZOSZ egyik tárgyalója. A szakképzett dolgozóknak járó garantált bérminimum pediglen – a korábbi rendszernek megfelelően – a minimálbér 122 százaléka lenne a munkavállalók javaslata szerint, azaz bruttó 95 160 forint. Hódi Zoltán hangsúlyozta, hogy ez még nem tekinthető egyelőre a munkavállalói oldal hivatalos álláspontjának.

Kiesik a hideg étkezési jegy
Hódi Zoltán szerint azért lenne szükség az inflációt meghaladó bérnövekedésre, mert a munkavállalók azt utóbbi időben jelentős reálbér-csökkenést, s egy részük pedig munkahelyük elvesztését tapasztalhatta meg a válság következményeképpen. Az eddig adómentes juttatások jelentős része 25 százalékkal fog adózni jövőre, más részük – így a hideg étkezési jegyek- még a 25 százalékos adózási körbe sem kerülhettek be, így ezeket a munkavállalók biztosan nem fogják kapni jövőre.

Az érdekképviselő arra is fölhívta a figyelmet, hogy a minimálbér környékén keresőknek a hideg étkezési jegyek kiesése – amelyet Hódi szerint a cégek aligha pótolnak majd a a 25 százalékkal megadóztatott meleg étkezési jegyekkel – jelentős nettó munkajövedelem-csökkenést okoz majd, amit ellensúlyozni kell.

Az adórendszer hatása
A személyi jövedelemadó csökkentése ráadásul bruttó 160 ezer forint alig ad többletet a munkavállalónak, csak átlagbér fölött jelentős a nettó bérnövekedés – tette hozzá. Így még annak a technikáját is át kell gondolni, hogy hogyan fogalmazzák meg majd az általános béremelésre vonatkozó javaslatukat, hiszen a béremelkedés hatása másként érinti a havi bruttó 160 ezer forint alatt, illetve fölött keresőket.

Hódi emlékeztetett arra, hogy a 2010-től hatályos adójogszabályok jelentős munkabérrel összefüggő megtakarításokat tesznek lehetővé a vállalkozásoknak, így arra is módot kellene találni, hogy a munkavállalók érdekei is teret kapjanak.

Forrás: Figyelőnet


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.