Akik nem szeretnek nálunk adózni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Évről-évre nő a magyarországi telephely nélkül tevékenykedő külföldi társaságok száma, összforgalmuk több ezermilliárd forintra rúg. A tendencia egyik oka, hogy az így működő cégek nem alanyai a magyar társasági adónak, az itteni nyereségük után is külföldön fizetik meg az adót.

A magyarországi gazdasági tevékenység e formája jelentős versenyelőnyhöz juttatja az érintett vállalatokat, hiszen a kedvezőbb kulccsal megfizetett adóteher önmagában is számottevően befolyásolja eredményességüket – működési értelemben és a nemzetközi adóversenyben egyaránt. – állítja az RSM DTM Hungary Zrt.

Egy külföldi társaság számos formában végezhet gazdasági tevékenységet Magyarországon: alapíthat vagy megvásárolhat gazdasági társaságot, létrehozhat fióktelepet, de működhet belföldi letelepedés, fizikai jelenlét nélkül is – utóbbinak egyik feltétele, hogy a külföldi társaság nem foglalkoztathat Magyarországon alkalmazottat.

Amennyiben a külföldi társaság magyarországi tevékenysége áfa köteles, áfa-alannyá válva: belföldi értékesítései, szolgáltatásai után áfát kell fizetnie, illetve magyarországi tevékenységéhez kapcsolódóan levonhatja a beszerzéseit terhelő áfát. Mentesül azonban a hazai társasági adó, a bérjárulékok, illetve minden olyan egyéb adóteher alól, ami a letelepedett társaságok eredményét terheli. Az egyéb, kisebb adójellegű kötelezettségek mint a környezetvédelmi termékdíj, vám megfizetésére kötelezett. A működés sikerét az ügyletekért felelős magyar szolgáltatók, alvállalkozók, és az adókötelezettségek pontos teljesítéséért felelős pénzügyi képviselő garantálja. Utóbbi adott esetben a társaság adókötelezettségeiért pénzügyileg is helytáll: személye a garancia az állam, az adóhatóság felé.

Nemzetközi vállalatok, vállalatcsoportok körében a pénzügyi képviselet egy kiforrott, régóta és rendszeresen alkalmazott adóoptimalizálási technika, amely az utóbbi évtizedben jelent meg markánsan Magyarországon is. A letelepedés nélküli gazdasági jelenlét előnyeit a jelek szerint egyre több külföldi társaság élvezi hazánkban is, számuk 1800-2000 körülire tehető, összesített éves forgalmuk több ezermilliárd forintra rúg.

A Magyarországon pénzügyi képviselettel rendelkező társaságok székhely szerinti megoszlását, cégformáját és az adott ország társasági adó szabályozását összevetve kitűnik, hogy a képviselt társaságok közel 75 százaléka a magyarnál kevesebb társasági adót fizet itteni tevékenysége után – a székhelyük szerinti államokban. A helyzetet természetesen nagyban befolyásolják az adott ország által elismert társasági adóalap csökkentő tételek, kedvezmények.– emelte ki Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Hungary vezérigazgatója.

A magyar törvényi szabályozás tág teret hagy a pénzügyi képviseleten keresztül, letelepedés nélkül végezhető tevékenységeknek; a belföldön lévő termék értékesítésétől a belföldi szolgáltatásnyújtáson, a vezetési ismeretek oktatásáig (bizonyos feltételekkel a szoftverhasználati ismeretek oktatása is ide érthető) bármilyen, jogszabályban nem tiltott terület belefér. Hazánkban e társaságok főleg a külföldön gyártott termékeket értékesítik, illetve magyar ügyfeleiknek nyújtanak szolgáltatást, jellemzően a következő tevékenységi körökben: számítástechnikai eszközök, elektronikai alkatrészek, vegyi – és textiláruk, egyéb élelmiszerek nagykereskedelme, internetes kiskereskedelmi tevékenység, konferenciaszervezés.

A külföldi vállalkozások magyarországi tevékenységével kapcsolatban az első adótervezési feladat mindig annak vizsgálata, hogy keletkeztet-e telephelyet a tervezett tevékenység, illetve végezhető-e tényleges fizikai jelenlét nélkül is. Ha igen, akkor adott egy magyar társasági adótól és a magyar munkavállalók bérköltségétől és –járulékaitól mentes struktúra, ami lehetőséget nyújt egy vállalatcsoporton belüli adóoptimalizációra.– összegezte Kalocsai Zsolt.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.