80 adómentes juttatás maradna?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adótörvények módosításával két tucat most adómentes természetbeni juttatás megadóztatását kezdeményezi a kormány, míg mintegy nyolcvan juttatás adómentes maradna; más juttatások – például a családi pótlék – az adóalapot növelnék „”adóterhet nem viselő járandóságként”” . Az MTI információi szerint főként ezek tételek válthatnak ki vitát az MSZP-frakcióban, amely alapvetően támogatja a kormány adócsomagját.

A múlt héten a parlamentnek benyújtott adójavaslat szerint a kormány kezdeményezi, hogy jövő évtől két tucat – most adómentes – természetbeni juttatás legyen adóköteles fele részben. E juttatások között nemcsak az üdülési csekk, az internethasználat, a helyi utazási bérlet, étkezési utalvány szerepel, hanem a kabinet ide sorolná egyebek mellett az egészség-, és önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulást, valamint a magán-nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítést. Megadóztatná a kabinet az iskolakezdési támogatást, a ruházati költségtérítést, de a közjogi méltóságok és egyes miniszterek által nyújtott vendéglátást, ajándékot is.

A részben adókötelessé váló juttatások esetében az adómentes rész a juttatás 50 százaléka. A családi pótlék 2009. szeptember 1-től, az anyasági támogatás a 2010. április 1-je után született gyermekekre vonatkozóan lenne „adóterhet nem viselő járandóság”, amely azonban növelné az adóalapot. 2010-től ebbe a kategóriába tartozna a lakásépítési kedvezmény és a fiatalok otthonteremtési támogatása, a lakáscélú munkáltatói támogatás, a szépkorúak jubileumi juttatása, a közhasznú alapítványok juttatása oktatásra, kultúrára, valamint a katonai, rendőri oktatási intézmények hallgatóinak illetménye, juttatása.

Szocpol két év múlva

A fiatalok otthonteremtési támogatásának, a szocpolnak az összegét 2 év türelmi idő eltelte után – tehát először 2012-ben – 5 évre elosztva kellene az adóalap megállapításakor figyelembe venni. 2010-től a családi kedvezmény kivételével megszűnnek az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmények. A javaslat szerint kikerülne az adómentes körből, és teljes egészében adóköteles lenne a napidíj, a falusi vendéglátás jövedelme, egyes állami kitüntetésekhez kapcsolódó pénzjutalom, illetve a pedagógusok, közüzemi dolgozók szakkönyvvásárlási költségtérítése, valamint a katonák, rendőrök lakhatási költségtérítése is. Ide tartozna az üzemanyag-megtakarítás is, most ugyanis adómentesen fizethető ki az elszámolási norma és a tényleges költség közötti különbözet.

A kormányzati tervek szerint mintegy nyolcvan juttatás adómentes marad. Például a gázár- és távhő támogatás, a rendszeres szociális segély, a munkaruházat, a lakás-előtakarékosság állami támogatása, a kártérítés, a szociális ellátás, az otthonteremtési támogatás. Az indoklás szerint az adókedvezmények és adómentes jövedelmek rendszerének átalakítása az előző években megkezdett egyszerűsítő és az adóbázis szélesítésére vonatkozó lépések része.

Forrás: Piac és Profit


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.