A magyar vállalatok túl hamar kezdték az elbocsátásokat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magyarországi vállalatok túl hamar kezdték elbocsátani a dolgozóikat – véli a Közép-Európai Egyetem Üzleti Karának vezető oktatója. Juszaf Akbar az InfoRádiónak azt mondta: az informatikai szektor, a turizmus és az oktatás lehet a globális gazdasági válság nagy nyertese.

A tőkeerős óriáscégek szerintem jobban kihasználhatták volna a válságot, és főként azok a vállalatok, amelyek nem érintettek a válság sújtotta szektorokban – például az ingatlan- és az építőiparban – növelhették volna befolyásukat az elmúlt 1-2 évben, mivel jóval a piaci ár alatt juthattak volna más cégekhez.

Az elmúlt 1-2 évben mégis el kellett bocsátani Magyarországon több tízezer embert. Nem kezdték ezt meg túl hamar a cégek?

De, abszolút így van. A tipikus hozzáállás minél jobban csökkenteni a költségeket, pedig ez nagyon rossz megoldás. Számtalan stratégia létezik arra, hogy egy vállalat megtartsa a munkavállalóit és hatékonyabban is dolgozzon. Vegyük példának a szolgáltató szektort: a menedzsereket le kell vinni, hogy dolgozzanak, elvégezzenek bármit, amihez értenek. Az, hogy a cégvezetők nem felelősségteljesek, véleményem szerint abból fakad, hogy ebben a régióban most érzékelnek először ekkora válságot, és nem nagyon tudják, hogyan birkózzanak meg vele.

Mi most a helyes stratégia, és mi az, amit nagyon elrontottunk?

Megfordítanám a kérdést: mi az, amit jól tudna csinálni a régió? A legfontosabb a hosszabb távú gondolkodás, és a megújulás szükségességének érzékelése. Újra kell gondolni a piac működését. Vegyük példaként a légiközlekedést. Az egyik fapados cég nagyon ügyesen csinált mindent: tele van ex-Malév vezetőkkel, ex-Malév pilótákkal, átalakította a légiközlekedési piacot, és most, a válság közepén Ukrajna felé terjeszkedik. Ezeknek a stratégiáknak van értelme.

Hogy látja, a cégek többsége rájött már arra, hogy hosszabb távon kell gondolkozni, és változtatni kell?

Nagyon vegyes a kép. Azok a vállalatok, amelyeket közvetlenül érintett a válság, és most lejtmenetben vannak, nyilván taktikáznak, és nem stratégiában gondolkoznak. Másoknak már van erre energiájuk. Egyelőre nem látni tiszta, világos képet arról, hogy a cégek hogyan is reagálnak.

Ki lehet a nagy győztese a válságnak?

Az informatikai cégek, amelyek olcsóbb beszállítókat keresnek, és találnak; a turizmus, ami – mivel kevesebbet költenek nyaralásra az emberek – új célpontokat kényszerül felfedezni. És mindenképpen az oktatás is, ami a gyenge forint miatt tömegeket vonzhat Magyarországra.

Forrás: inforadio.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Hamis mosószert terjesztő céget buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel „ügyeskedő” elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

2023. szeptember 21.

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett – közölte az adóhatóság csütörtökön.