80 százalékos adófelajánlás az éves TAO-ból, adómegtakarítással


Közeleg az éves társasági adóbevallás és adófizetés határideje. A vállalatok társasági adó kötelezettségével összefüggésben hívja fel a figyelmet egy adómegtakarítási lehetőségre, az adófelajánlás intézményére az RSM Hungary szakértője.

TAO adójóváírás adófelajánlásért cserébe

Az adófelajánlás keretében a társaságoknak lehetősége nyílik a társasági adójuk maximum 80 százalékát az adóhatóságon keresztül felajánlani filmalkotások és látvány-csapatsport támogatására. A felajánlott összeg után a társaság adójóváírásra lesz jogosult, amit a NAV ír jóvá az adófolyószámlán.

Az adófelajánlás nem jár semmilyen kockázattal, hiszen a folyamat az állami adóhatóságon keresztül valósul meg.  A kapcsolódó adminisztráció lebonyolítását pedig adótanácsadón keresztül el lehet végezni úgy, hogy végül a Társaságok részéről mindössze a támogatási dokumentumok aláírására van szükség.

TAO felajánlás – év közben is van lehetőség az adófelajánlásra

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy adófelajánlásra az év közbeni társasági adó előlegből is van lehetőség és ebben az esetben még magasabb, a felajánlott összeg 6,5 százalékának megfelelő nagyságú adójóváírás is elérhető.

Adótanácsadóink az adófelajánlás lebonyolításában, illetve olyan szervezetek kiválasztásában is tudnak segíteni, amelyek az érintett szakszövetségek által jóváhagyott sportfejlesztési programmal rendelkeznek.

Adófelajánlást, vagy adókedvezményre jogosító közvetlen támogatást válasszuk

Amennyiben a társaság eredményét és közvetlenül a társasági adót, a következő évi adóelőlegfizetési kötelezettségünket szeretnénk csökkenteni, akkor javasolt lehet adókedvezményre jogosító támogatás választása látványcsapatsport támogatás keretében. Minden más esetben a biztonságosabb, egyszerűbb, és kisebb adminisztrációs teherrel járó adófelajánlás alkalmazását javasoljuk. Kérdés esetén bátran forduljon hozzánk.

A bejegyzés szerzője Dr. Bulátka Ottó, az RSM Hungary szakértője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.

Forrás: rsm.hu/blog

A cikk ITT érhető el: https://www.rsm.hu/blog/adotanacsadas/2022/04/80-szazalekos-adomegtakaritas-az-eves-tao-bol-adofelajanlassal

Hirdetés


Töltse le ingyenesen „
A 2022. évi őszi adóváltozások” című 3 részes összefoglaló írást!Szerezzen első kézből, a Pénzügyminisztérium szakembereitől információt a 2023. január 1-jén életbe lépett adóváltozásokkal kapcsolatban.Regisztráljon, és azonnal érkezik az anyag első része!

Kapcsolódó cikkek

2023. március 29.

Fontos határidő közeleg a cégeknek: május 31-ig el kell készíteni a transzferár dokumentációt

Magyarországon nagyságrendileg 15-20 ezer céget érint a transzferár dokumentációs kötelezettség, vagyis a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek nyilvántartására vonatkozó szabályok. A transzferár dokumentációk szakszerű elkészítése, valamint a NAV ellenőrzések réme eddig is nagy kihívások elé állította még a legtapasztaltabb adótanácsadókat is, a tavaly nyári adócsomag azonban számos újdonságot hozott. 2023 januárjától új elemként jelent meg, hogy az érintett adózók már az éves társasági adóbevallás benyújtása előtt kötelesek megállapítani a szokásos piaci árat ugyanis a kapcsolt tranzakciókra vonatkozó piaci árat befolyásoló információkat a bevallásban kell rögzíteni. Ezzel a transzferár dokumentáció a „fiókba tesszük, ha kell, elővesszük” kategóriából a sürgető adótanácsadási feladatok közé került, miközben a mulasztásokra vonatkozó büntetési tételek többszörösükre emelkedtek – hívja fel a figyelmet a legfontosabb törvényi változásokra Kiss Tamás, a Saldo Zrt. tanácsadó üzletágának igazgatója.

2023. március 28.

Hamarosan jön az újragondolt eÁFA

Idén ősszel várhatóan végre elindulhat az automatizált áfabevallás tesztelése, és 2024-re tervezik a rendszer élesítését. Az eÁFA szolgáltatás bevezetését 2021-re tervezték, de az utolsó pillanatban elhalasztották. A fejlesztés azonban az elmúlt időben is folytatódott az eredeti koncepció továbbgondolásával, a gép-gép kapcsolat megteremtésével. „Az automatizált rendszerek használata egyelőre nem lesz kötelező, de mindenkinek megéri legalább követni egyenlege alakulását. A saját számítás és a NAV tervezet közötti eltérésekre is érdemes ránézni, ugyanis ezek olyan hibákra mutathatnak rá, amelyek adóellenőrzésre való kiválasztást generálhatnak.” – figyelmeztetett Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.