80 százalékos adófelajánlás az éves TAO-ból, adómegtakarítással


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közeleg az éves társasági adóbevallás és adófizetés határideje. A vállalatok társasági adó kötelezettségével összefüggésben hívja fel a figyelmet egy adómegtakarítási lehetőségre, az adófelajánlás intézményére az RSM Hungary szakértője.

TAO adójóváírás adófelajánlásért cserébe

Az adófelajánlás keretében a társaságoknak lehetősége nyílik a társasági adójuk maximum 80 százalékát az adóhatóságon keresztül felajánlani filmalkotások és látvány-csapatsport támogatására. A felajánlott összeg után a társaság adójóváírásra lesz jogosult, amit a NAV ír jóvá az adófolyószámlán.

Az adófelajánlás nem jár semmilyen kockázattal, hiszen a folyamat az állami adóhatóságon keresztül valósul meg.  A kapcsolódó adminisztráció lebonyolítását pedig adótanácsadón keresztül el lehet végezni úgy, hogy végül a Társaságok részéről mindössze a támogatási dokumentumok aláírására van szükség.

TAO felajánlás – év közben is van lehetőség az adófelajánlásra

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy adófelajánlásra az év közbeni társasági adó előlegből is van lehetőség és ebben az esetben még magasabb, a felajánlott összeg 6,5 százalékának megfelelő nagyságú adójóváírás is elérhető.

Adótanácsadóink az adófelajánlás lebonyolításában, illetve olyan szervezetek kiválasztásában is tudnak segíteni, amelyek az érintett szakszövetségek által jóváhagyott sportfejlesztési programmal rendelkeznek.

Adófelajánlást, vagy adókedvezményre jogosító közvetlen támogatást válasszuk

Amennyiben a társaság eredményét és közvetlenül a társasági adót, a következő évi adóelőlegfizetési kötelezettségünket szeretnénk csökkenteni, akkor javasolt lehet adókedvezményre jogosító támogatás választása látványcsapatsport támogatás keretében. Minden más esetben a biztonságosabb, egyszerűbb, és kisebb adminisztrációs teherrel járó adófelajánlás alkalmazását javasoljuk. Kérdés esetén bátran forduljon hozzánk.

A bejegyzés szerzője Dr. Bulátka Ottó, az RSM Hungary szakértője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.

Forrás: rsm.hu/blog

A cikk ITT érhető el: https://www.rsm.hu/blog/adotanacsadas/2022/04/80-szazalekos-adomegtakaritas-az-eves-tao-bol-adofelajanlassal

Hirdetés


Töltse le ingyenesen „
A 2022. évi őszi adóváltozások” című 3 részes összefoglaló írást!Szerezzen első kézből, a Pénzügyminisztérium szakembereitől információt a 2023. január 1-jén életbe lépett adóváltozásokkal kapcsolatban.Regisztráljon, és azonnal érkezik az anyag első része!

Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.