A banki szolgáltatások áfamentessége


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A pénzügyi szolgáltatások adómentesek az általános forgalmi adó szempontjából; most a banki szolgáltatások adómentességének részleteit járjuk körül.

A pénzügyi szolgáltatásokon belül a biztosítási szektoron kívül a banki szférára vonatkozik az áfamentesség. A szektor adómentességét az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés b-e) pontjai biztosítják. Az előbbi bekezdések alapján adómentes a hitel és pénzkölcsön nyújtása, ezek közvetítése. A hitelszerződések keretében a hitelezők a hitelkeretet díjfizetés ellenében bocsátják a jogosult rendelkezésére, ennek a rendelkezésre tartásnak a díja tehát adómentes.

Szintén adómentes a biztosítéki célú kötelezettség vállalása (bankgarancia) és közvetítése. Ebbe a szabályozási körbe tartoznak a különféle garanciaszerződések, illetve az okmányos meghitelezés. A garanciaszerződés nem más mint egy kötelezettségvállalás, amelyben ha a szerződés bizonyos pontjai életbe lépnek, akkor a jogosult követelheti igényének a garantőr általi teljesítését. Az okmányos meghitelezés (akkreditív) pedig egy fizetési mód, amely jellemzően a nemzetközi kereskedelemben bevett mód és a lényege abban áll, hogy bizonyos okmányok benyújtása esetén a bank kötelezettséget vállal az ügylet ellenértékének fizetésére.

A harmadik nagy adómentes ügyletkör az áfatörvény alapján a száml…


Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.


Kapcsolódó cikkek

2020. március 12.

Biztosítások adómentessége az áfa rendszerében

Az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés a) pontja szerint mentes az adó alól a biztosítási-viszont biztosítási szolgáltatás, a biztosítási alkusz és a közvetítő szolgáltatása, illetve az élet- és nem életbiztosítási ág elkülönült művelésére tevékenységi engedéllyel rendelkező, ugyanazon személyek, szervezetek többségi tulajdonában álló felek egymás közötti speciális szolgáltatás nyújtása.

Azért érdekes a biztosítási téma, mert az áfatörvény nem határozza meg, hogy a törvény alkalmazásában mi minősül biztosítási szolgáltatásnak, ezért elsőnek definiáljuk a biztosítás lényegét. Egy biztosítási szerződés keretében a biztosító arra vállal kötelezettséget, hogy díjfizetés ellenében a szerződésben rögzített kockázat bekövetkezése esetén a biztosítottnak a biztosítási összeget fogja kifizetni. A biztosítási szerződésnek több alanya is lehet, kettő biztosan lesz, de akár négy különböző is lehet. A szereplők közül az első maga a biztosító, ő az, aki a kockázatot átvállalja díj ellenében, a szerződő az, aki a díjat fizet, a szerződést megköti, ő tehet a nyilatkozatokat, a biztosított (aki lehet más, mint a szerződő) életét, testi épségét vagy vagyonát védi a biz…