A biztosítási alkusz saját nevében nem állíthat ki számlát


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A PSZÁF állásfoglalása szerint a biztosításközvetítő saját nevében nem adhat számlát az ügyfélnek az átvett biztosítási díjról. Ugyanis a biztosítási ügynök nem végezhet biztosítási tevékenységet, így biztosítási tevékenységből árbevétele sem származhat.

Az állásfoglalás rámutat, hogy a biztosítókról szóló 2003. évi LX. törvény (Bit.) 46.§ (1) bekezdése szerint az alkusz az ügyfél megbízásából eljáró független biztosításközvetítő. Az alkusz kizárólag a biztosító hozzájárulásával, az ügyfél megbízásából jogosult a biztosítási díj átvételére, valamint a biztosító hozzájárulása vagy az ügyfél felhatalmazása alapján a kockázat felmérésében, a szerződésből eredő jogaik és kötelezettségek teljesítésében és lebonyolításában való közreműködésre.

A vállalkozói tevékenység megítélésekor a szerződést, ügyletet és más hasonló cselekményeket valódi tartalmuk szerint kell minősíteni. A biztosító az, aki szolgáltatásként kockázatot vállalhat át és ezt a kockázatátvállalást, mint szolgáltatást eladhatja az ügyfélnek. Az alkusz a tevékenysége során biztosítási kockázatot nem vállalhat át, biztosítási tevékenységet nem végezhet.

A biztosítási tevékenység végzésének feltételeit a Bit. 63.§ szabályozza, ezekkel az alkusz nem rendelkezik, így az alkusz által megvalósított gazdasági esemény nem lehet biztosítási tevékenység. Az alkusz csak részfeladatok elvégzésére kaphat felhatalmazást az ügyféltől, de azt is csak a biztosító kizárólagos hozzájárulása mellett.
Mivel az alkusz nem végezhet biztosítási tevékenységet, így biztosítási tevékenységből árbevétele sem származhat. Amennyiben díjat vesz át, arról számlát csak az a biztosító jogosult kiállítani, amely kizárólagosan hozzájárult ahhoz, hogy a biztosítási díjat az alkusz átvegye. Az alkusznál ezt az átvett biztosítási díjat kötelezettségként kell kimutatni és a Bit. 42.§ (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően letéti számlán kell kezelni.

Forrás: PSZÁF


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.

2023. szeptember 27.

Kreatív pályázatot hirdet az Adóhatóság

 Kreatív pályázatot hirdet 10-23 éves fiataloknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Megosztod? című pályázatra adózási témájú alkotásokat várnak.