A cseh kormány döntött az egységes személyi jövedelemadó-kulcsról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A cseh koalíciós partnerek megállapodtak abban, hogy egységes, 15 százalékos személyi jövedelemadó-kulcs bevezetésére tesznek javaslatot – nyilatkozta a miniszterelnök a Hospodárské Noviny című lapnak. Mirek Topolanek elmondta: az új adókulcs a tervek szerint 2008. január 1-jén lép érvénybe. Jelenleg négy kulcsos, progresszív az szja-rendszer. A kormány várhatóan április 3-án ismerteti a tervezett adóreform, illetve a szociális reformcsomag részleteit.

A 15 százalékos szja elsősorban a magasabb jövedelműeknek jönne jól, a középosztály azonban kevesebbet profitálna belőle. Topolanek szerint a havi 20-25 ezer korona (hozzávetőleg 220 ezer forint) jövedelemmel rendelkezők járnának a legjobban, később azonban a középosztály helyzete is javulna a tervezett egyéb reformok, egyebek mellett az üzleti szférában várható könnyítéseknek köszönhetően.

A kormány a szociális támogatások rendszerét is át akarja alakítani: a változtatások érintik egyebek mellett a gyermekgondozási segélyt, a családi pótlékot, a táppénzt, a magasabb jövedelműek szociális juttatásainak rendszerét.

A szociális kiadások megnyirbálása része a kormány takarékossági intézkedéseinek, amit az államháztartási hiány lefaragása miatt terveznek. A szociális kiadások túlzott emelkedését elsősorban a (tavalyi) választás előtti populista intézkedések okozták.

A szociális kiadások növekedése miatt az államháztartás hiánya várhatóan a GDP 4 százalékát fogja kitenni az idén az eredetileg tervezett 3,3 százalékkal szemben. A kormány jövőre akarja elérni a 3 százalékos hiánycélt.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.

2024. február 27.

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni – foglalja össze az Adó Online-nak eljuttatott közleményében a Niveus Consulting Group.

2024. február 27.

Cafeteriával kapcsolatos 2024-es változások

A SZÉP-kártya két speciális szabálya már nem hatályos az év elejével; a 2024-es módosítások inkább a könyvelői, bérszámfejtői oldalt érintik. A részletekről friss videónkban dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője beszél.