A cseh kormány döntött az egységes személyi jövedelemadó-kulcsról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A cseh koalíciós partnerek megállapodtak abban, hogy egységes, 15 százalékos személyi jövedelemadó-kulcs bevezetésére tesznek javaslatot – nyilatkozta a miniszterelnök a Hospodárské Noviny című lapnak. Mirek Topolanek elmondta: az új adókulcs a tervek szerint 2008. január 1-jén lép érvénybe. Jelenleg négy kulcsos, progresszív az szja-rendszer. A kormány várhatóan április 3-án ismerteti a tervezett adóreform, illetve a szociális reformcsomag részleteit.

A 15 százalékos szja elsősorban a magasabb jövedelműeknek jönne jól, a középosztály azonban kevesebbet profitálna belőle. Topolanek szerint a havi 20-25 ezer korona (hozzávetőleg 220 ezer forint) jövedelemmel rendelkezők járnának a legjobban, később azonban a középosztály helyzete is javulna a tervezett egyéb reformok, egyebek mellett az üzleti szférában várható könnyítéseknek köszönhetően.

A kormány a szociális támogatások rendszerét is át akarja alakítani: a változtatások érintik egyebek mellett a gyermekgondozási segélyt, a családi pótlékot, a táppénzt, a magasabb jövedelműek szociális juttatásainak rendszerét.

A szociális kiadások megnyirbálása része a kormány takarékossági intézkedéseinek, amit az államháztartási hiány lefaragása miatt terveznek. A szociális kiadások túlzott emelkedését elsősorban a (tavalyi) választás előtti populista intézkedések okozták.

A szociális kiadások növekedése miatt az államháztartás hiánya várhatóan a GDP 4 százalékát fogja kitenni az idén az eredetileg tervezett 3,3 százalékkal szemben. A kormány jövőre akarja elérni a 3 százalékos hiánycélt.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek