A fiatalok harmada maximum egy hónapig tudna rendszeres jövedelem nélkül megélni


Jelentősen nőtt a megtakarítással rendelkezők fiatalok aránya egy negyedév alatt: a K&H ifjúsági index szerint az első negyedévben 49 százalékuknak, a másodikban 56 százalékuknak volt tartaléka, utóbbi érték megfelel a felmérés korábbi eredményeinek. Mindezzel együtt a fiatalok 33 százaléka maximum egy hónapig tudna rendszeres jövedelem nélkül megélni, és mindössze 11 százalékuknak van egy évet meghaladó időtávra megfelelő tartaléka.

Kettősség jellemzi a fiatalok megtakarításait. Bár a megtakarítással rendelkezők aránya jelentősen emelkedett az előző negyedévhez képest, ugyanakkor nagyon sokan vannak, akik hosszabb távon nem tudnának megélni rendszeres jövedelem nélkül – ez derül ki a K&H ifjúsági index felmérésből, amely a 19-29 évesek megtakarításairól is képet ad, olvasható a cég közleményében.

A második negyedévben a fiatalok 56 százaléka rendelkezett megtakarítással, ami jelentős javulásnak felel meg az első negyedéves 49 százalékos szinthez képest. Ugyanakkor az 56 százalékos érték megfelel a felmérés korábbi negyedéves értékeinek, azaz a fiatalok korrigálták az első negyedévben bekövetkezett süllyedést. Másként fogalmazva a fiatalok egy része a téli időszakban kimerítette a tartalékait, de a második negyedévre újra tudott fel tudott halmozni valamekkora összeget. A 2010-es évek második felét bőven 50 százalék alatti értékek jellemezték. Az utóbbi években a koronavírus-járvány miatt 2020 harmadik és negyedik negyedévében 40 és 46 százalékuknak volt megtakarítása, majd 2021 első negyedévétől 2022 végéig 60 százalék közelében volt ez az arány. Összességében tehát hosszabb távon javult a helyzet a megtakarítással rendelkező fiatalok arányát nézve.

Bár úgy tűnik, visszaáll a korábbi trend, ugyanakkor a kutatás szerint továbbra is nagyon sokan vannak, akik csak pár hónapig tudnák finanszírozni az életüket rendszeres jövedelem nélkül. A második negyedévben a fiatalok 33 százaléka mindössze egy hónapra elegendő tartalékkal rendelkezett, szemben az első negyedévben mért 38 százalékkal. A megkérdezettek 30 százaléka három hónapig tudná finanszírozni az életét, ha nem lennének bevételei, az ő arányuk az első negyedévben 23 százalékos volt.

A friss felmérés szerint a fiatalok 37 százalékának van akkora tartaléka, hogy 3 hónapnál hosszabb időtávon meg tudjon élni, ez érdemben nem változott az első negyedévben látott 39 százalékhoz képest. Ezen belül a második negyedéves kutatás szerint a válaszadók 11 százalékának egy éven túli időtávon sem lenne problémája, ami viszont duplázást jelent az első negyedéves 5 százalékkal szemben – zárul a a K&H közleménye.


Kapcsolódó cikkek

2023. augusztus 1.

Kevés pályakezdő rendelkezik megtakarítással

Idén jelentősen kevesebbet tesznek félre a fiatalok, mint tavaly – derül ki a Work Force HR szolgáltató megbízásából készült Pályakezdő Index reprezentatív kutatásból. A 18-25 éves korosztály többségének maximum 100 000 forint megtakarítása van, azonban pénzügyi tanácsokra nem tartanak különösebb igényt. A válaszadók 57 százaléka csökkentette kiadásait, a többség leginkább a szórakozásból igyekszik lejjebb adni.