A főbb adónemek jó évet zártak – infografika

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2015. január 30.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A központi büdzsé 15 százalékkal alacsonyabb hiányt hozott össze 2014-ben, mint egy évvel korábban. Az 50 milliárd forintnál többet produkáló adófajták közül csak ez eva maradt el a 2013-as szinttől. Az InfoTandem heti infografikája.


A központi költségvetés 837,1 milliárd forintos deficittel zárta a 2014-es évet. Ez lényegesen kedvezőbb az előirányzatban szereplő 1128,1 milliárd forintnál, de 15 százalékkal alatta marad a 2013-as 985,3 milliárdos deficitnek is – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium által közzétett előzetes mérlegből. A tárca értékelése szerint az egyenleg alakulását jelentősen befolyásolták a gazdasági növekedés felfutásából, a foglalkoztatás bővüléséből, valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevételek.

 

A jelzett hiány a 12 638,1 milliárd forintos kiadások és a 11 801,0 milliárdos bevételek egyenlegeként alakult ki. Előbbiek a tervezettet 6,9 százalékkal, a bázisévit 5,4 százalékkal lépték túl. A bevételek ugyanakkor ennél nagyobb mértékben nőttek, hasonló összevetésben 10,3, illetve 7,3 százalékkal.

Ami a bevételi oldalt illeti, a meghatározó – 50 milliárd forintnál többet produkáló – adótételek zöme többet hozott a konyhára, mint a megelőző esztendőben. Különösen sokat nyomott a latban, hogy a hagyományosan legnagyobb tételnél, az általános forgalmi adónál 8 százalékos bővülés mutatkozott – ez önmagában 226 milliárdos bevételi plusznak felel meg. Az áfabevétel mintegy felét produkáló, de még így hatalmas összegű személyi jövedelemadó szintén jól teljesített, az 5,6 százalékos növekedés 84,5 milliárd forinttal javította a költségvetés egyenlegét.

A harmadik legnagyobb szelet, a jövedéki adó csak enyhén, 2,4 százalékkal kúszott feljebb, elérve 918,9 milliárd forintot. Ezen belül a legvaskosabb tétel az üzemanyagok után befolyt 536,4 milliárd forint, ahol 37,7 milliárdos bővülést mértek, köszönhetően a tavalyinál kedvezőbb időjárás, az árcsökkenések keresletösztönző hatása és a fuvarozási teljesítmények bővülése kiváltotta eladás-növekedésnek. A dohánygyártmányok jövedéki adója eközben 23,7 milliárd forinttal, 287,9 milliárdra apadt.

Jóval kisebb tétel, viszont kiemelkedő mértékű, 22,4 százalékos ugrást produkált a társasági adó. Ennek hátterében az előlegkötelezettségek relatíve magas szintje, a szokatlanul nagy decemberi adóelőleg-kiegészítés, valamint a márciusi egyszeri hitelintézeti hozzájárulás befizetése keresendő.

A 100 milliárd alatti, de még érdemi bevételt hozó adónemek közül a pénzügyi szervezetek különadója, a távközlési adó és a közműadó egyaránt emelkedett, egyedül az egyszerűsített vállalkozói adó maradt el a 2013-as szinttől. A 12 százalékos visszaesésért az eva hatálya alá tartozó adózók megfogyatkozása okolható. A két másik, viszonylag újnak számító egyszerűsített adónem közül a kisadózók tételes adója 42,2 milliárd forinttal hizlalta a büdzsét; ez az összeg 13,9 milliárddal haladja meg a korábbit (igaz, a 2013-ban startoló módozatnál az első fizetési kötelezettség februárban keletkezett, ám a növekedés nem csak ennek köszönhető, hanem a katás mezőny bővülésének is). A kisvállalati adó kevésbé jól teljesített, e jogcímen mindössze 12,7 milliárd forint folyt be, ami 2,6 milliárdos gyarapodást takar.


Kapcsolódó cikkek:


Kapcsolt vállalkozások speciális adózási feladatai
2019. július 18.

Vajon milyen feladatokat és felelősségi köröket tárhat fel egy kapcsoltsági átvilágítás? Milyen idő-, költség- és egyéb erőforrás-ráfordítással jár a teendők, kockázatok és jogkövetkezmények (pl. bírságok) és azok hatásainak felmérése? Kövessék most induló esettanulmány sorozatunkat, mely egy képzeletbeli cégcsoportól szól, és még az is lehet, hogy időközben egy képzelt adóellenőrzés is elindul a csoport egyik tagjánál!