A foglaló is az előleg sorsára jut


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A foglaló adójogi megítélésénél – annak jellege miatt – az előlegre vonatkozó rendelkezéseket kell irányadónak tekinteni.

Amennyiben egy ügylet (amely korábban előleggel, vagy foglalóval nem volt biztosítva) utóbb bármilyen okból meghiúsul, akkor az arról kibocsátott számlát az Áfa-törvény szerint sztornírozni kell – áll az APEH témában kiadott tájékoztatójában. Amennyiben azonban az ügylet előleggel, vagy foglalóval biztosított, az előlegről/foglalóról kiállított számláról nem sztornó számlát kell kiállítani.

A tájékoztató szerint, ha az alapügyletről kötött szerződést a felek felbontják, akkor az esetlegesen fizetett előlegről kiállított számlát nem lehet sztornírozni. Az Áfa-törvény alapján ugyanis előleg fizetése esetén a teljesítés időpontja az előleg tényleges átvételének, jóváírásának napja. Ez pedig fizikailag már megtörtént, és ezt már nem lehet meg nem történtté tenni. Így magára az előlegre az Áfa-törvény sztornírozásra vonatkozó szabályai nem alkalmazhatók.

Ezért, amennyiben az előleggel (foglalóval) biztosított ügylet meghiúsul (függetlenül attól, hogy a foglalót szankciós mellékkikötéses jellegéből adódóan – a felróhatóságra tekintettel – esetlegesen kétszeresen kell visszaadni), akkor nullára történő számlahelyesbítést kell végrehajtani az Áfa-törvény szabályai szerint – olvasható az állami adóhatóság honlapján.

A helyesbítő számla teljesítési időpontjaként pedig mindig az eredeti (helyesbített) ügylet teljesítési időpontját kell szerepeltetni a helyesbítő számlán. Ez pedig, ahogy láttuk, a foglaló átvételének, jóváírásának a napja.

Fontos még tudni, hogy az előleg (foglaló) visszafizetése esetén a teljesítés meghiúsulása miatt kiállított helyesbítő számlában szereplő adómértéknek azonosnak kell lennie az átvételkor felszámított adó mértékével. Ez a tájékoztató szerint még akkor is igaz, ha az ügylet tárgyának adójogi megítélése, vagy a felszámítandó adó mértéke törvénymódosítás miatt az azóta eltelt időszak alatt megváltozott.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 7.

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált “boszorkányüldözés”.