A foglaló is az előleg sorsára jut


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A foglaló adójogi megítélésénél – annak jellege miatt – az előlegre vonatkozó rendelkezéseket kell irányadónak tekinteni.

Amennyiben egy ügylet (amely korábban előleggel, vagy foglalóval nem volt biztosítva) utóbb bármilyen okból meghiúsul, akkor az arról kibocsátott számlát az Áfa-törvény szerint sztornírozni kell – áll az APEH témában kiadott tájékoztatójában. Amennyiben azonban az ügylet előleggel, vagy foglalóval biztosított, az előlegről/foglalóról kiállított számláról nem sztornó számlát kell kiállítani.

A tájékoztató szerint, ha az alapügyletről kötött szerződést a felek felbontják, akkor az esetlegesen fizetett előlegről kiállított számlát nem lehet sztornírozni. Az Áfa-törvény alapján ugyanis előleg fizetése esetén a teljesítés időpontja az előleg tényleges átvételének, jóváírásának napja. Ez pedig fizikailag már megtörtént, és ezt már nem lehet meg nem történtté tenni. Így magára az előlegre az Áfa-törvény sztornírozásra vonatkozó szabályai nem alkalmazhatók.

Ezért, amennyiben az előleggel (foglalóval) biztosított ügylet meghiúsul (függetlenül attól, hogy a foglalót szankciós mellékkikötéses jellegéből adódóan – a felróhatóságra tekintettel – esetlegesen kétszeresen kell visszaadni), akkor nullára történő számlahelyesbítést kell végrehajtani az Áfa-törvény szabályai szerint – olvasható az állami adóhatóság honlapján.

A helyesbítő számla teljesítési időpontjaként pedig mindig az eredeti (helyesbített) ügylet teljesítési időpontját kell szerepeltetni a helyesbítő számlán. Ez pedig, ahogy láttuk, a foglaló átvételének, jóváírásának a napja.

Fontos még tudni, hogy az előleg (foglaló) visszafizetése esetén a teljesítés meghiúsulása miatt kiállított helyesbítő számlában szereplő adómértéknek azonosnak kell lennie az átvételkor felszámított adó mértékével. Ez a tájékoztató szerint még akkor is igaz, ha az ügylet tárgyának adójogi megítélése, vagy a felszámítandó adó mértéke törvénymódosítás miatt az azóta eltelt időszak alatt megváltozott.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.