Csúnyán le kell adózni a hátralékos tagi kölcsönt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha valaki önkéntes nyugdíjpénztári előtakarékosságra adja a fejét, akkor 10 évnél korábban csak korlátozottan, tagi kölcsön formájában láthatja viszont pénze egy részét.

Amennyiben önkéntes nyugdíjpénztári tagok vagyunk, akkor pénzünkhöz legkorábban a 10 éves, úgynevezett várakozási idő elteltével juthatunk hozzá. Ha bármilyen oknál fogva ezen időpont előtt szükségünk lenne az összeg egy részére, akkor erre – amennyiben a pénztár alapszabálya lehetővé teszi – a tagi kölcsön kínál lehetőséget.

A nyugdíjpénztári tagi kölcsön azonban csak legalább három évnyi tagság után nyújtható, összege pedig nem haladhatja meg a kölcsönfelvétel időpontjában a tag egyéni számláján lévő összeg 30 százalékát. További megkötés, hogy a kölcsön futamideje legfeljebb 1 éves lehet.

Ha a tagi kölcsönt a pénztártag nem tudja, vagy nem hajlandó visszafizetni, akkor a költségeket a kassza a tag egyéni számlájáról leemelheti. A leemelt hátralék ráadásul a tag jövedelmének számít, ami után az adótábla szerint kiszámolt szjat és 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.