Csúnyán le kell adózni a hátralékos tagi kölcsönt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha valaki önkéntes nyugdíjpénztári előtakarékosságra adja a fejét, akkor 10 évnél korábban csak korlátozottan, tagi kölcsön formájában láthatja viszont pénze egy részét.

Amennyiben önkéntes nyugdíjpénztári tagok vagyunk, akkor pénzünkhöz legkorábban a 10 éves, úgynevezett várakozási idő elteltével juthatunk hozzá. Ha bármilyen oknál fogva ezen időpont előtt szükségünk lenne az összeg egy részére, akkor erre – amennyiben a pénztár alapszabálya lehetővé teszi – a tagi kölcsön kínál lehetőséget.

A nyugdíjpénztári tagi kölcsön azonban csak legalább három évnyi tagság után nyújtható, összege pedig nem haladhatja meg a kölcsönfelvétel időpontjában a tag egyéni számláján lévő összeg 30 százalékát. További megkötés, hogy a kölcsön futamideje legfeljebb 1 éves lehet.

Ha a tagi kölcsönt a pénztártag nem tudja, vagy nem hajlandó visszafizetni, akkor a költségeket a kassza a tag egyéni számlájáról leemelheti. A leemelt hátralék ráadásul a tag jövedelmének számít, ami után az adótábla szerint kiszámolt szjat és 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.