Csúnyán le kell adózni a hátralékos tagi kölcsönt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha valaki önkéntes nyugdíjpénztári előtakarékosságra adja a fejét, akkor 10 évnél korábban csak korlátozottan, tagi kölcsön formájában láthatja viszont pénze egy részét.

Amennyiben önkéntes nyugdíjpénztári tagok vagyunk, akkor pénzünkhöz legkorábban a 10 éves, úgynevezett várakozási idő elteltével juthatunk hozzá. Ha bármilyen oknál fogva ezen időpont előtt szükségünk lenne az összeg egy részére, akkor erre – amennyiben a pénztár alapszabálya lehetővé teszi – a tagi kölcsön kínál lehetőséget.

A nyugdíjpénztári tagi kölcsön azonban csak legalább három évnyi tagság után nyújtható, összege pedig nem haladhatja meg a kölcsönfelvétel időpontjában a tag egyéni számláján lévő összeg 30 százalékát. További megkötés, hogy a kölcsön futamideje legfeljebb 1 éves lehet.

Ha a tagi kölcsönt a pénztártag nem tudja, vagy nem hajlandó visszafizetni, akkor a költségeket a kassza a tag egyéni számlájáról leemelheti. A leemelt hátralék ráadásul a tag jövedelmének számít, ami után az adótábla szerint kiszámolt szjat és 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.