A gazdasági tárca nem tart az uniós vizsgálattól


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) tudomásul veszi és áll az Európai Bizottság vizsgálata elé, amelyet szerdán indított a magyarországi Ibiden Hungary Gyártó Kft. állami támogatása ügyében. Ha a vizsgálat bármilyen kötelezettséget megállapít, akkor azt a szaktárca érvényesíti az érintett céggel szemben – áll a GKM közleményében.

A japán Ibiden-csoporthoz tartozó magyar vállalat a 39 millió eurós támogatást gépjármű kipufogógáz tisztítására szolgáló szűrők gyártásához kapta.

Neelie Kroes versenypolitikai EU-biztos szerdán azt közölte: alaposan meg kell vizsgálni, hogy a támogatás nem juttatta-e jogtalan versenyelőnyhöz a japán Ibiden vállalatot. A bizottságnak kétségei vannak afelől, hogy a támogatás összhangban van az unió előírásaival.

Az Ibiden zöldmezős beruházásban, 25 milliárd forintból megvalósult gyárát 2005 júliusában avatták fel a dunavarsányi ipari parkban. A gépjármű kipufogógáz tisztítására szolgáló kerámiaszűrőket előállító üzem megvalósításához a kormány vissza nem térítendő támogatást, képzési támogatást, fejlesztési adókedvezményt adott.

A 26 ezer négyzetméternyi területen létesült üzem évi 1,2 millió kerámiaszűrőt gyárt majd, a kapacitás felfutásával 700 dolgozót foglalkoztatnak. A gyár termékeit az európai autógyáraknak szállítja, közöttük a Mercedesnek, a BMW-nek és az Audinak. A cél az európai piac 50 százalékának megszerzése.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.