Homályban az adórészletek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyáltalán nem biztos, hogy az új koalíciós megállapodásban elfogadott, a pártok által aláírt összes intézkedés megszületik – tudta meg a Népszabadság.

A lap szerint több esetben csak a lehetőségét vizsgálják az esetleges változtatásoknak. A cégeket érintő elképzelések közül ilyen a behajthatatlan követelések áfáját érintő módosítás, amely szerint a vállalkozások, ha az általuk kiállított számla alapján átutalták az áfát, de partnerük nem fizetett nekik, visszakérhetnék a már befizetett adót. Az szinte biztosnak tűnik, hogy kiterjesztenék a csoportos áfafizetés lehetőségét, így az egy tulajdonoshoz tartozó, kapcsolt vállalkozásoknak nem kellene áfát felszámolniuk az egymás közötti ügyletekre. Az áfacsalások visszaszorítását célozná az úgynevezett fordított adózás bevezetése. Ekkor nem a számla kibocsátója számítja fel és fizeti be az áfát, hanem a vevő, aki rögtön le is vonja azt. Jelenleg a hulladékkereskedelemben alkalmazzák ezt a módszert, most a számítástechnikai cikkek forgalmazására és az ingatlanügyletekre is kiterjesztenék. A koalíciós csomag rendelkezik az adóhatóság megerősítéséről is, itt emelnék a mulasztási bírságokat és bővítenék az APEH kapacitásait. Tervezik azt is, hogy az adórevizorok még a működés megkezdése előtt ellenőriznék a megalakuló cégeket, ténylegesen megvan-e a bejelentett székhelyük, telephelyük, és ott dolgoznak-e a tisztviselőik.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.