Homályban az adórészletek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyáltalán nem biztos, hogy az új koalíciós megállapodásban elfogadott, a pártok által aláírt összes intézkedés megszületik – tudta meg a Népszabadság.

A lap szerint több esetben csak a lehetőségét vizsgálják az esetleges változtatásoknak. A cégeket érintő elképzelések közül ilyen a behajthatatlan követelések áfáját érintő módosítás, amely szerint a vállalkozások, ha az általuk kiállított számla alapján átutalták az áfát, de partnerük nem fizetett nekik, visszakérhetnék a már befizetett adót. Az szinte biztosnak tűnik, hogy kiterjesztenék a csoportos áfafizetés lehetőségét, így az egy tulajdonoshoz tartozó, kapcsolt vállalkozásoknak nem kellene áfát felszámolniuk az egymás közötti ügyletekre. Az áfacsalások visszaszorítását célozná az úgynevezett fordított adózás bevezetése. Ekkor nem a számla kibocsátója számítja fel és fizeti be az áfát, hanem a vevő, aki rögtön le is vonja azt. Jelenleg a hulladékkereskedelemben alkalmazzák ezt a módszert, most a számítástechnikai cikkek forgalmazására és az ingatlanügyletekre is kiterjesztenék. A koalíciós csomag rendelkezik az adóhatóság megerősítéséről is, itt emelnék a mulasztási bírságokat és bővítenék az APEH kapacitásait. Tervezik azt is, hogy az adórevizorok még a működés megkezdése előtt ellenőriznék a megalakuló cégeket, ténylegesen megvan-e a bejelentett székhelyük, telephelyük, és ott dolgoznak-e a tisztviselőik.

Forrás: Napi GazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.