A hamisított termékek egészségügyi kockázatai


Rendszeresen adunk hírt arról, hogy a NAV munkatársai milyen hamis termékeket foglaltak le. A leggyakrabban hamis cigarettával, illatszerrel és ruhával találkozhatunk a cikkekben. De a költségvetési csaláson túl az ilyen termékek egészségügyi kockázatokat is jelenthetnek. Az index.hu cikkében erről olvashatnak.

Mára gyakorlatilag iparággá vált a hamisítás, szinte nincs olyan termék, amelyet ne másolnának le. A hamisított termékek azonban nem esnek át a biztonsági vizsgálatokon, így a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai volt, hogy állati vizeletet találtak hamisított parfümben vagy ürüléket egy házilag készített dohányterméken.

A NAV szóvivője, Kiss Péter András a Spirit FM műsorában arról beszélt, hogy a csalók leggyakrabban ruhákat, táskákat, napszemüvegeket, mobiltelefonokat, gyerekjátékokat és parfümöket hamisítanak – írta az ATV.

A szakember hangsúlyozta, minden esetben kockázatos hamis termékeket vásárolni, ugyanis a piacon, utcán, parkolóban árult termékek nem esnek át a biztonsági ellenőrzéseken. Erre példa, hogy

A NAV MUNKATÁRSAI EGYIK ALKALOMMAL OLYAN HAMISÍTOTT PARFÜMÖT TALÁLTAK, AMELYBEN A VEGYÉSZETI VIZSGÁLAT ÁLLATI VIZELETET MUTATOTT KI, MÁSKOR PEDIG ÜRÜLÉKET TARTALMAZÓ DOHÁNYTERMÉKET FOGLALTAK LE AZ ELLENŐRÖK.

„A polgárok egészségéről is szól az ellenőrzés. A »házi« cigarettákba az előállító »iparosok« nagyon sokszor kevernek egyéb növényi törmeléket, pont azért, hogy a súlyuk meglegyen. A szőlőlevéltől kezdve a gallyon át mindent találtak már ilyen dohánytermékekben a NAV szakértői. Például állati ürüléket is. Parfümben pedig találtak már állati vizeletet. Tehát jobb esetben csak sima víz meg illatanyag van egy hamis parfümben, rosszabb esetben állati vizelet” – fogalmazott a NAV szóvivője.

Kiss Péter András hangsúlyozta, a márkás termékek nem véletlenük drágábbak, ugyanis a tulajdonosok sokat költenek a minőségre. Az eredeti termékek árában benne vannak a garanciális feltételek, az ellenőrzés, a jó alapanyag és a szavatosság. A hamisítók mindezt kihagyják.

Így például a hamis mosószertől egy teljes család kapott bőrkiütést. „Ha a NAV nem ellenőrizné az eredetiséget, akkor az eredeti márkák kivonulnának” – tette hozzá az adóhatóság képviselője.

A szakember arról is beszélt, hogy például a raklapot is hamisítják, amely ha nem megfelelő minőségű fából készül, balesetveszélyes. Mint mondta, ezért a hamis raklapokat összedarabolják, és rászorulóknak adják tüzelőnek.

Hozzátette, ha a NAV hamisnak tűnő cipőket talál, akkor 100 ezer forint értékhatárig szabálységertésnek, efölött pedig már bűncselekménynek számít a kereskedés és a gyártás is. Ha a NAV szakemberei hamisnak látszó termékeket találnak, értesítik a jogtulajdonost, aki eldönti, hogy az eredeti-e.

A cikket és a 45 perces podcastot ITT érhetik el.

Forrás: [index]


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál, adózatlan és hamis termékek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. A szerda közlemény szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel. Pécs közelében közúti ellenőrzés során bukott le egy magyar férfi, akinél több mint nyolcszáz doboz ukrán cigarettát és hét zacskó vágott dohányt találtak. Továbbá otthonában árult hamis termékek miatt emelt vádat az ügyészség egy böhönyei férfi ellen – tájékoztatta a Somogy Vármegyei Főügyészség szerdán.