NAV-Figyelő, 48. hét: tesztelhető az eÁFA, adventi ellenőrzések


Az adóhatóság ismételten arról tájékoztat, hogy 2024-ben elindítja az elektronikus áfarendszert, az eÁFA-t az áfabevallások elektronikus összeállításának és benyújtásának támogatására. A rendszer újdonságairól és az e-platformot üzemeltetők adatszolgáltatási kötelezettségeiről és a tesztfelület lépéseiről is olvashatnak az Accace Hungary eheti NAV Figyelőjében.

Tesztelhető az eÁFA

Az eÁFA-rendszer gép-gép kapcsolat teszteléséhez az alábbi módon lehet csatlakozni.

1. Az elsődleges felhasználóval be kell lépni az Online Számla EDU-környezetébe: https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/home.

Ha a belépés nem sikerül, akkor valószínűsíthető, hogy probléma van a törzsadatokkal. Ekkor a tesztelőnek el kell küldenie a használni kívánt adószámot, cégnevet, és az elsődleges felhasználó adóazonosító jelét az eafa_m2m@nav.gov.hu e-mail-címre.

2. Technikai felhasználó létrehozása

Létre kell hozni adózónként 1-1 technikai felhasználót.

Fontos, hogy a technikai felhasználónak kell jogot adni az eÁFA-rendszer interfészhez, amit a technikai felhasználó létrehozásakor lehet megtenni.

3. Kulcsok generálása a technikai felhasználó részére

A KULCSGENERÁLÁS gomb segítségével indítható a kulcsok generálása.

A tesztelőn. 4ek az előkészítő lépések sikeres végrehajtása után el kell küldenie az eafa_m2m@nav.gov.hu e-mail-címre az alábbi adatokat:

a, Technikai felhasználónevek

b, A használni kívánt cégnév

c, A használni kívánt adószám

A jogosultságok beállítása után a tesztelő tájékoztatást kap arról, hogy megkezdheti a tesztelést.

NAV-Figyelő eheti számában szó esik még az adó-trafipax helyszínekről is- A teljes cikk itt olvasható.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.