NAV-Figyelő, 48. hét: tesztelhető az eÁFA, adventi ellenőrzések


Az adóhatóság ismételten arról tájékoztat, hogy 2024-ben elindítja az elektronikus áfarendszert, az eÁFA-t az áfabevallások elektronikus összeállításának és benyújtásának támogatására. A rendszer újdonságairól és az e-platformot üzemeltetők adatszolgáltatási kötelezettségeiről és a tesztfelület lépéseiről is olvashatnak az Accace Hungary eheti NAV Figyelőjében.

Tesztelhető az eÁFA

Az eÁFA-rendszer gép-gép kapcsolat teszteléséhez az alábbi módon lehet csatlakozni.

1. Az elsődleges felhasználóval be kell lépni az Online Számla EDU-környezetébe: https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/home.

Ha a belépés nem sikerül, akkor valószínűsíthető, hogy probléma van a törzsadatokkal. Ekkor a tesztelőnek el kell küldenie a használni kívánt adószámot, cégnevet, és az elsődleges felhasználó adóazonosító jelét az eafa_m2m@nav.gov.hu e-mail-címre.

2. Technikai felhasználó létrehozása

Létre kell hozni adózónként 1-1 technikai felhasználót.

Fontos, hogy a technikai felhasználónak kell jogot adni az eÁFA-rendszer interfészhez, amit a technikai felhasználó létrehozásakor lehet megtenni.

3. Kulcsok generálása a technikai felhasználó részére

A KULCSGENERÁLÁS gomb segítségével indítható a kulcsok generálása.

A tesztelőn. 4ek az előkészítő lépések sikeres végrehajtása után el kell küldenie az eafa_m2m@nav.gov.hu e-mail-címre az alábbi adatokat:

a, Technikai felhasználónevek

b, A használni kívánt cégnév

c, A használni kívánt adószám

A jogosultságok beállítása után a tesztelő tájékoztatást kap arról, hogy megkezdheti a tesztelést.

NAV-Figyelő eheti számában szó esik még az adó-trafipax helyszínekről is- A teljes cikk itt olvasható.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (2. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel foglalkozunk, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. február 29.

Adóamnesztia a részesedés korábbi megszerzése bejelentésének pótlására

A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.