A horvátoknál is változnak az áfa-kulcsok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Horvátországban két százalékkal 25 százalékra emelkedett csütörtöktől az általános forgalmi adó kulcsa, s ezzel egy időben 10 százalékra mérséklődik egyes élelmiszerek és a vízszolgáltatás áfája, a kereskedelemben azonban még zavarok vannak a kedvezményes kulcsba tartozó áruk körül – írja a fiumei (Rijeka) székhelyű Novi List napilap szerdai számában.


Az áfatörvény módosítása szerint március 1-jétől az újonnan bevezetett 10 százalékos forgalmi adó alá tartoznak a növényi vagy állati eredetű étkezési célú olajok és zsírok, a bébiételek, a gyermekeknek szánt gabonaalapú készítmények, a vízszolgáltatás, a palackozott vagy más kiszerelésű vizek, illetve a cukornádból vagy cukorrépából előállított fehér cukor.

Egyes horvát gyártók és kereskedők azonban jogértelmezést kértek – de egyelőre nem kaptak – arról, hogy pontosan milyen élelmiszerekre is vonatkozik az áfa csökkentése – közölte a lappal Boris Vukelic, a horvát kereskedelmi kamara elnöke. Nem tisztázott például, hogy a kockacukor vagy a porcukor is a kedvezményes körbe tartozik-e, de kérdéses az is, hogy a gyerekeknek szánt csokoládés gabonapelyhekre melyik adókulcsot kell alkalmazni.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

Kreatív pályázatot hirdet az Adóhatóság

 Kreatív pályázatot hirdet 10-23 éves fiataloknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Megosztod? című pályázatra adózási témájú alkotásokat várnak.

2023. szeptember 27.

Adóellenőrzés: adózói jogok és kötelezettségek (2. rész)

Az eljárás és az ellenőrzési határidő megindulását követően, egészen a vizsgálatok befejezéséig érvényesülniük kell mindazoknak a jogoknak és kötelezettségeknek, amelyekkel a jogszabályok az adózót és az adóhatóságot felhatalmazzák, illetve előírnak. Az adózói jogok és kötelezettségek az Air.-ban, míg az adóhatóság jogai és kötelezettségei az Adóig. vhr.-ben kerültek szabályozásra.