A horvátoknál is változnak az áfa-kulcsok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Horvátországban két százalékkal 25 százalékra emelkedett csütörtöktől az általános forgalmi adó kulcsa, s ezzel egy időben 10 százalékra mérséklődik egyes élelmiszerek és a vízszolgáltatás áfája, a kereskedelemben azonban még zavarok vannak a kedvezményes kulcsba tartozó áruk körül – írja a fiumei (Rijeka) székhelyű Novi List napilap szerdai számában.


Az áfatörvény módosítása szerint március 1-jétől az újonnan bevezetett 10 százalékos forgalmi adó alá tartoznak a növényi vagy állati eredetű étkezési célú olajok és zsírok, a bébiételek, a gyermekeknek szánt gabonaalapú készítmények, a vízszolgáltatás, a palackozott vagy más kiszerelésű vizek, illetve a cukornádból vagy cukorrépából előállított fehér cukor.

Egyes horvát gyártók és kereskedők azonban jogértelmezést kértek – de egyelőre nem kaptak – arról, hogy pontosan milyen élelmiszerekre is vonatkozik az áfa csökkentése – közölte a lappal Boris Vukelic, a horvát kereskedelmi kamara elnöke. Nem tisztázott például, hogy a kockacukor vagy a porcukor is a kedvezményes körbe tartozik-e, de kérdéses az is, hogy a gyerekeknek szánt csokoládés gabonapelyhekre melyik adókulcsot kell alkalmazni.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.