Kisokos a kamatjövedelemről
Összeállításunkból mindent megtudhat a kamatjövedelmekről és adózásukról
Kapcsolódó termékek: Adózási kiadványok, Adó Jogtár demo
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT), valamint a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) arra kéri az Országgyűlést, hogy a 2014-es adótörvényekről szóló döntésekor vegye figyelembe a sertéshús és hústermékek áfájának 5 százalékra való csökkentésére vonatkozó kezdeményezésüket.
A két szakmai szervezet közös állásfoglalásában – amit szerdán eljuttatott az MTI-hez – arra kéri a kormányt, illetve az Országgyűlést, hogy az adótörvényekre vonatkozó és jelenleg a parlament előtt lévő törvényjavaslatot úgy módosítsa, hogy a törvényben már szerepeljen a sertés- és baromfi termékpályára vonatkozó áfakulcsoknak – a korábbi nyilatkozatokban elhangzott – csökkentése 5 százalékra. Hozzáteszik: a VHT és a Hússzövetség készen áll a gyors szakmai egyeztetésre.
A VHT és a Hússzövetség tájékoztatása szerint az élelmiszergazdaság jelentős ágazataiban mára egyértelművé vált, hogy a fejlődés egyik meghatározó gátja a piacból magának mind nagyobb szeletet kihasító feketegazdaság. Ez a „szektor” túlnő a belföldi szereplőkön, ide tartozik a behozatal jelentős része is.
2013. december 5: Adónap |
---|
ART, SZJA, ÁFA, JÁRULÉKOK, TAO – Mindent megtudhat a 2014-től hatályos adó- és járulékváltozásokról! Időpont: 2013. december 5. Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90. Program:
Előadók:
|
Az európai összehasonlításban kiemelkedően magas, 27 százalékos áfakulcs mellett az adó egy részét vagy egészét eltitkoló, azt be nem fizető vállalkozások olyan mértékű piaci előnyhöz jutnak, amivel a legálisan működő cégek, termelők képtelenek versenyezni. Egyes területeken a szakmai konszenzus már 30-50 százalék közé teszi az adómentesen forgalomba került termékek arányát.
Az élelmiszeripari termelés biztonságát és meghatározó piacát minden országban a belföldi lakossági fogyasztás jelenti. A 27 százalékos áfa fenntartásával a magyar hús- és baromfiipari szereplők számára ez a piac megszűnhet a legális belföldi vállalkozások termelési helyzetének erősítése nélkül.
Az 5 százalékos általános forgalmi adó esetén a feketegazdaság jelentős zsugorodásárára és a legális vállalkozások gazdasági szerepének erősödésére lehet számítani. Ez egyben személyi jövedelemadó (szja) és egyéb adók, járulékok és díjak jelentős növekedését eredményezi. Ugyanígy az áttekinthetőbbé váló gazdaság teljesítményének megítélése is reálisabbá válik és ezúton a gazdasági döntések megalapozottsága jóval biztonságosabb lehet – érvelnek a szakmai szervezetek az áfacsökkentés mellett.
A húsiparban az elmúlt év vállalati kudarcairól szóló hírek az eseményeket csak felületesen szemlélők számára is egyértelműen jelezték, hogy súlyos problémák jellemzik az ágazatot, amelyek nem magyarázhatók mással, mint a feketegazdaság drasztikus térnyerésével. Ezért is üdvözölte a szakma – a VHT és a Hússzövetség is – azokat a kormányzati, illetve kormánypárti nyilatkozatokat, amelyek a sertés- és baromfihúsok, illetve hústermékek esetében az 5 százalékos áfa 2014-es bevezetését kezdeményezték – olvasható a közleményben.
(Forrás: MTI)
Összeállításunkból mindent megtudhat a kamatjövedelmekről és adózásukról
Követhetetlenné vált az adók fizetésének rendszere azzal, hogy az adóhatóság bejelentés nélkül is levonhat köztartozásokra összegeket az akár más adóra szánt pénzünkből. Ezen a gyakorlaton változtatna a MINKE (Minősített Könyvelők Egyesülete) javaslata.
2024-ben bevezetésre került az elektronikus áfa rendszer, amely a digitalizációban rejlő lehetőségek kihasználásával az áfa bevallások elkészítésében vállalt adóhatósági támogatás keretében csökkenti a vállalkozások számára az adminisztrációs terheket. Egyúttal kijelöli a fejlődés irányát is, amelyben a végső cél az új platformok használatának elterjedése. A HÍD Consulting segítségével áttekintjük a digitális szabályozás részleteit
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!
Kérem, pipálja be a captchát elküldés előtt
Ha egy másik hírlevélre is fel szeretne iratkozni, vagy nem sikerült a feliratkozás, akkor kérjük frissítse meg a böngészőjében ezt az oldalt (F5)!
Kérem, válasszon egyet hírleveleink közül!