A kata szigorítása ellen tiltakozik a VOSZ főtitkára


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Élesen bírálta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára a kata tervezett szigorítását.

A katás vállalkozókat érintő 40 százalékos büntetőadó a kisvállalkozóknak jelentős bevételcsökkenést okoz, mert az extra adóterhet nem fogja a megrendelő viselni, hanem érvényesíti majd a szerződéses árban.  fejtette ki a növekedés.hu-nak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, Perlusz László.

Az évi 3 millió forintos, vagyis az átlagosan havi 250 ezer forintos határ pedig több szakmában irreálisan alacsony – tette hozzá.

A főtitkár szerint a kata ellehetetlenülése óhatatlanul megnöveli a munkaerő-kínálatot, de kérdéses, hogy a lassan visszaépülő piac vajon fel tudja-e majd szívni a volt vállalkozókat, vagy egy újabb koronavírus-járványhullám melletti újabb válsághullámot fog erősíteni ez az intézkedés.

Indokolatlannak tartják azt is, hogy az állami megrendelők (költségvetési szervek) a kivételek között szerepelnek (mint amelyeknél – úgymond – szóba sem kerülhet a foglalkoztatással szembeni alternatívaként megjelenő „katázás”, vagy „katáztatás”) – olvasható a növekedés.hu-n.


Kapcsolódó cikkek