Adótanácsadók Egyesülete: igazságtalan a tervezett kata-módosítás

Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. június 30.
Címkék: , ,
Rovat:
Sok adótanácsadóval és könyvelővel méltánytalanul bánna a tervezett új szabályozás.

Az Adótanácsadók Egyesülete nem ért egyet azzal a tervezett törvényi változással, hogy az ugyanazon kisadózó vállalkozások (KATA-sok) éves szinten összesen 3 millió forint feletti kifizetést teljesítő megbízóit minden esetben (kvázi fűnyíróelv szerint) 40 százalék adóval terheljék.

„Álláspontunk szerint ez a szabályozásváltozás – több más szakma mellett – rendkívül hátrányosan érinti az adótanácsadói és könyvelői szakma egy jelentős részét is. Ezzel ugyanis azok a KATA szerint adózó tanácsadók és könyvelők, akik egyébként a KATA szabályrendszerét mindenben betartva, a hosszú távon kiszámítható, kedvező adózási lehetőséget választva tisztességesen adóznak és végzik el több ezer vállalkozó adózási feladatait, szintén az adórendszer, ezen belül is a KATA-s adózás kijátszói közé sorolódnak” – olvasható a Zara László elnök által jegyzett, lapunknak eljuttatott közleményben.

„Egyetértünk azzal és korábban is nyilvánosan kiálltunk azért, hogy a KATA ellenőrzése olyan irányba módosuljon, amely szankcionálja, és ezzel megakadályozza a munkaviszony helyett a színlelt vállalkozási jogviszonyos foglalkoztatást. Határozottan kijelentjük azonban, hogy egyesületünk tagjai nem tartoznak abba a körbe – mint ahogy a többi, egyesületünkön kívüli adótanácsadó és/vagy könyvelő, vagy más szakmákban tisztességesen dolgozó/adózó vállalkozás sem” – írja Zara László.


Kapcsolódó cikkek:


A korábbi alkalmazottakból kerül ki a katások harmada
2020. március 2.

A korábbi alkalmazottakból kerül ki a katások harmada

2013-ban a katát választóknak mindössze három százaléka volt foglalkoztatott korábban, míg ma a harmada. A nagy cégek nem élhetnek vissza a szabályokkal, és nem alkalmazhatják a katát a foglalkoztatás alternatívájaként - figyelmeztetett Izer Norbert államtitkár.