A korrepetálás adóztatása és az oktatási rendszer korrupciója lett a téma Romániában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A diákoknak adott magánórák megadóztatását, a korrepetálásból származó jövedelmüket elhallgató tanárok megbírságolását sürgeti az oktatási, pénzügyi, belügyi és igazságügyi minisztériumhoz intézett felhívásában a romániai diákok országos tanácsa (CNE).

A Hotnews.ro hírportál által csütörtökön ismertetett közleményében a diáktanács azt állítja: 2019-ben a romániai közoktatásban dolgozó 172 ezer tanár közül alig 4135 (2,4 százalékuk) tüntette fel adóbevallásában, hogy magánórákból is van jövedelme, holott a CNE szerint az utóbbi időben valóságos iparággá nőtte ki magát a magánórák piaca, és a végzős diákok csaknem fele vesz magánórát.

Az oktatási minisztérium egy tavaly szeptemberi kimutatása szerint a nyolcadikosok 47, illetve a tizenkettedikesek 42 százaléka jár korrepetálásra. A CNE felidézte: egy 2007-ben készült felmérés szerint a diákok mintegy 27 százaléka járt magánórára, egy 2010-es tanulmány pedig kimutatta, hogy a romániai szülőknek évente több mint 300 millió euróba került iskoláskorú gyermekeik korrepetálása.

A 2018-ban miniszteri rendeletbe foglalt közoktatási etikai kódex tiltja a tanároknak, hogy pénzért korrepetálják azoknak az osztályoknak a diákjait, amelyekben tanítanak, de a CNE szerint sok pedagógus nem tartja be ezt a megkötést, ami nyilvánvaló érdekkonfliktust idéz elő.

„Nem hunyhatunk szemet az oktatási rendszerben jelen lévő korrupció felett. A be nem vallott jövedelem: adócsalás. Márpedig, ha a diáknemzedékek sora elé erkölcsi példaképként állított pedagógusok folyamodnak ilyesmihez, semmi remény nincs egy értékorientált, hatékony oktatási rendszerre, törvénytisztelő, kötelességtudó nemzedékek nevelésére” – olvasható a diáktanács közleményében.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2015. szeptember 18.

Erre figyeljen, ha takarítója, bébiszittere van

Egy meglehetősen gyakori foglalkoztatási forma, a háztartási munka szabályait foglalja össze írásában az Adózásról érthetően blog. Ebben a takarítási, kertészeti munkát ellátó személyek, bébiszitterek, idősgondozók, illetve a korrepetálást vállaló magántanárok, nyelvtanárok és az őket foglalkoztató családok lehetnek érintettek.

2016. június 20.

Kisokos a diákmunka adózásáról

A diák és a foglalkoztató szemszögéből is bemutatja a nyári munkavállalás lehetséges formáit és azok adózási szabályait az Accace írása.